Riktig mat & hälsa

Coop dömd för ekoeffekten

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016.
Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter.
Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk.
Coop kommer alltså att förbjudas att använda sig av sina reklamfilmer.

Bakgrund:
Filmen Ekoeffekten blev uppmärksammad världen över efter lanseringen.
I Världsmästerskapen i reklamfilm- Cannes Lion,  vann de ett Grand Prix . Men nu de får alltså inte påstå att ekologisk mat kan minska halterna av bekämpningsmedel i kroppen hos människor.
Och vad är fel här? Äter man ekologiskt så får man mindre bekämpningsmedel i kroppen. Ganska logiskt, eller hur? Och hur mycket forskning behöver man på det?

I ett pressmeddelande skriver Svenskt Växtskydd att orsaken var att Coop för de två reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” på ett ytterst tvivelaktigt och vilseledande sätt försöker påvisa att ekologisk mat skulle vara bättre för  hälsan och miljön.

Men! Så klart är ekologiskt bättre för hälsan och miljön! Vem försöker man lura?
Jag undrar vad som är vilseledande och tvivelaktigt? Vanligt bondförnuft säger mig att det verkligen inte är bra att äta bekämpningsmedel vare sig för människan eller miljön och den biologiska mångfalden! Våra nyttoinsekter dör. Och cancern ökar! Idag får var tredje person cancer- och alla drabbas! Så vad är tvivelaktigt och vilseledande i att odla och äta ekologiskt? Är man rädd att vi ska bli friskare?

Patent- och marknadsföringsdomstolens dom i målet mellan Coop och Svenskt Växtskydd, gällande Coops marknadsföring av sitt ekologiska sortiment handlar om brott mot marknadsföringslagen.

Vad är brottet? Att de upplyser människor om riskerna med besprutad föda? Vem är det farligt för? Människorna,Livsmedelsindustrin eller Svenskt Växtskydd? Det är ju Livsmedelsindustrin och företag som Svenskt Växtskydd som förvrängt våra huvuden i alltför många år. Allt för att få sälja mer onyttigt och besprutat livsmedel och ännu mer bekämpningsmedel. Vem är det då farligt för?

Torbjörn Fagerström, professor i teoretisk ekologi kallar filmerna för halvsanningar och skruvade tolkningar och dissar helt vetenskaplig fakta när han avfärdar studien bakom den så kallade ekoeffekten!  Han kallar även filmerna för hästhandlarfasoner och ett populistiskt skott i foten.
Torbjörn Fagerström uttrycker stor glädje när domen  i Patent- och marknadsdomstolen avfärdar den så kallade ”ekoeffekten” och hävdar att halterna av bekämpningsmedel i kropparna på ”Coopfamiljen” var försvinnande låga.
Men Torbjörn Fagerström förordar även GMO vilket han kallar vetenskapsbaserat jordbruk som är kopplat till Monsanto, Rondrup och glysofat. Läs mer om Vad GMO är här

Men vad visade filmen Ekoeffekten för obekväma sanningar då?
Att vi faktiskt äter insektsmedel. För det gör vi ju!

Enligt vetenskapliga bevis  fanns det skadliga ämnen som TCP en nedbrytningsprodukt av det kemiska bekämpningsmedlet klorpyrifos familjens kroppar. Klorpyrifos är ett insektsmedel som är väl känt för sin giftighet och särskilt skadligt för barn och hjärnans utveckling. I studien ekoeffekten kunde man se att familjemedlemmarna fått i sig klorpyrifos motsvarande 0.2 till 1.1 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag, vilket är 0.000 001 gram. Ja det är otroligt lite kan man tycka. Men vissa av familjemedlemmarna hade fått i sig kloropyrifos i halter som överskrider gränsvärdet när de åt oekologisk mat. Man hittade även CCC- ett stråförkortningsmedel och ETU- en nedbrytningsprodukt av svampmedel i koncentrationer som motsvarar 10 procent av gränsvärdet för respektive ämne. Och i studien ingick endast 8 av hela 500 bekämpningsmedel som finns på den europiska marknaden. Det som är klurigt i detta är att gränsvärden bestäms för ett bekämpningsmedel i taget. Så vad får vi i oss när alla dessa 500 bekämpningsmedel blandas omkring- även om de håller gränsvärdet? Jo en cocktaileffekt! Blandar man kemikalier visar det tydligt att blandningen är giftig, även om olika koncentrationer av varje ingående kemikalier är ofarlig. De flesta av de bekämpningsmedel som analyseras i studien i ekoeffekten är redan kända att vara hormonstörande dessutom. Hormonstörande ämnen kan skada foster och barn i redan mycket små doser. Läs: Barn ska äta ekologisk mat
Nu var inte Coops ekoeffekten en helt perfekt studie, men att studien har svagheter betyder inte att den helt kan avfärdas. Och att vi får i oss kemikalier när vi äter besprutad mat är ju självklart. Och att kemikalier är giftigt är ju självklart. Behövs det forskas på det?

