Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och
dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är jag väldigt känslig mot gluten och mår väldigt dåligt av det. Även om jag älskar vanlig pizza, ger det mig magont efteråt. Hemgjord pizza är så tacksamt att göra för man kan ju välja själv vad och hur mycket man vill ha på den.

Jag gillar även rawfood och HÄR hittar du recept på en fräsch och supergod pizza där botten är gjord på nötter, frön och grönsaker.

Jag tycker mycket om kål och äter det i någon form varje dag. Kål är sååå nyttigt och något man bör ha som basvara eller tillbehör dagligen. Visste du att kål är rena hälsobomben? Kål innehåller massor av viktiga näringsämnen och vitaminer. Dessutom är kål rik på kostfibrer som är en jätteviktig näringskälla till våra goda tarmbakterier. Dessutom innehåller kål  svavelrika ämnet glucosinolater samt allicin vilket är inflammationshämmande. Kål innehåller praktiskt taget inga kalorier men däremot tartronsyra som hindrar kalorier att omvandlas till fett.

Att ha inflammationer i kroppen ökar risken för sjukdomar som gikt, högt blodtryck, huvudvärk, ledvärk och allvarligare sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Av denna blomkålsdeg blev det två små pizzor.
Ha det fint!
// Mia

Blomkålspizza med pesto och zucchini
2 st pizzor
5 dl riven blomkål
4 dl riven ost
1 ägg
1 vitlöksklyfta, riven

Topping:
Basilikapesto:
2 krukor basilika
0,5 dl mandel
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1, 5 dl olivolja
salt och peppar

Topping 2
2 grillade paprikor i mindre skivor
1/5 zucchini i skivor
Mozzarella i skivor
1 liten röd lök i skivor
50 g ruccola
flingsalt

eventuellt, om du vill, salami eller prosciutto

Gör så här:
Mixa ingredienserna till peston till en slät röra i en matberedare och låt stå kallt en stund.

Riv blomkålen fint i matberedare eller på ett rivjärn
Rör ihop med ost och ägg. Platta ut två pizzor på en bakplåt med bakplåtspapper.
Förgrädda i ugnen ca 10-12 minuter på 225 grader.
Under tiden, skär zucchini i skivor och stek i olivolja med lite örtsalt.
Ta ut blomkålspizzorna och bred  pesto över botten. Dekorera med zucchini, paprika och  skivad mozzarella och eventuellt salami eller
prosciutto.
Sätt in i ugnen ca 5-7 minuter eller tills osten smält och fått färg.
Toppa med ruccola och strö över lite  flingsalt.

 


2 comments on “Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

  1. Anonym on

    Låter då gott. Men otroligt my ingredienser o blir det inte en my dyr mat. Är det inte så. Vad säger du. S ka ialla fsll prova blomkålspizzan

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)