Riktig mat & hälsa

Azofärg och andra farliga ämnen i slush och godis

Just nu florerar ett inlägg om azofärgämnen på facebook och här på kurera.se har man även intervjuat personen som har lagt upp inlägget.

Det är ju helt otroligt att sådana farliga ämnen får förekomma i våra livsmedel som faktiskt kan ha negativ effekt på barns och naturligtvis vuxnas beteende och koncentration. Vilka skador gör de inte då?

Innan 1999 var azofärgämnen faktiskt förbjudna i Sverige, men när vi gick med i Eu blev de tillåtna. Dock används inte azofärgämnen i så stor utsträckning i Sverige och förekommer mest i importerade varor.

2010 fick dock äntligen livsmedel med azofärgämnen en varningtext: ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

Jag har tidigare skrivit om dessa ämnen och fler mindre bra E-ämnen, som kan förekomma i läsk och godis.

Här kan du läsa vad jag skrev om azofärgämnen för 2 år sedan:

Jag vill belysa godis och dess innehåll. Godis innehåller socker naturligtvis, men också en hel del annat skräp som man kanske ska vara medveten om innan man stoppar i sig, eller sina barn. Och när man kollar E-ämnen, förstår man att det inte bara är sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva eller agessiva, en så kallad sockertopp, när de ätit för mycket godis!
Har du någonsin läst på någon förpackning godis eller livsmedel,  följt efter E-ämne:
KAN HA NEGATIV EFFEKT PÅ BARNS BETEENDE OCH KONCENTRATION?I så fall innehåller godiset ett azo-färgämne. Nedan har du beteckningarna. *para-orange E 110
*tartrazin E 102
*azorubin E 122
*nykockin E 124
*allurarött E 129Dessa färgämnen- azofärger, måste ha en särskild markering, liksom det syntetiska färgämnet E-104, kinolingult som egentligen inte är ett azofärgämne.

Innan 1999 var azofärgämnen förbjudna i Svergie, men när vi gick med i EU blev de tillåtna!
Dock används inte azofärger i någon större utsträckning i Sverige. Däremot kan det förekomma i importerade varor från andra länder. Alla förpackade livsmedel måste innehålla en ingrediensförteckning på alla färgämnen varan innehåller. Först vilket färgämne, sedan E-nummer eller namnet på varje färg. Du hittar dessa azofärger i godis, läsk, marmelad och sylt som ett exempel. Men sedan finns det ju icke förpackade varor också som man ska se upp med. Tillexempel lösgodis och kakor men även i glass, räkor, restaurangmat och färdiglagad mat.

En forskargrupp vid University of Southampton har undersökt 3-8 åringar och kopplat att färgade syntetiska tillsatser, så kallade azofärgämnen, kan ge både allergiska reaktioner, häftiga vredesutbrott, hyperaktivitet och koncentrationsproblem. 
Det finns dock ingen vetenskapligt bevis på detta då källorna är anonyma. Och eftersom att källan inte är vetenskapligt  bevisat att ämnena är skadliga, har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa, bedömt att märka E-ämnen med en varningstext istället för att förbjuda dem..
Ännu flera E-ämnen som godis kan innehålla. Exempelvis surhetsreglerande medel: E330 och E331. mononatriumcitrat, vilket framställs på syntetisk (kemisk) väg och är ett majskoncentrat. Detta ämne innehåller också ett natriumglutamatliknande ämne vilket kan ge hjärnskador, aggresion och kramper vid överkonsumtion.
Ett annat färgämne som dock inte är ett azofärgämne är E-120, karminsyra, vilket används i godis och läsk, kan orsaka hyperaktivitet, agessivitet och sömnsvårigheter.
E 412, Guarkärnmjöl är ett förtjockningsmedel som vid överkonsumtion kan orsaka skador på tarmen.
Sorbitol E 420 är också ett förtjockningsmedel vilket kan orsaka sömnsvårigheter, hyperaktivitet och vredesutbrott.

// Mia

 

 


Hälsoeffekter och kostnader för hormonstörande ämnen!

I en vetenskapligt publicerad artikel i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism undersöker 18 framstående forskare vilka hälsoeffekter samt samhällskostnader som kan tillskrivas hormonstörande ämnen!

Forskarna uppskattar den årliga samhällskostnaden för vård, rehabilitering och minskad produktivitet av hormonstörande ämnen inom EU till 157 miljarder euro.
Denna siffra omfattar enbart effekterena där forskarna är mest säkra på ett orsakssamband, nämligen effekterna av flamskyddsmedel, PDBE och insektsbekämpningsmedel organofosfater på människors IQ samt funktionsnedsättningar relaterade därtill.

Forskarna hittade även sannolika orsakssamband mellan exponering för hormonstörande ämnen och autism, ADHD, fetma, diabetes typ 2 infertilitet hos män samt högre dödlighet som kan härledas till minskat testosteron.