Det är ovederhäftiga påståenden som förekommer i reklamen. Man överdriver risker, vilseleder och skräms, säger Anders Norrman som är verksamhetsledare vid Svenskt Växtskydd.

Tobias Rydgren vid Coop  hävdar dock att  Coops syfte aldrig var att vilseleda, överdriva eller skrämmas. Han menar att syftet med filmen bara var att redovisa vad som hände familjen.

Domstolen i sin tur tycker att studien inte är tillräckligt stor för att dra de slutsatser som Coop gjort och förbjuder Coop att använda filmerna ”Ekoeffekten” och Amelia testar ekoeffekten, samt liknande framställningar i sin marknadsföring av livsmedel. Bryter Coop mot detta väntar ett vite på en miljon kronor.
Jag kan tycka att det var utomordentligt bra gjort av Coop att visa dessa filmer. Marknadsföring eller ej.

Om det var för att sälja mer av Coops ekoprodukter eller ej, så har man gett människor insikt om att besprutad mat inte är bra för oss. Eller?

Tack för  att ni upplyste människor genom ekoeffekten, Coop!
Det är Svenskt Växtskydd som förvränger skallen på folk med att lura oss att tro att växtgigt inte är farligt för hälsan och det för sin egen vinnings skull.

Svenskt Växtskydd är Svenska Växtskyddsföretagares branschförening.
Föreningen består av nio företag som levererar växtskyddsmedel på den svenska marknaden med en omsättning av cirka 700 miljoner kronor i ledet leverantör- återförsäljare. Svenskt Växtskydd är en del av KTF organisation AB. KTF AB är ett servicebolag för en sammanslutning av branschföreningar rörande kemiska produkter. De verkar också för att skapa förståelse i Sverige för behovet och nyttan av växtskyddsmedel. Man menar också att en god förståelse är grunden för att lantbruket och dess näringar på ett hållbart sätt ska kunna producera och erbjuda konsumenterna sunda och näringsrika livsmedel på ekononiska och miljömässigt goda villkor.

Är det så att Svenskt Växtskydd är rädda att de ska förlora något? För går fler bönder över till att odla ekologiskt minskar de sin omsättning.
Pengar! Pengar! Pengar! Det är vad det handlar om. Aldrig människors hälsa.

Om jag bjuder dig på middag, du ser att jag först sprutar bekämpningsmedel på dina grönsaker, sköljer av den och serverar dig sen maten. Skulle du äta den då? Tror inte det. Du skulle kalla mig skvatt galen. Bonden på åkern besprutar dina grönsaker med växtgifter! Vad är skillnaden mellan hans och mina ? Det du ser eller det du inte ser?
Jag ser ingen skillnad!
Ät ekologiskt!

// Mia


Bröstcancerfondens svar angående rosa sockerkampanjen!

Efter att jag skrev mitt inlägg om Rosa bandets sponsorer där jag tycker att det är riktigt märkligt att BRO- Bröstcancerfondens riksorganisation låter sätta sin logga på livsmedel som innehåller socker eller på oekologiska vindruvor som är både giftiga och cancerframkallande, beslutade jag mig för att ifrågasätta ytterligare. Jag skrev ett mejl till både BRO och Cancerfonden.
Läs mitt inlägg här: Gör om rosa oktober till grön oktober

Så jag skrev helt enkelt ett mejl till Cancerfonden och även till BRO- Bröstcancerfondens riksorganisation och ifrågasatte varför man har ett samarbete med Bonjour som säljer sockersöta rosa bullar, eller med Fazer som säljer sockerstinna rosa bilar, till förmån för Rosa Bandet.
Dessutom ställde jag frågan om varför man inte istället har en grön kampanj i oktober, där man upplyser och informerar om cancerframkallande ämnen i livsmedel, hudvårdsprodukter och i textilier. Deras svar kan ni läsa nedan.

Jag frågade även angående deodoranter som innehåller aluminium.
Det finns förvisso ingen forskning som har kunnat bevisa att deodoranter med aluminium är direkt orsak till cancer men däremot har norska myndigheter uttryckt sin oro efter att man konstaterat att man får i sig 30-50 gånger mer aluminium än vad som anses riskfritt. Läs mer här: Välj en aluminiumfri deo.
Enligt studier utvecklas ofta bröstcancer i den övre och yttre delen av bröstet, alltså i området nära armhålan. Studier visar också att kemikalier som aluminium kan integrera med DNA som kan ge cellförändringar och påverka, störa tillväxten av det kvinnliga könshormonet östrogen vilket är känt att påverka tillväxt av bröstcancerceller.
Jag bär med mig minnet av att aluminium misstänktes ge en ökad risk för Alzheimers sjukdom redan för många år sedan när jag var barn.

