Riktig mat & hälsa
Syrensaft med is och citron i ett glas

Syrénblomsaft utan vitt socker

Nu är det i brådaste rappet innan syrenerna har blommat ut som jag lägger upp detta recept. I alla fall här i Nynäshamn ser man att syrenblommorna börjar vissna men visst är det olika från olika län i vårt avlånga land. I exempelvis Kiruna hade de snö på skolavslutningen häromdagen, medan man i Skåne solar och badar för fullt. Vilka kontraster!

Syrénblomsaft! Riktigt härligt, läskande god är denna. Det smakar lite som viol om jag får beskriva smaken. Jätte enkelt att göra och saften håller cirka en vecka i kylskåpet trots att den inte innehåller något vitt socker eller citronsyra. Du kan även frysa in saften. Vill man göra mer än bara en liter är det bara att plussa på ingredienserna.

Syrensaft i små flaskor med sugrör

Foto: Mia Hagenmalm

Syrénblomsaft 1 liter
10 syrenblomkronor
1 liter vatten
1 1/2 ekologisk citron i skivor
1/2 dl sötning- jag tog agavesirap

Gör så här:
Lägg syrénblommorna på en vit handduk en timme så att eventuella små djur kan krypa ur. Skölj sedan blommorna i kallt vatten och plocka bort kvistar och annat som inte ska vara med och lägg i en gryta. Koka upp en liter vatten och häll över blommorna.

Syrenblommor med citron i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Tillsätt de skivade citronerna och smaka av med sötning. Låt stå övertäckt med handduk eller lock i två dygn. Sila av saften och häll upp på ren flaska.
Förvara i kylskåp.


Agavesirap: Nyttigt eller onyttigt

Jag bakar och sötar ibland med agavesirap och har fått frågan om det är nyttigt eller onyttigt.

Min åsikt om detta är att jag tycker att agavesirap är ett bra alternativ till socker med tanke på dess låga GI på ca 35. Vanligt vitt, raffinerat socker har ett GI på ca 97-98.  Agave har också ett lägre GI än honung som ligger på ca 56-79 e. Agavesirap är också mycket sötare i smaken, därför behöver man inte lika mycket av det som av vanligt socker. Om man ändå ska gå till ytterligheter så är agavesirap däremot extra rik på fruktos, det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. I större mängder kan det belasta levern. Eftersom att frukt innehåller fruktos, torde det i så fall vara jättefarligt att även äta frukt. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att det ska vara ett skadligt .

Så är agavesirap farligt är frukt också farligt. Om man inte är diabetiker förstås. Det är min åsikt iallafall!

Mia


Citroncreme med krispig-nöt-och-fröblandning & granatäpple

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag! Mysigt! Slutade tidigt i dag. Och tidigt i morgon bitti åker jag på stjärnjulsinternat till Tammsvik, för att sjunga både lördag och söndag! Det ska bli skoj! Alla låtar brukar sätta sig, och vi träffar ofta gästartisterna och får öva med dem. Eftersom att både Rönninge Show Chorus och The EntertainMen sjunger barbershop i vanliga fall, blir vi coachade av dirigenter som kommer utifrån. Te x för klassiska stycken har vi musikproducenten och dirigenten Bo Aurehl som i flera år arrangerat adventskonserter i Blå Hallen/ Stadshuset och som numer är VD för Helsingborgs symfoniorkester. Oj vad han får oss att sjunga vackert! När vi sjunger gospel coachar Hans Lindetorp,  musiklärare på Kungliga musikhögskolan. Hasse tycker att vi ska sjunga fult! 🙂 Det behövs coaching när man sjunger olika musikstilar som vi gör i Stjärnjul-Kören. Åker på internat gör vi varje år, och det har blivit som en tradition, i alla fall för mig, som är precis lika viktig som konserterna och som själva julen. Jag tycker att det infinner sig en mysig känsla. Snart är det advent, och sen julkonserterna och efter det står julen för dörren. Och Stjärnjulskonserterna är något alldeles, alldeles extra. Har du inte sett våra konserter missar du en av julens i särklass bästa och mest underbara, glittrigaste vackraste, häftigaste och mest originella (Stjärnjul) konsert! Intet öga torrt. Ingen oberörd!

Foro: Hèlena Strandell

Till ikväll har jag gjort en liten efterrätt. Den är mumsig, syrlig och inte så mäktig. Ingrediensen är lemon curd, och eftersom att lemon curd man köper, innehåller så mycket socker, valde jag att göra den själv. Men det gör man ju som man vill.

Lemon Curd utan vitt socker:
50 g smör
1 ägg
1/2 dl sukrin
1/2 dl agavesirap
1 citron

Gör så här:
Tvätta citronen väl och riv skalet. Pressa ur saften från citronen.
Smält smöret i en kastrull, häll ner agavesirap, saften och skalet från citronen och koka upp. Låt svalna.

Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda det med citronkrämen. Sjud försiktigt på svag värme tills du får en tjock kräm. OBS! Det får inte koka.
Häll upp på en ren burk. Det håller sig ca 10 dagar i kylskåpet. Gott att ha istället för marmelad.

Citroncreme: 2 glas
2 dl yoghurt, turkisk
1 msk lemon curd
1 dl grovhackade blandade nötter, ex. cashew, pumpafrön, mandel
1 msk agavesirap
1 msk smör
1/2 granatäpple
1/2 citron

Gör så här:
Lägg nötterna på en bakplåtspapper i en ungfast form. Ringla över agavesirap och lägg på smöret. Ställ in i ugnen på 250 grader i ca 5-10 minuter. Ta ut när du ser att det bildas stekbubblor. Låt svalna.

Blanda Yoghurt med lemon curd i en skål och fördela i två glas.
Toppa med de rostade karamelliserade nötblandningen, gröp ur granatäpplet och fördela över nötterna. Riv lite citronskal överst och servera genast.