Riktig mat & hälsa

Rawfood cheesecake med saffran- och apelsinkräm

Rawfood cheesecake med saffranskräm på pepparkaksbotten

Foto: Mia hagenmalm

Eftersom att jag inte  äter något som helst med vitt vetemjöl eller raffinerat vitt socker har jag verkligen grottat mig i att hitta nya recept som ändå påminner om forna dagars baverk med dessa ingredienser. Och jag gillar verkligen att göra rawfood! Dels är det ju faktiskt nyttigt med rawfood, dels går det snabbt att göra.
Men ännu så länge kan jag känna mig lite osäker i denna för mig ännu lite nya mat- och baklagningskonst, så jag letar gärna färdiga recept, som jag i och för sig modifierar lite ibland, men jag vågar mig inte riktigt utanför ramarna ännu.

Detta recept hittade jag på websaiten nillaskitchen.comA Det såg så himla gott ut, så jag bara måste testa.
OBS!I fyllningen ingår cashewnötter som ska vara blötlagda några timmar, helst över natten

Rawfood cheesecake med saffranskräm

Mia Hagenmalm

Rawfood cheesecake med saffran-och apelsinkräm
på pepprkaksbotten. 8 bitar
Botten:
2 dl valnötter
2,5 dl fikon eller russin
1 msk pepprkakskrydda
1 krm salt
1 msk honung

Fyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 dl kokosolja
1/2 dl honung
1/2 dl saft och rivet skal från 1 apelsin
4 msk citon
0,5 g saffran
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Gör så här:
Mixa nötterna till botten grovt. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills du har en deg som går att jobba med. Är degen för torr, tillsätt med fikon eller russin eller kokosolja. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ellr i mindre formar. Ställ kallt.

Fyllning:
Häll av vattnet av de blötlagda cashewnötterna och skölj dem grundligt i nytt vatten. Mixa dem till ett mjöl i en rengjord mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ca 5 minuter tills du har en len kräm. Smaka av och tillsätt mer sötning om det behövs. Häll fyllningen över pepparkaksbotten/ bottnarna. Ställ kallt några timmar så att fyllningen får stelna.

 


Rawfood pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Foto: Mia Hagenmalm

November! Alla vackra färgranna höstlöv har fallit av träden som nu står kala, svarta och grå.
Fast egentligen tycker jag om det karga när träden står nakna. Det kan vara otroligt vackert vissa gånger. Helst en helt stilla dag vid havet, den grå stenstranden, den mörka havet och det karga trädet som en siluett mot himlen. Sånt kan jag vila ögonen på väldigt länge. Förr  tyckte jag om att teckna, och måla i akvarell,(i och för sig tecknar jag nu också, fast i mindre skala) och det blev många träd som fick stå modell för mig.
I morse bjöd iallafall solen på lite ljus genom molnen  på min morgonpromenad. Det var uppiggande!

Denna vecka har gått i pepparkakans och saffranets tecken.
Det kan bero på att jag älskar dessa kryddor, och nu till jul frossar jag  extra mycket i dem! Eller också är det för att jag verkligen älskar julen! Det är en otroligt mysig högtid med alla dofter, kryddor och stämmning. 
På söndag är det redan första advent , och många vill ha pepparkakor till glöggen!

Så idag blev det supergoda små bollar med min pepparkakskrydda som smaksättare.
Recept på
pepparkakskrydda! 

Receptet till pepparkasbollarna med choklad- och kardemummakräm,  hittade jag på svergies radio.se.
Jag har dock modifierat receptet lite. Dessa bollar är jättegoda som de är men för att lyxa till det lite, gjorde jag även en god chokladkräm som jag kryddade med kardemumma. (Det går naturligtvis att utesluta kardemumma om man inte är förtjust i det). Jag använde ingen sötning i krämen, men om du vill kan du tillsätta någon tesked honung. Smaka dig fram. Dessa bollar är dessutom bra mycket nyttigare än sedvanliga pepparkakor som innehåller både vete och socker.
Du kan med gott samvete äta både en och två stycken. 🙂

OBS!!! Jag har använt russin i bollarna. Tänk på att russin, liksom vindruvor och vin innehåller väldigt mycket kemikalier och bekämpningsmedel.

