Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Treveckorssallad utan socker

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig lite för att strimla vitkålen eller riva morötter, även om det går snabbt att laga till. Därför är denna underbara treveckorssallad så tacksam att ha på burk i kylskåpet. Den går snabbt att göra som tur är och är så otroligt gott, så  jag ärter nästan alltid upp den innan tre veckor har gått.

Förövrigt äter jag väldigt mycket kål i alla dess former och kål bör/ska man egentligen ha som basvara varje dag, då kål verkar för att hålla inflammationer i kroppen borta Kål är nämligen sprängfylld med vitaminer och alla kålsorter innehåller  mycket kostfibrer- prebiotika som är en viktig näringskälla till de goda tarmbakterierna. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, fungerar som tumörhämmande läkemedel. Dessutom är kål rik på K-vitamin och folsyra och C-vitamin.

Jag brukar även passa på att syra grönsaker på hösten att ha till vintern. Det är jättenyttigt men det tar sin lilla tid innan man får smaka då man måste vänta på processen som kan ta några veckor. En storfavorit är kimchi och du hittar mitt recept här
Vad och varför mjölksyrade grönsaker är så nyttigt kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg.

Treveckorssallad utan socker

1 kg vitkål
4 stora morötter
1/2 purjolök eller 1 gul lök
2 röda paprikor
1 grön paprika

Dressing:
1,5 dl äppelcidervinäger
1 dl olivolja
05 dl molkosan (kan uteslutas, kolla längre ner på sidan varför jag använder det i sallad)
1 msk  basilika, torka
1 msk oregano, torkad
1 msk persilja, torkad
0,5 msk vitlökspulver
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk salt (himalaya)
0,5 msk svartpeppar
2 krm chiliflakes

Gör så här:
Strimla alla grönsaker, jag körde allt i matberedaren. Blanda de strimlade grönsakerna i en stor skål.
Koka  snabbt upp äppelcidervinäger, olivolja och kryddor i en kastrull. Häll över grönsakerna och om du vill, tillsätt molkosan.
Blanda väl och häll upp på noga rengjorda burkar.

*Molkosan är en prebiotisk dryck (prebiotika är mat till de goda tarmbakterierna- probiotika i tarmsystemet) Molkosan är framställd av
fermenterad ostvassla och har även vetenskapligt stöd på att ha en stabiliserande effekt på blodsockret. I molkosan har man även tillsatt en egenutvecklad mjölksyrebakterie- Lactobacillus casei Alpinus som ger en hög koncentration av kroppsegen mjölksyra som gynnar de goda tarmbakterierna. Jag använder ofta molkosan som måltidsdryck, utspädd med vatten eller istället för vinäger i sallad för att gynna min mage och hålla en bra blodsockerbalans vilket minskar sötsug och hunger.

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)