Forskarna uppskattar att i genomsnitt ungefär 2 IQ-poäng per barn födda 2010 går förlorade genom exponering av klorpyrifos och organfosfater, baserat på samband uppmätta i högkvalitativa epidemiologiska studier i USA och jämförelse med exponeringen av befolkningen inom EU.

Axel Mie, forskare vid  Karolinska institutet menar att vi i Sverige är lika mycket exponerade av bekämpningsmedlet Klorpyrifos som i USA och andra EU-länder trots att det inte är godkänt i svenskt jordbruk. Troligen beror det på  att mycket av den mat vi äter är importerad.

Källa: SLU


Det här med gifter som orsakar ADHD och autism hos barn…

… och eftersom att det var så många läsare på mitt inlägg :barn-ska-ha-ekologisk-odlad-mat/ och den information från naturskyddsföreningen om forskning av gifter som kan orsaka sjukdomar hos barn som leukemi, ADHD och autism! Exemepelvis en forskning i USA  pekar på att GMO orsakar autistism hos barn/
vill jag relatera till två tidigare inlägg i min blogg, dels om gifter i maten och varfor-bor-man-ata-ekologiskt-odlad-mat/ och dels  det inlägg jag skrev förra våren efter att ha varit på ett presseminarium av Naturskyddsföreningen:hur-paverkar-hormonstorande-amnen-barnen/där jag berättar om bland annat var man kan hitta de olika kemikalier som påverkar oss negativt i vår bostad/hemmiljö. Det är alltså inte bara genom maten vi få i oss kemikalier.

Vi lever i en tid av kemikalier! Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 helt nya kemikalier som aldrig funnits förut, introducerats i våra miljöer. Och vissa av dem kan både för djur och människor vara hormonstörande. Värst drabbade är dock våra barn!
Barn är under sin utveckling mycket känsliga för påverkan av miljögifter. Faktiskt är de redan i fosterstadiet utsatta, därför att källorna av dessa ämnen finns framförallt  i vår bostad då det ingår i byggnadsmaterial och konsumtionsprodukter vilka läcker kemikalier till sin omgivning ut i luften och damm inomhus. Och enligt studier har man även hittat det i föda och i vatten.

Bland annat då ftlater som finns i PVC-plast, rengöringsmedel, hygienartilkar, kosmetika, leksaker, och i maten. Man kan även hitta filater i byggnadsmaterial.
Ett annat ämne som misstänks vara hormonstörande är bisofenol A, som finns i bland annat i nappflaskor, matförpackningar,  hård polykarbonatplast, byggnadsmaterial och elektrisk utrustning .
I textilier, tvättmedel, pesticider och färger, kan man hitta ett annat hormonstörande ämne: Nonylfenol.
I stekpannor, vissa förpackningar och textilier kan man hitta perfluorerade ämnen (PFC).

Enligt epidemilogiska och experimenella undersökningar har det kommit fram hypoteser som är inriktade mot risken av en rad kroniska sjukdomar som allergi, astma, neuropsykokiatriska tillstånd hos barn, samt fetma och övervikt. Man bedriver nu forsking på om exponering för misstänkt hormonstörande ämnen under foster eller spädbarnstiden kan ha betydelse för utveckling av kronisk sjukdom senare i livet.

Mia


Skola och barnomsorg!! Vakna!! Barn SKA ha ekologisk odlad mat!

Barn under fosterstadiet och under sin uppväxt/utveckling behöver äta ekologisk mat!
Det finns flera forskningar som visar på det! Och här tycker jag att kommuner, skolor och barnomsorg borde ta sitt ansvar  gå i spetsen för att barnen ska få ekologisk lagad mat i både förskola och i skola! Flera forskningar visar nämligen på att kemikalier i maten kan orsaka både ADHD och sämre intelligens hos barnen, samt sjukdomar som leukemi.

För att återgå till de fyra forskarna med anknytning till SLU som nyligen publicerat boken ”Den ekologiska drömmen” 
där de påstod att en hundra procentig ekologisk odling  inte gjorde någon skillnad för vår miljö, utan torde bli en framtida katastrof för livsmedelsförsäljningen och belastningen av miljön. Samt att konsumenterna inte får vare sig en bättre miljö eller ett bättre livsmedel. bredsida-mot-ekologisk-odling/
Detta har oturligt nog skapat nya myter om att det inte spelar någon roll om vi äter ekologiskt eller oekologiskt!
Nu tänkte jag skriva något riktigt styggt om dessa forskare, för jag blir sååå förbannad, men jag låter bli!