De är riktigt giftiga! Därför tycker jag att alla ska handla ekologiska russin i jul! Vindruvor: Förvaras oåtkomligt för barn!(Och vuxna)

Raw pepparkaksbollar med raw choklad-och kardemummakräm
Pepparkaksbollar ca 15 st
1 1/2 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl mandel, naturella, eko
1/2 dl riven kokos, eko
10-12 dadlar, blötlagda 15 minuter
1 – 1 1/2 dl russin, eko
1 msk pepparkakskrydda, eko
1 msk kokosolja
1 krm salt

Gör så här:
Mixa först nötter till ett fint mjöl. Lägg till övriga ingredienser och mixa tills du har en deg som går att rulla till bollar. Är degen för torr, tillsätt mer
kokosolja eller lite vatten. Rulla till bollar och ställ kallt.

Choklad- och kardemummakräm
1 mogen avocado, eko
1 banan, eko
4 msk raw kakao, eko
4 dadlar, blötlagda-eko
1 tsk kardemumma, eko

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Ställ kallt en timme.
Doppa eller spritsa choklad-och kardemummakrämen över pepparkasbollarna. Jag toppade bollarna med lingon och physalisbär!

Ha en jättebra dag! // Mia

 


Rawfood pumpapaj

Rawfood pumpapaj dekorerad med pumpakärnor och päronbitar

Foto: Mia Hagenmalm

Snart är det som sagt Halloween. Inte alla firar det i Sverige, men min familj gör det. Vi brukar klä ut oss och äta en läskig middag. För barnens skull naturligtvis. Men det är jättemysigt att få samlas för en kväll. Barnen tycker att det är så himla spännande. Och det gör faktiskt jag också, baqrnslig som jag är.

Mitt bidrag i år är en pumpapaj, som jag slängde ihop häromdagen.
Ja när ni läser detta är jag förmodligen på en Halloweenparad på gatorna i New York! Och på lördag sjunger och showar jag på Carnegie Hall, Broadway! ! Stort!
Jag har lämnat över pajen till mina döttrar, så att en liten del av mig får fira Halloween med min familj, trots att jag inte är närvarande.! 🙂

Eftersom att det är en raw paj går den fort att göra. Ingen ugn och jobbet är klart på tjugo minuter. Det skulle dock ha gått fortare om pumpa inte var så hård att skära i. 🙂 Sen behöver den förstås lite tid i frysen.

Raw pumpapaj 10-12 portioner
Botten:
200g mandlemjöl
150 g dalar, blötlagda minst 2 timmar)
1 nypa salt
2 msk kokosolja.

Fyllning:
5 dl pumpa i strimlor, smala bitar
2 1/2 dl dadlar, blötlagda minst 2 timmar
2 tsk kanel
1 tsk färsk, riven ingefära
1 tsk muscot
1 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver,
ev. 1/2 dl vatten. 

Dekoration:
Sukrin Melis
Päron
pumpafrön

Gör så här:
Mät upp och mixa alla ingredienser till botten och tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Ställ kallt.

Mixa ingredienser utom vatten till en smet. Häll i vatten om smeten känns för tungjobbad. Bred över mandelbotten och ställ kallt, gärna i frysen. Ta fram ca 15 minuter innan servering. Jag pudrade över sukrin melis  och dekorerade med ekologiska päronbitar och pumpafrön.

Happy Halloween! // Mia

 


Raw kanelbullar och födelsedagskalas

Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden

Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det ju kanelbullens dag, så jag tänkte ha lite framförhållning och “bakade” lite raw kanelbullar igår.
Egentligen hade jag tänkt göra glutenfria bullar som jag har ett fint recept på, men det får bli en annan gång. Ibland finns inte tiden eller orken att stå i köket, och min arm hindrar mig från att knåda deg just för tillfälle.

I morgon ska jag  på kalas och fira min alldeles egna lilla kanelbulle, mitt lilla barnbarn Minou, som fyller år på självaste bulldagen. 3 år blir hon nu mitt lilla solsken! 🙂 Hurra för lilla Minou en dag i förskott!

Raw kanelbullar 10 st
2 dl mandelmjöl
2 dl dadlar, Blötlagda i minst en timme
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
3 msk kokosolja utan smak

Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienser. Blir “degen” för torr, ha i fler dadlar eller kokosolja. Pröva dig fram. Tryck ut degen i bullpapper och ställ kallt, gärna i frysen.