På Cancerfonden svarade Britta NN så här:
(Jag skriver exakt hur de svarade)

”Cancerfonden har inget samarbete med Bonjour, det är Bröstcancerföreningarnas riksorganisation som har så du kan vända dig till dem med dina synpunkter om bullsamarbetet.
Cancerfonden är rådgivare i vilka produkter företagen ska lyfta under Rosa Bandet-kampanjen men företagen gör det slutliga valet.
Alla produkter i Rosa Bandet-kampanjen granskas av Cancerfondens Vetenskapliga Sekretariat för att säkerställa att de inte innehåller något cancerogent preparat för konsumenten.
Det är företagets ansvar att säkerställa att produktionen skett under hållbara förhållanden och att produkterna förehåller sig inom Livsmedelsverkets gränsvärden.
Deodoranter orsakar Inte bröstcancer eller andra cancerformer. Det är tyvärr en myt som figurerar i sociala medel.”

På Rosa bandet svarade Caroline NN så här:
”Många samlar in pengar på helt eget initiativ under oktober.
Bagaren på hörnet, skolklasser som gör saft, Ulla i sybehörsaffären osv. Många vill hjälpa till på olika sätt.

Vi har endast samarbetsavtal med utvalda företag.

BRO/ Bröstcancerfonden bortser definitivt inte från riskerna förknippade med ett allt för stort sockerintag över tid. Vi ser dock inget fel i att unna sig en godsak vid enstaka tillfällen, te x vid kanelbullens dag i oktober. desto viktigare tycker vi att man har koll på sitt dagliga sockerintag över tid och arbetar aktivt för att lyfta fram effekterna av det ”dolda sockret”. Äter man en kanelbulle eller chokladbit ser man ju att den innehåller socker och kan därför göra ett medvetet val.
Att hålla koll på vad matkassen man bär hem innehåller i form av socker man sedan får i sig är en långt viktigare diskussion att ta, som vi gärna medverkar i.”

/Mia


Nu stäms Monsanto för brott mot mänskligheten och naturen

Dagen D har kommit! Som jag har väntat!
Äntligen ställs det multinationella jordbruksföretaget Monsanto inför rätta! Inte en dag för tidigt!

Läser i Skånska Dagbladet att på världsmatsdagen den 16:e oktober i år börjar en rättegång där Monsanto anklagas för övergrepp mot mänskliga rättigheter och för brott mot mänskligheten och mot naturen, så kallad ecocide.

Vakna Svensson! dax att förstå GMO och vad som står på spel

Fem framstående jurister har enligt The Guardian hört 30 vittnesmål som förmedlat en rådgivande rapport. En rapport framställd enligt samma princip som för FN:s Internationella Domstol i Haag.

Även högkvalificerade experter som före detta FN-rapportören Olivier De Schutter, argentinska doktorer, mexikanska biodlare och toxikologer och forskare från 15 länder har vittnat .

Förtaget Monsanto har ställt till svars för att ha utvecklat och spridit dödliga produkter som Agent Orange, DDT och glycofat-RoundUp. RoundUp är idag världens vanligaste bekämpningsmedel och som i labb har visat sig döda mänskliga celler.
Man kommer också åberopa företagets marknadsstrategier då man anser att Monsanto utnyttjat småbrukares maktlösa situation genom de internationella agro-företagen.

Tre direktörer på Monsanto har i ett öppet brev skrivit att de inte kan medverka på tribunalen då den är arrangerad och stöttad av ekologiska organisationer.

Bakom stämningen av Monsanto står väletablerade jordbruksorganisationer som IFOAM Organic International, i vilken svenska KRAV är medlem, The Organic Consumers Association (OCA) Navdanya, Regeneration International (RI), Millions Against Monsanto och Via Campencina.

Monsanto har använt genmanipulerade grödor för att få in royalties från fattiga lantbrukare och fått dem att fastna i spiraler av obetalbara skulder som har drivit många till självmord.
Monsanto förespråkar en industriell jordbruksmodell som står för minst 50 procent av världens koldioxidutsläpp.
Monsanto är dessutom skyldig  till utarmningen av jordar och vattenresurser, utrotning av arter och minskad biologisk mångfald.
Dessutom tvångsflyttning av miljontals småskaliga bönder över hela världen kommenterar den berömda indiska miljöaktivisten Vandana Shiva, en av initiativtagarna  till Monsanto Tribunal.

Stämningen lutar sig mot FN:s riktlinjer för näringslivet och mänskliga rättigheter som formulerades 2011. Ett av syftena i processen är att brott mot naturen eller ecocide, ska inkluderas formellt i internationella rättsprocesser. Därför har rättegången skett i just Haag där den officiella internationella domstolen inrättades 2002.

Källa:skånska dagbladet.se


Livsfarliga gifter som kan ge barn hjärnskador, i vanlig frukt!

22 av världens farligaste bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen har under de senaste fem åren hittats i importerad mat som ris, jordgubbar, apelsiner och potatis.

Livsmedelsverket har hittat bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudet inom EU sedan en lång tid, i importerad mat vid hela 150 tillfällen de senaste fem åren. Ändå har livsmedelsverket inte slagit larm. Det beror på att det inte är förbjudet att importera livsmedel odlade med dessa bekämpningsmedel, så länge halterna underskrider EU:s gränsvärden.

