Riktig mat & hälsa

Egg Benedict med lax & blodgrapehollandaise

 

Posherat ägg på en bädda av babyspenat och lax

Foto: Mia Hagenmalm

Ägg hör ju påsken till! Och ägg är väldigt nyttigt om man ser till näringsinnehållet. Det innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler.

Det här är absolut en lyxig rätt med ägg, lax och hemmagjord hollandaisesås. Supergott! 🙂

 
Egg Benedict med rökt lax och blodgrapehollandaise
6 Portioner
6 ägg
6 tsk vitvinsvinäger
75 g babyspenat
12 skivor rökt lax
 
Gör så här:
Knäck varje ägg i en kopp eller form.
Häll i en tsk vitvinsvinäger i vardera kopp och låt stå minst 10 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg därefter i äggen och låt sjuda i ca 3 minuter.
Ha en gryta med kallt vatten bredvid. Ta upp äggen med hålslev och doppa dem snabbt i kallt vatten.  Ställ åt sidan.
 
Blodgrapehollandaise
200g smör
2 charlottenlökar
2 lagerblad
3 msk balsamvinäger
6 msk vatten
1/2 blodgrape/ saften av
4 äggulor
havssalt, vitpeppar, chiliflakes
 
Gör så här:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Finhacka lök och koka ner tillsammans med kryddor, vatten , grape och vinäger till det återstår ca  en tredjedel.Sila av genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull.
Tillsätt äggulorna och vispa  hela tiden på mycket svag värme tills såsen tjocknat. Tillsätt smöret lite i taget och i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenat på sex tallrikar och toppa med äggen, lax,  och ringla över hollandaisesåsen. Om du vill kan du doppa äggen i lite kokande vatten strax innan servering så att de blir lite ljumma.
 
Ha det gott i vårsolen! / Mia