Fyllning:
10 dalar
1/2 dl russin
1 msk kanel
1/2 dl cashewnötter, blötlagda ca 3-4 timmar
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dlvatten
1 msk kokosolja

Gör så här:
Mixa daldar och russin med vatten och kokosolja. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills du har en jämn smet. Toppa de färdiga “bottnarna” med smeten. Ställ kallt. Istället för pärlsocker dekorerade jag bullarna med kokosflingor.

Tips!
Du kan också kaval ut “bulldegen” mellan två bakplåtspapper, bre över fyllningen, rulla ihop som en vanlig bulldeg och skära i bitar.

Ha en trevlig helg!

Mia


Raw kärleksmums med choklad och kokos

Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

När jag var yngre och barnen var små hade jag ett fasligt bestyr med julen och allting som skulle göras INNAN jul!
Det skulle storstädas,mattor skulle tvättas. gardiner skulle byta, och det  trots att man ju faktiskt stökade till en hel del  när sen julmaten skulle lagas.Det blir ju  matos och kladd i köket.  Det hade varit bättre med en storstädning EFTER jul! Sen var det förberedelser runt julmaten med alla inläggningar och alla kakor som skulle bakas. Det var smördegskakor med russin eller korinter, chokladsnittar, kolakakor, pepparkakor, drömmar, havrekakor och så var det kärleksmums som jag gjorde i långpanna. Detta gick förstås i arv av min mor, jag gjorde precis likadant som hon: Förberedde en hel månad innan jul. Sen åt man julmat i tre veckor och slutade inte förrän julskinkan nästan gick ut ur kylen av sig själv. Snacka om matfrossa!

Jag är inte egentligen så mycket för kaffebröd, men sen jag testat rawfood har det blivit att jag “bakar” mer ofta.
Rawfood är roligt, enkelt och det är  faktiskt nyttigt och man kan äta med gott samvete. Som dessa goda raw kärleksmums med raw kakao som är sötade med dadlar. Och helt igenom har jag använt ekologiska ingredienser! Och det bästa är att det går så fort. Dessa kakor slänger du ihop på under tio minuter. 

Kärleksmums ca 12st
2 dl mandelmjöl
18-20 daldar1 tsk vaniljpulver
1 dl kakao
1 krm salt
3 msk kokosolja
1/4-1/2 dl vatten

Kokosflingor

Gör så här:
mina kokoflingor var ganska stora, så jag tog ca 1 dl och körde sönder i mixern. Ställ åt sida. Mixa daddlar tillsammans med mandelmjölet till en grynig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till du har en fast, men lite kladdig smet. Blir den för torr, ha i mer vatten.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form. Strö över kokos. Ställ i frysen en halv timme. Ta ut och skär kakan i fyrkantiga bitar. Förvara i frysen och ta fram en kvart innan servering.

Ha det gott i höstrusket!

// Mia


Kostkontroll och raw morotskaka med cashewfrosting

Små morotskakor toppade med frosting och morotsriv på ett grönt fat dekorerat med morotsstrimlor.

Foto: Mia Hagenmalm

Jag fick ett schema av min bloggkollega Malin i bloggen Get in Shape här på kurera.se förra veckan!
Så nu håller jag stenkoll på vad jag äter och hur min mage mår av olika födoämnen. Jag vet redan att laktos och gluten har en förödande effekt på min mage, men jag reagerar också på äpple, vilket ger mig “håll” under revbenet i något som jag själv tror är gallan. Men efter undersökningar och ultraljud på gallan, anses jag vara frisk och utan både grus och stenar. Vitlök klarar jag bara i små mängder, vitlök som jag verkligen frossade i och kunde  pressa rå över en macka och äta utan besvär-tror jag- när jag var yngre,   Bönor, linser och rå lök får jag också vara försiktig med. Det är lite spännande faktiskt att utröna vad som besvärar min galna IBS-mage. Men tråkigt att det är så mycket den reagerar på, då mycket av det jag måste avstå är så himla gott.

Igår blev det iallafall “bak” utan ugn! Rawfood! Igen!
Rawfood ger mig inte lika dåligt samvete som traditionellt bakade kakor, för det är ju mycket nyttigare. Jag tycker att den här nya, för mig, mat-och baklagningskonsten rawfood är så himla kul! Och det blir så fantastiskt gott! Min mage och kropp jublar för jag mår så bra av det!