Det handlar delvis om hormonstörande ämnen som är mycket farliga även i små doser. Man har ännu ingen forskning på hur små doser, men det påverkar restproduktionen och förmågan till avkomma, säger Peter Bergqvist vid kemikalieinspektionen till Sveriges Radio.

Livsmedelsverket uppger dock för Ekot att trenden pekar nedåt och att bekämpningsmedel i maten minskar.

Journalisten Daniel Öhman som har gjort denna granskning för boken Miljödieten i samarbete med Ekot, råder konsumenter att i första hand köpa svenskt och ekologiskt.
Han skriver att trots att gifterna som kan orsaka cancer, hjärn- och nervskador samt hormonskador är totalförbjudna inom EU så finns dessa livsmedel i våra svenska matbutiker. Grönsaker som gurka ifrån Holland, äpplen från Belgien, olivolja från Grekland, ris från EU och apelsiner från Spanien innehåller rester av farliga bekämpningsmedel.

Hjärnskador på barn
Gifter som har hittats i allt från gojibär, jordgubbar till potatis och ris används för att döda skadeinsekter. Ett exempel är det extremt farliga nervgiftet metamidofos som är skadligt i mycket låga doser och kan ge kroniska skador. Det förbjöds inom EU 2007- men har trots det hittats i skadliga mängder i importerade apelsiner, basilika och auberginer.

För att döda kvalster på frukt och grönsaker använder man ett annat insektsgift som heter propargite.
Sedan länge har man vetat att detta  gift är farligt för speciellt barn som kan få permanenta nerv- och hjärnskador. Vid försök hos råttor har detta gift orsakat ovanliga cancerformer. Propargite har varit förbjudet inom EU sedan 2011 men Livsmedelsverket har trots det hittat bekämpningsmedelt i bland annat äpplen från Frankrike och Polen, i apelsiner från Spanien och vindruvor från Grekland i stickprovskontroller.

Hormonstörande ämnen som är farliga för både människor och djur även i mycket små doser
har också hittats i dessa stickprovskontroller, i flera av våra vanligaste livsmedel som äpplen, ris, apelsiner, vindruvor, russin och chilifrukter.  Trots att gifterna är totalförbjudna i EU är de alltså tillåtna i vissa gränsvärden i importerade livsmedel.

Peter Bergqvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen tycker att detta rimmar illa då de påverkar restproduktionen och förmågan att få avkomma. Det är ju egenskaper som är oacceptabla säger han till Ekot.

-Just när det gäller de här hormonstörande ämnena, så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för dem. Oavsett mängd tycker han att Livsmedelsverket borde larma så snart någon använder förbjudna bekämpningsmedel. Men Livsmedelsverket som endast utför stickprovskontroller har inte som uppgift att slå larm- så länge inte nervgifterna överskrider de av EU tillåtna gränsvärdena. Livsmedelsverket rapporterar vidare till EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, men inte heller de har någon skyldighet att kontakta länderna där de används.

Källa: Aftonbladet


Enligt rapporter från REUDAS kan microefali bero på insektsgifter

Enligt en källa som beskriver en rapport från Läkarföreningen REUDAS kan orsaken till microefali- förkrympt hjärna, bero på bekämpningsmedel.
Man sprutar nämligen bekämpningsmedlet- Monsantos insektsgift, pyriproxyfen i dricksvattenintäkter för att döda myggor. Läkarna ser en koppling mellan förekomsten av microcefali och de städer som besprutas. Det skriver Claire Robinson för GM Watch. Läkarna menar även att det saknas bevis för att zikavirus leder till microefali då endast 4.2 procent av 404 bekräftade fall av microefali hade zikavirusinfektion.
Kan det då vara så att man varit för snabb att skylla mikroefali-fallen på zikavirus?

Jag har ju haft mina funderingar kring zika- virus i ett tidigare inlägg läs här:Kan man köpa frystorkad Zika-virus på nätet? )
En del källor påstår att missbildningar hos barn kommer av GMO- myggor, andra av vaccin och ytterligare källor pratar om bekämpningsmedel. läs även här: Ökning av bekämpningsmedel orsakar ADHD och Autism och Gifter orsakar ADHD och autism hos barn.
Bekämpningsmedel kan enligt flera  studier skada hjärnan och gifter från insektsmedel torde då även kunna orsaka skador på foster som exempelvis microefali. Det är iallafall en tanke jag har haft.

Detta får mig att vilja komma tillbaka till ett tidigare inlägg. Brasilien är nämligen världsmästare på att bespruta mest och med världens giftigaste gifter. Läs tidigare inlägg här:
Kaffeodlare i Brasilien är världsmästare på besprutning

Brasilien är en av världens största producenter av jordbruksprodukter. Det hade varit omöjligt utan teknologisk utveckling och bekämpningsmedel. Priserna betalas av Brasiliens bönder. De som jobbar med jordbruket.

