Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av Nynäshamns skärgård och några av barnen  tog faktiskt helt oplanerat årets första dopp. Modigt gjort då vattnet var isande kallt och vi inte hade vare sig badkläder eller handdukar med.  Tyvärr stannade inte vare sig solen eller värmen för dagen efter kom regnet och genast blev det kyligare. Men vi har ju hela sommaren att se fram emot och jag hoppas på en fin sommar med mycket sol och värme i år.
Idag hittade jag ett ställe med massor av fina nässlor när jag var på promenad, så i veckan som kommer ska jag koka nässelsoppa. Recept lägger jag förstås upp på bloggen.
Med sommaren sätter också grillsäsongen igång och här kommer ett förslag på en härligt, god sallad, innehållande nyttig grapefrukt till det grillade.
(Receptet kommer från början från min svärson Johan som är kock).
Grapefrukt, rena hälsobomben
Av en halv grapefrukt får du i dig nästan hela det rekommenderade dagsbehovet av C-vitamin som bidrar till ett bättre immunförsvar och mängder av andra nyttigheter.
Blodgrapen är lite nyttigare än den blonda och jag gillar den bättre  då den är lite sötare i smaken.
Blodgrape innehåller betakaroten och lycopen vilket är två kraftiga antioxidanter som skyddar dina celler mot sjukdomar och förebygger cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Grapefrukt innehåller även mineralen kalium som har till uppgift att reglera nivåerna av natrium från salt och kan därför hjälpa till att sänka ett högt blodtryck. Dessutom innehåller grapefrukt fibrer som har mättande egenskaper och frukten ökar fettförbränningen,så vill du öka dina chanser att tappa några kilo ska du äta en grapefrukt om dagen. Samtidigt hjälper frukten till att balansera dina blodsockernivåer vilket i sin tur minskar sötsuget.
Men observera!
Grapefrukt ska/kan INTE intas tillsammans med ett flertal mediciner då frukten innehåller ämnen som kan påverka att upptaget av vissa läkemedel fördubblas. Information om du äter något läkemedel får du från din läkare
Mia
Gott till grillat:
Isbergssalad med grapefrukt, paprika och dijondressing
Som tillbehör
1 litet huvud isbergssallad, rivet i munsbitar
1 stor blodgrapefrukt, skalad och skuren i bitar
1/2 röd paprika, skuren i bitar
1/2 gul paprika, skuren i bitar
1/2 orange paprika skuren i bitar
1 rödlök, finstrimlad
Dijondressing
2 dl cream fraiche, exempelvis av havre
2 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser till salladen och vispa ihop dressingen. Blanda ordentligt och servera genast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)