Dessa små utsökta morotskakor! Ja, vad ska jag säga! Mmmmmm! Det är så att snålvattnet riktigt rinner i mungipan! 🙂 De blev makalöst goda!
Ps.Jag använder endast ekologiska råvaror i min bakning.ds

Raw morotskaka med cashew- och citronfrosting
ca 10-12 st
Botten:
2 dl valnötter
2 dl dadlar
2 dl morot, finriven. (OBS! Pressa ur så mycket saft du kan. Det kan du spara till en juice eller ha i en smoothie)!
1,5 dl russin
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja
2 tsk ingefära
 1 msk kanel
2 krm muskot

Frosting:
2 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
1 dl kokosfett
1/2- 1  dl vatten
14-16 dadlar( Blötlagda 15 min)
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk citron, saft av

Gör så här:
Botten
Mixa dadlar tillsammans med valnötter tills de är fint fördelade. Lägg med morötter och kryddor och mixa till en jämn smet. Blanda ner russin och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en  form med löstagbar kant eller i muffinsformar. Ställ kallt.

Frosting:
Mixa alla ingredienser utom vatten till en slät creme. illsätt vatten lite i taget. Frostingen får inte bli för rinnig. Smaka  av med citronsaft.
Toppa kakan med frosting. Ställ kallt, gärna i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.

 Jag dekorerade kakorna med finriven morot.

Insperation till detta recept hittade jag på underbara bloggen Kajsas mat, men som vanligt har jag svävat ut och ändrat lite i receptet.

Ha en trevlig helg!

Mia

 

 


Raw äppelkaka med cashew-vaniljgrädde

Äppelkaka i ett gals

Foto: Mia hagenmalm

Jag kan inte låta bli att experimentera med denna min nya passion/hobby: Rawfood.
Nu kommer jag att sikta in mig på att gå en kurs i ämnet.
Det som lockar mig i denna matlagning-bak-konst är att det är så himla enkelt och att det bibehåller all näring och smak från råvarorna. Det blir så  fantastiskt gott!

Jag fick lite äpplen från min dotter Jennifers trädgård i helgen.
Fallfrukt i och för sig, men man ska ta vara även på det. Eftersom att jag nu har förklarat krig mot mina banan-fukt-blomflugor så vill jag inte ha någon frukt liggande att göda dem med, så igår kväll blev det raw äppelkaka av äpplena. Jag hittade recept på äppelkakan och grädden:här:A, men har svävat ut lite från orginalreceptet.

Jag använder som vanligt  ekologiska råvaror.

Raw äppelkaka med cachewvaniljgrädde
äppelkaka, deg: ca 4-5 portioner
4 dl mandlar, EKO
2 msk kokosolja, EKO
1 nypa salt
1 krm muskot
2 tsk kanel
5-6 daddlar, (blötlagda 1/2 timme)
1 msk agavesirap

Gör så här:
Mixa mandlarna till ett fint mjöl. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa vidare till en deg. Tryck ut kakdegen i en form. Ställ kallt.

Fyllning:
3 äpplen, EKO
1/2 banan, EKO
2 msk citronsaft, pressad; EKO
3-4 daddlar, EKO
2 tsk kanel, EKO

Till garnering:
3 äpplen i skivor
Kanel att strö över

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och bred ut fyllningen på kakdegen.
Ställ kallt till servering.

Cashew-vaniljgrädde:
2 dl cashewnötter, naturella, EKO
1 päron, moget, EKO
1 dl vatten
1- 1/2 tsk vaniljpulver, EKO

Gör så här:
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser till en slät grädde.  Servera till raw äppelkaka.

// Mia


Härliga Raw pistagemusslor med raw chokladmousse

Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon

Foto: Mia Hagenmalm

Sent igår kväll fick jag en riktig aha-upplevelse! Ni vet, så där som när man kommer på något, den sista länken, och pusselbitarna äntligen hamnar på plats.
Jag skrev ju om gluten, laktos och min mage igår. Läkarens diagnos till mig var IBS eftersom proverna inte visade intollerans mot vare sig gluten eller laktos.
Jo kyss mig tänkte jag! Eftersom att jag mår bättre utan gluten och laktos blev jag skeptiskt till att proverna verkligen var tillförlitliga.
Eftersom att glutenintollerans finns i vår släkt  läste jag häromdagen  på om glutenintollerans och där stod även en liten notis om att  fodmap kan påverka IBS-magar. Och vad är det egentligen det där fodmap? Jo sockeralkoholer osv, men det stod ingenting av betydelse vad det innebar eller om någon särskild diet. 
Men igår upplyste webredaktören på kurera mig  om att det fanns en artikel om fodmap-dieten på Kurera här:http://kurera.se/har-ar-maten-du-ska-valja-och-undvika-vid-ibs/.
Mycket intressant artikel för den som har problem  med magen! Läs!