På många sätt är Brasiliens jordbruksrevolution en framgångssaga.
Man har gått från matimport till att bli störst i världen på jordbruksprodukter och på tio år har produktionen av socker och soja mer än fördubblats.
Men sagan har en tyvärr en baksida. I takt med framgångarna av det ökade jordbruket har Brasilien blivit en av världens största konsumenter av bekämpnings- och gödningsmedel.  Man använder såna bekämpningsmedel som Paraquat vilket är helt förbjudet i Sverige och i EU. Detta är också anledningen till att bönderna- arbetarna som arbetar på fälten och människor i områden där man har ett utbrett jordbruk får betala med sitt liv då dödligheten i cancer  är mycket högre  jämfört med invånare i andra områden.
De främsta argumenten till att använda växtgifter är deras betydelse för att garantera en hög produktivitet. Dessvärre  minskar inte världssvälten i samma utsträckning. Det enligt en forskargrupp ledd av Raquel Rigotto, professor i arbetsmedicin vid universitetet i Ceara i norra Brasilien. Hon anser att luften, jorden och människorna som bor och arbetar nära fälten påverkas av att kemikalier och gifter används i stor skala inom jordbruket.
Det ökar risken för eksem, allergi, astma, neurologiska sjukdomar, leverproblem och cancer. Eftersom att man inte vet hur olika ämnen- gifter av besprutad föda reagerar med varandra i kroppen kan vi alltså inte vara lugna med att äta besprutad föda anser Raquel Rigotto.

Källa: SvD Gifter drabbar Brasiliens bönder

newsvoice


Har du Candidaöverväxt? Så blir du av med den!

Jag har själv överväxt av Candida!
Under några år höll jag på att bli tokig på grund av min mage-IBS och återkommande svampinfektioner, klåda, astma, nässelutslag med mera. Jag känner fortfarande av det. Om jag slarvar minsta lilla med kosten så känner jag att det växer en beläggning i munnen. Men jag lyckas ofta hålla den borta i och med att jag inte äter socker, gluten och laktos idag.

Candida är en jästsvamp som är en del av den normala bakteriefloran i kroppen och som finns naturligt i tarmen, slemhinnor och i huden.  Om man har en normalfungerande och  balanserad tarmflora, reglerar bakterier varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan och hjälper till att eliminera  skadliga bakterier och parasiter och transportera dem ut ur kroppen.

Nyttobakterier behövs för kroppens näringsomsättning. 
Men om det av någon anledning blir en obalans, till exempel efter en antibiotikakur, sämre kostvanor, luftföroreningar, kemikalier, tungmetaller som amalgan, läkemedel och stress kan Candida inta en agressiv form och börja växa okontrollerat.

De skadliga bakterierna kan om de får överhand orsaka många symtom på obalans i kroppen.  Exempel på det och vad Candida är, samt hur du kollar om du har Candida, kan du läsa mer om  här!
Även en minskning av magsyra kan orsaka problem med Candida då det påverkar matsmältningen och försurar tarmen/ magen. Minskad production av magsyra, minskar även frisättningen av ämnet Instric Gastric som binder B-12 i tarmen.

Hur blir man av med Candidaöverväxt?
Man måste göra en radikal kostomläggning och en mycket strikt diet på minst två månader eller längre, beroende på hur mycket av candidaöverväxt det finns i kroppen. Bra är att välja, som jag brukar kalla det, en basisk kost eftersom att Candida liksom all annan svamp trivs i en syrefattig och sur miljö. Gynnsamt pH-värde för tarmen ska vara neutralt pH 7 till svagt basiskt.  Allt över pH 7 skapar bakterietillväxt.

( Olika organ i kroppen har olika pH-värden. Blodet är alltid svagt basiskt: pH-värde:7,38-7,42 och i magsäcken är pH-värdet väldigt surt: 1,7 beroende på saltsyran. Man kan kolla om man är sur med indikationspapper som man kan köpa på hälsokost. saliven bör ha pH-värde: 6,6- 7,2. Urinet bör ha pH-värde 6,4-6,8) 

Eftersom Candida lever av socker, ska man svälta svampen. Och det är inte bara rent socker som ställer till det. Här måste man ta bort allt socker som fruktsocker, mejeriprodukter, kolhydratrika produkter som vitt mjöl, pasta, bröd, ris och så vidare.

Börja med att rensa kroppen från Candida och att stärka slemhinnorna i tarmen.
Det är väldigt effektivt att dricka Pau D Arco-te, vilket är svamp- och parasitdödande, 3 ggr/dag. Kaprylsyra som finns att köpa som kosttillskott är också väldigt bra och tar bort Candida, samt att inta glutamin vilket läker tarmens slemhinnor.
Drick även mycket ljummet vatten och tillsätt gärna svampdödande kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor och örter som malört och ringblomma eller extrakt av grapefruktkärnor. Tillsätt även fibrer i form av psyllliumfrön för att rensa tarmen. Tugga gärna på kumminfrön för att motverka sötsug, eller ta en sked kokosolja.
När man gjort detta  i typ en vecka kan man tillföra mineraler och vitamnier som zink, magnesium, biotin, C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer- gärna ett komplex.