Idag i SvD Opinion- Brännpunkt, skriver forskarassistent Axel Mie att man ska ta kemikalierna i maten på allvar!här:A

Axel Mie skriver att tre av varandra oberoende studier i USA  pekar på att  insektsbekämpningsmedel som Organfosfater och Klorpyrifos påverkar barns nervsystem och dess utveckling!
För att mäta hur mycket bekämpningsmedel gravida kvinnor utsattes för mätte man urin eller blod från kvinnor under deras graviditet.  Barn till kvinnor med MER bekämpningsmedel i kroppen hade vid sju års ålder ett lägre IQ, jämfört med andra barn.

I våras var jag på ett presseminarium som hölls av Naturskyddsföreningen, och det var verkligen en skrämmande föreläsning.
Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 nya kemikalier introducerats i vår miljö och många av dessa ämnen är hormonstörande. Där visade man att  även en dansk studie hos kvinnor som arbetat i växthus och exponerats för bekämpningsmedel , har fött barn med för tidig bröstutveckling hos flickor och förminskade könsorgan hos pojkar.

EFSA, Europeiska livsmedelssäkerheten har även låtit forska på risker för barnleukemi och Parkinsons sjukdom hos arbetare  vilka exponeras av bekämpningsmedel i sitt yrke.  Störst risk att drabbas av leukemi och Parkinsons sjukdom var om exponeringen av bekämpningsmedel skedde under gravititeten eller barndomen.

Det är också dubbelt så stor risk att drabbas av ADHD för barn som utsatts av höga halter av bekämpningsmedel.
Det visar en nyligt gjord amerikansk-kanadensisk studie. Restprodukter av organiska fosfosföreningar hittades i betydligt högre halter i urinet hos barn med ADHD än hos friska barn.

 

Mia

 

 


Är det bara sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva?

Ja nu är jag här och trampar lite med onda ögat igen. 🙂
Denna gång vill jag belysa godis och dess innehåll. Godis innehåller socker naturligtvis, men också en hel del annat skräp som man kanske ska vara medveten om innan man stoppar i sig, eller sina barn. Och när man kollar E-ämnen, förstår man att det inte bara är sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva eller agessiva, en så kallad sockertopp, när de ätit för mycket godis!
Har du någonsin läst på någon förpackning godis eller livsmedel,  följt efter E-ämne:

KAN HA NEGATIV EFFEKT PÅ BARNS BETEENDE OCH KONCENTRATION?


I så fall innehåller godiset ett azo-färgämne. Nedan har du beteckningarna.
 

*para-orange E 110
*tartrazin E 102
*azorubin E 122
*nykockin E 124
*allurarött E 129
Dessa färgämnen- azofärger, måste ha en särskild markering, liksom det syntetiska färgämnet E-104, kinolingult som egentligen inte är ett azofärgämne.

Innan 1999 var azofärgämnen förbjudna i Svergie, men när vi gick med i EU blev de tillåtna!!!
Dock används inte azofärger i någon större utsträckning i Sverige. Däremot kan det förekomma i importerade varor från andra länder. Alla förpackade livsmedel måste innehålla en ingrediensförteckning på alla färgämnen varan innehåller. Först vilket färgämne, sedan E-nummer eller namnet på varje färg. Du hittar dessa azofärger i godis, läsk, marmelad och sylt som ett exempel. Men sedan finns det ju icke förpackade varor också som man ska se upp med. Tillexempel lösgodis och kakor men även i glass, räkor, restaurangmat och färdiglagad mat.En forskargrupp vid University of Southampton har undersökt 3-8 åringar och kopplat att färgade syntetiska tillsatser, så kallade azofärgämnen, kan ge både allergiska reaktioner, häftiga vredesutbrott, hyperaktivitet och koncentrationsproblem.  Det finns dock ingen vetenskapligt bevis på detta då källorna är anonyma. Och eftersom att källan inte är vetenskapligt  bevisat att ämnena är skadliga, har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Esa, bedömt att märka E-ämnen med en varningstext istället för att förbjuda dem..
Ännu flera E-ämnen som godis kan innehålla. Exempelvis surhetsreglerande medel: E330 och E331. mononatriumcitrat, vilket framställs på syntetisk (kemisk) väg och är ett majskoncentrat. Detta ämne innehåller också ett natriumglutamatliknande ämne vilket kan ge hjärnskador, aggresion och kramper vid överkonsumtion.
Ett annat färgämne som dock inte är ett azofärgämne är E-120, karminsyra, vilket används i godis och läsk, kan orsaka hyperaktivitet, agessivitet och sömnsvårigheter.
E 412, Guarkärnmjöl är ett förtjockningsmedel som vid överkonsumtion kan orsaka skador på tarmen.
Sorbitol E 420 är också ett förtjockningsmedel vilket kan orsaka sömnsvårigheter, hyperaktivitet och vredesutbrott.
Ja det är ju lördag i morgon.

Ha en trevlig helg !/ Mia 🙂