Tidigt i morse fick jag för mig att testa en ny raw foodvariant, en liten mumsbit till kaffet idag.
Min passion för choklad får denna gång sig uttryck i  form av mintchokladmousse på en härlig liten pistagemussla sötad med  dadlar. Yammi!
Det låter kanske konstigt att använda sig av avocado i en mousse, men det funkar perfekt, och smaken av avocado går inte igenom.

 

OBS! Om du använder torkade daddlar, blötlägg dem i vatten någon timme innan du mixar dem.

Pistagemusslor med mintchokladmousse 
Pistagemusslor: 4 st
1 dl pistagekärnor, EKO
8-9 st daddlar, EKO
1 msk kokosolja; EKO

Mintchokladmousse
2 msk kokosolja;, EKO
1 1/2-2 avocado EKO beroende om de är små eller stora
2 msk kakaopulver, EKO
1 1/2 msk agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver, EKO
1 krm himalayasalt
1/4 dl finhackade färska  ekologiska myntablad eller 1/2 krm pepparmintolja
1 tsk limeskal, finrivet, EKO
12 st hallon, färska EKO

Gör så här:
Mixa pistagekärnorna grovt i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut pistagedegen i små muffinsformar och ställ in i frysen ca 10 minuter under tiden du gör moussen.
Mixa alla ingredienser till moussen till en slät kräm. Spritsa eller skeda över pistagemusslorna. Ställ kallt till servering. Strax innan servering toppa med hallon och finrivet limeskal.

Ha en riktigt trevlig helg!

Mia


Pepparkaksmuffins med ädelost utan vitt mjöl och socker

Det är gott med pepparkakor och ädelost tycker jag. Därför testade jag en variant muffins bakat på mandelmjöl där jag tillsatte pepparkakskryddor och som jag tryckte ner ädelost i innan jag gräddade. Supergott blev det. Kanske ett gott tillbehör till glöggen?

Pepparkaksmuffins med ädelost på ett julbord

Foto: Mia Hagenmalm

 

Pepparkaksmuffins med ädelost
6  stycken (stora formar)
2 ägg
1 dl kokossocker
1 dl creme fraiche
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
3 msk pepparkakskrydda
1,5 tsk bakpulver

100 -150 g ädelost

Gör så här:
Vispa ägg med kokossocker tills det blir fluffigt. Tillsätt creme fraiche och rör ihop med äggröran.
blanda alla torra ingredienser för sig ordentligt och rör ner i äggsmeten. Rör till en jämn smet och häll upp i muffinsformar eller i en muffinsplåt. tryck ner bitar av ädelosten i varje muffinsform. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.

Ha en trevlig helg!/ Mia


Nybakade LCHF-bröd, till frukost i morse!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Ibland blir jag sugen på bröd/ frallor istället för min vanliga frukost som oftast består av ägg, smoothie, youghurt och frukt eller grönsaker. I morse gjorde jag därför en sats med “frukostfrallor”bakade utan vetemjöl. Eftersom att jag går upp så tidigt på morgonen numer, har jag tid att fixa flera timmar innan jag ska gå till jobbet. Förutom att gå ut med hunden en gång i timmen. Det tar tid att få valpen rumsren. Jag gör inte annat än springer ut och in och upp och ner för trappor! Är lite less om jag ska vara helt ärlig. Och trött! Ska man se positivt på det, så har dagarna blivit ca 3-4 timmar längre, vaken tid än innan jag köpte hunden.

Dessa småbröd blev så himla goda med smör och ost. Och det luktade nybakat bröd i hela lägenheten. Nice! Enkelt var det också. 🙂 Och det går utmärkt att frysa in dem.

ca 16 st frukostbröd LCHF
4 ägg
4 dl vatten
4 dl riven ost
1 msk kokosolja
4 dl pofiber
2 tsk bakpulver
4 msk fiberhusk
1/2 tsk fänkålskrydda
1/2 tsk anis
2 krm salt
4 msk frön: pumpa, sesam eller solros

1 ägg
Sesamfrö till topping

Gör så här:
Blanda allt ordentligt i en degbunke och låt svälla ca 15-20 minuter.
Rulla och forma till bullar och lägg på bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter. Jag ställde min plåt någonstans mellan längst ner och mitten.