Detta ska du undvika att äta:
Socker, kolhydratrik kost, mejeriprodukter, majsstärkelse, processad mat, färdig mat, halvfabrikat,  jäst, stärkelserika rotfrukter/grönsaker som exempelvis potatis och grönsaker, alkohol, söt frukt och söta drycker då allt sött samt kolhydrater bryts ner i levern och där verkar toxiskt vilket kan orsaka problem.

Detta ska du äta:
Du bör äta en varierad kost av gröna grönsaker som kål, broccoli, gurka, spenat. Läs mer om vad jag kallar basisk kost/föda här! och tips på vad du kan äta för att minska på sockret här: Sockerfri kost, men välj även bort mejeriprodukter.

Får du svamp i munnen, kan du avlägsna det med ekologisk bikarbonat.
1 tesked bikarbonat till 1 dl vatten. Gurgla runt i munnen under någon minut. Ett annat bra sätt är att köra oil pulling med kokosolja under fem-tio minuter/dag. Spotta ut oljan i soporna så att det inte blir stopp i avloppet. Jätteviktigt är att äta en bra probiotika med bra lactobakterier och enzymer som hjälper till med matsmältningen.

Källa: Egen erfarenhet
Zarah Öhberg
Candida Sanna Ehdin

 


Häxjakt och krig i ekodebatten!

Det pågår heta debatter omkring ekologiskt eller besprutad mat, GMO och alternativa medel kontra läkemedel.
Sjukdomar som orsakas av GMO, bland annat Morgellons sjukdom beskrivs som vaneföreställning besläktad med parasitoforbi där man hånar och hänger ut en enskild person.
Så ruttet!

Och när media går ut och larmar om bekämpningsmedel och gifter i maten som kan orsaka sjukdomar så är det alltid personer, exempelvis  från Livsmedelsverket som kommer med en motsats och skyla över med att det inte alls är är någon fara att äta.
Jo men visst! Ät på bara! Det larmet är snart glömt och gömt! Åter igen mörkar Livsmedelsverket fakta!

Ta bara detta med larmet om kadmium i vete/pastan!
Media larmar om det rekordhöga halterna av giftet kadmium i pasta. (Det gäller förstås allt som är gjort av vete; bullar, mjöl och bröd osv).
Kadmium är ett gift, precis som arsenik och skadar njurar och försvagar skelettet samt kan ge bröst-och livmoderscancer.

Dessa höga halter beräknas att kosta staten miljardbelopp varje år skriver SvD.

Men bli nu inte oroliga kära svenska medborgare!
För Livsmedelsverkets toixkolog, Richard Bjerselius säger i SVT,
-Det är betydelsefullt för den enskilde individen men på befolkningsnivå ser vi inte att det är ett problem.
Hade det varit det med de här halterna hade vi naturligtvis gått ut själva med att informerat konsumeneterna om detta.

Det värsta är att man har vetat om kadmium i flera år utan att ha vidtagit åtgärder. Och Livsmedelsverket ska vara till för att skydda och upplysa folket? En myndighet man ska lita på! 
Huga!

Även Coops undersökning av familjen där man mätte halterna av gifter i urinet när de åt  icke ekologisk mat kontra när de åt ekologisk mat är i blåsvädret.
(Läs mer här/ om undersökningen och vad Livsmedelsverket sa om det).

Jag läste just en debatt i tidningen Land – Lantbruk och skogsland.

Torbjörn Fagerström som är professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds Universitet sågar totalt Coops film ekoeffekten!
Han anklagar Coop för hästhandlarfasoner som präglar ut övertolkade vetenskapliga resultat med skrämselpropaganda och att det är oanständigt att föra konsumenterna bakom ljuset! Han menar att Coop fablar och hittar på egna tolkningar.
Han skriver också att GMO-motstånd, biodynamiskt jordbruk, antroposofi, homeopatiska metoder inom djursjukvården behandlas respektfullt och okritiskt (?) som om dessa rörelser spelar på samma planhalva som vetenskap och beprövad erfarenhet. Men det gör de inte! DE är vetenskapsfientliga ideologier som inte hör hemma i ett kunskapssamhälle???????

Torbjörn Fagerström skriver också med tanke på Coops film att den vetenskapligt relevanta tolkningen av IVL:s resultat är att de uppmätta halterna saknar betydelse ur giftsynpunkt, allt annat är ren demagogi. Punkt!

Ja du Torbjörn Fagerström!  Jag jobbar också genom beprövad erfarenhet OCH har kunskap även om jag inte har vetenskapliga bevis på allt i ditt kunskapssamhälle! Och det är ju mycket synd att inte läkare, forskare och alternativa metoder kan jobba på samma planhalva istället för att motarbeta och kasta skit på varandra.

Ja jag är ju inte forskare, men jag hoppas att jag är en klarsynt och förnuftig människa som förstår gifternas inverkan på människan! 
Eller är jag betraktad som en galen flummare och hippie som inte hör hemma i vårt kunskapssamhälle för att jag vill upplysa människor och värna om människors hälsa?

Om jag tar insektsmedel och besprutar grönsaker innan jag sköljer av dem i vatten och sen skär ner det i en sallad! Skulle du vilja äta den då? Förmodligen inte! Vad är då skillnaden med att äta besprutade grönsaker och frukt som du handlar i affären?
Det handlar enbart om vanligt, sunt förnuft! Det behöver man inte vara forskare, vetenskapsman eller myndighet för att förstå.

Och även om, som Livsmedelsverket går ut till oss oroliga konsumenter att gifterna i maten ligger under gränsvärderna så finns det något som heter coctaileffekten.
En effekt av ALLT vi äter och som samlas i kroppen!
Gränsvärden spelar liksom ingen roll! PUNKT!!!
Det får mig att börja undra på vilken sida Livsmedelsverket är. På industrin eller statens? För inte verkar det vara på konsumenternas.

Axel Mie som är forskningsassistent på Karolinska Institutet svarar Torbjörn fagerström i samma debatt.
I en nylig producerad om fyra vetenskapliga artiklar undersökte ett lag på 18 forskaresamhällskostnader inom EU av hormonstörande av kemikalier som befolkningen utsetts för. För insektsbekämpningsmedel ur gruppen organfosfater beräknas den årliga samhällskostnaden inom EU till  146 miljarder Euro, främst pågrund av minskad produktivitet genom lägre IQ. Det mesta använda organfosfaten är klorpyrifos som även mättes i IVL:s studie. Dessa beräkningar är baserade på resultat av  långtidssudier hos barn samt på en hormonstörande effekt som hittats i djurförsök i vetenskapliga studier. När EU godkänner bekämpningsmedel tas det inte hänsyn tilldessa epidemilogiska studier och de flesta hormonstörande effekter testas inte. Sveriges kemikalieinspektionen hållning är att klorpyrifos inte uppfyller kraven i EU:s regler för att vara godkänt. Det glädjande är att organfosfater inte är godkända för användning i Sverige. Ändå är vi ungefär lika utsatta för dessa som konsumenter i andra länder då vi importerar det mesta av vår frukt

Tack för det Axel Mie!

Fakta:
Debatt Torbjörn fagerström har
Debatt Axel Mies svar här:t


Vad fanns egentligen i Coopfamiljens kroppar?

Coop Sverige AB har ju gjort en mindre undersökning huruvida en övergång från konventionella till ekologiska livsmedelkunde ge en mätbar effekt av halten växtskyddsmedel i kroppen. Läs mer om det här:coops film/

Jag har tagit del av IVL Svenska Miljöinstitutets rapport som fick uppdraget att göra denna undersökning säger att resultaten från undersökningen visar tydligt att vissa bekämpningsmedel tas upp i kroppen genom föda. Genom att välja ekologiskt kan man till stor del undvika att få i sig dessa kemikalier. Jämfört med när familjen åt konventionell odlad mat så sjönk koncentrationen av bekämpningsmedelsrester med i genomsnitt med en faktor 6-7 under perioden då familjen åt ekologiskt.

I ett prov från det yngsta barnet i familjen påträffades ämnet klormekvatklorid (CCC) vilket är ett tillväxthämmande ämne som används som stråförkortningsmedel i odling av spannmål i högst halt. Det yngsta barnet hade ätit mer spannmålsprodukter så som gröt, bröd och pasta, än den övriga familjen.

Det uppmätta halterna i urinet visade att bekämpningsmedel fanns i kroppen men att halterna var låga som vid omräkningar hamnade under acceptabelt dagligt intag- ADI vilket är det den största mängd en människa kan få i sig under hela sin livstid utan hälsorisk!???
Dock är det system som idag används för riskbedömning av kemikalier anpassad för ett ämne i taget. Alltså finns det ingen godkänd bedömning av att göra en samlad bedömning av effekten av så kallad coctaileffekten, det vill säga den samlade effekten av flera olika kemikalier i kroppen.

Samtliga urinprover hos familjen analyserades med avseende på förekomst av 12 olika bekämpningsmedel.

TCP vilket är en nedbrytningsprodukt till klorpyrifos, en insektsincid som används inom frukt och grönsaksodling fanns i samtliga 20 prover. På den svenska marknaden finns inget växtbekämpningsmedel som innehåller klorpyrifos, men väl inom EU.
Kloropyrifos är giftig vid förtäring och mycket giftig för vattenlevande organismer med långtidseffekt som följd.

Mepikvat som är ett tillväxthämmande medel och används inom spannmåls och kaffeodlingar fanns i samtliga 20 prover och i högst halt hos det yngsta barnet.
Mepikvat är skadligt vid förtäring och ger skador med långtidseffekt på vattenlevande organismer.

(CCC) Klormekvatklorid vilket är ett tillväxthämmande medel fanns i 18 av de analysernde proverna. CCC är skadlig vid förtäring och vid hudkontakt.

3-PBA fanns i 19 av 20 analyserande provtagningar.
3-PBA  som är ett nedbrytningsprodukt till flera pyretorider som används mot insekter inom jordbruket och hemmabruk. Det finns misstankar om att ett högt intag av pyretorider kan ha en hormonstörande effekt

3,5-DKA hittades över deklarationsgränsen i 15 av de 20 analyserande proverna.  3,5-DKA är en metabolit från flera olika fungicider, vilka är förbjudna i Sverige men användsinom vissa EU-länder. 3,5-DKA  används i odling av grönsaker så som tomater, sallad och vindruvor. 3,5-DKA misstänks kunna orsaka cancer och är mycket giftig för vattenlevande organismer.

2,4-D hittades över deklarationsgränsen i 13 av de analyserande proverna. 2,4-D är ett ogräsbekämpningsmedel som inte är godkänt i Sverige, men däremot i flera EU-länder.
2,4-D är skadlig vid förtäring och kan orsaka allergiska hudreaktioner, orsaka allvarliga ögonskador, irritation i luftvägarna och har skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer.

Propamorkab som används vid grönsaksodlingar där två godkända produkter är godkända i Sverige, hittades i sju av de analyserande proverna. Är skadlig vid förtäring.

 

Man fann Etylenbisditorkarbamater (ETU) som är ett bekämpningsmedel som finns i exempelvis vindruvor, vin och russin, vilket är en nedbrytningsprodukt och används mot bladmögel, endast hos de vuxna.
ETU Misstänks kunna skada det ofödda fostret, kan orsaka allergiska hudreaktioner och är mycket giftig för vattenlevande organismer.

 Källa: SLU,


Se Coops film om gifterna i maten

Äntligen har man gjort en undersökning som visar hur stor skillnaden är och hur mycket gifter vi får i oss när vi äter oekologisk mat kontra när vi äter ekologisk mat! 

Det är Coop faktiskt som har gjort en undersökning om vad som händer i kroppen när man övergår till att äta ekologisk mat.
Eftersom att resultatet blev så intressant vill man nu visa upp det på film. Man anlitade en familj som inte åt ekologisk mat och IVL Svenska Miljöinstitutet utförde tester på familjen.

I en vecka skulle familjen äta oekologisk mat
och lämna urinprov varje dag. Man hittade då massor av olika giftiga ämnen från bekämpningsmedel bland annat i urinet hos  testfamiljen.

Därefter fick familjen äta endast ekologisk mat under två veckor, och även nu fick de lämna urinprov varje dag. Bara efter några dagar hade halterna av bekämpningsmedel dramatiskt minskat.

Det är bra att Coop går ut med detta med tanke på att bekämpningsmedel och gifter orsakar skador och sjukdomar som cancer, astma, ADHD, autism, Parkinson osv i våra kroppar och helst barnen som är otroligt känsliga under sin utveckling.
Se hela filmen här:coop: Ekoeffekten/

 


EU:s smocka mot den ekologiska maten!

 Jag vet inte egentligen vad EU håller på med! Men ingenting förvånar mig faktiskt! Det är så mycket runt omkring både kosttillskott, vaccinationer och ekologiskt just nu!
Men! Ska myndigheter få bestämma vad jag vill äta nu också? Det blir så himla dubbelt och skevt när man får handla exempelvis tobak i vilken affär som helst, vilket bevisligen skapar sjukdomar som cancer och annat, men nu ska det alltså bli svårare att få tag på ekologisk odlad mat! Ska man straffas för att man vill leva sunt?

Läste just i Aftonbladet att EU-kommissionen anser att allmänheten har ett för lågt förtroende för ekologisk odling och vill därför införa tydligare krav på producenter och affärer som säljer ekologiska varor.
Vill man ha ekologiska varor i sin butik måste man ha ett särskilt certifikat.

Detta har fått organisationer som Naturskyddsföreningen och KRAV (och mig med) att se rött, då det kommer att försvåra för Sverige att utveckla det ekologiska lantbruket.

-Risken är att det bara är de stora livsmedelkedjorna och specialbutiker som i framtiden kommer att kunna sälja ekologiska produkter, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

EU vill att ett oberoende certifieringsorgan utför kontroller- och det kommer att svida i plånboken för mindre butiker säger Emelie Hansson. Troligen kommer många att tycka att det inte är värt att erbjuda sina klunder ekologiska produkter, säger hon.

Eu-kravet väntas även att slå hårt mot producenter då den som odlar ekologisk mat inte längre får odla något som är oekologiskt.

-Du får inte ens odla konventionellt för hobbybruk, inte ens gödsla med konstgödsel i din kryddträdgård säger EU-parlamentariken Christoffer Fjellner, (M) som kommer att göra allt för att stoppa förslaget.
-Det första ändringsförslaget jag har lagt i det här ärendet i miljöutskottet är att kasta hela förslaget i papperskorgen säger han.

Han menar att det blir svårare att få tag på ekologiska produkter
när det bara är specialbutiker som får sälja det. Kravet på producenterna kommer även att leda till dyrare produkter för konsumenterna.

Förslaget ska inom kort tas upp i miljöutskottet och därefter i Europaparlamentet. Om det går igenom kommer detta att få konsekvensen att ekologisk mat blir lyxprodukter enligt Christoffer Fjellner.

Källa: Aftonbladet