Riktig mat & hälsa

Vegetariska matlådor och blomkålsrisotto med vitlöksfrästa champinjoner

Vegetariska Matlådor
Jag har börjat laga matlådor åt min mamma för att hon ska slippa äta färdigmat nu när hon inte har ork att stå vid spisen så ofta själv längre.
Det är mycket uppskattat och faktiskt nödvändigt  för att hon ska må bra och inte få näringsbrist vilket många äldre kan få när de inte ses om. Och maten ska vara god att äta. Det är så jätteviktigt nu under pandemin då social samvaro uteblir och många äldre sitter ensamma och äter för sig själva.  Alla vet ju hur himla trist det kan vara att dag ut och dag in stå och laga mat åt sig själv och inte ha sällskap vid matbordet.Dessutom är det pandemi och många äldre är så ensamma och ängsliga.
Det ska vara lätt att värma på och inte krångligt. När man som mamma  dessutom inte äter kött är det är jätteviktigt att få i sig protein och det är ännu viktigare när man är äldre.
I förrgår gjorde jag en vegetarisk gryta med grönsaker och sojabitar, samt jättegoda biffar av färs på ärtor och linser till henne.

Foto: Mia Hagenmalm

Den nyttiga och  antiinflammatorisk kålen
Jag äter själv mer och mer vegetariskt och mat som är antiinflammatorisk. Något man bör ha som basvara varje dag är kål i alla dess former för att hålla inflammationer i kroppen borta Kålens superkraft är att den är sprängfylld med vitaminer och alla kålsorter innehåller  mycket kostfibrer som är en viktig näringskälla till de goda tarmbakterierna. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom är kål rik på K-vitamin och folsyra.
Blomkål är i och för sig inte lika nyttig som grönkål och broccoli  men är ändå nyttigare än man kan tro.Blomkål innehåller C-vitamin och kalium samt allicin som är ett ämne som kan dämpa inflammationer, Som all mat tappar blomkålen lite av sin nyttighet om man värmer upp den för länge, men den här "risotton" gjord av blomkål är bara så fanatiskt god.

Blomkålsrisotto med vitlöksfrästa champinjoner
2 portioner
1/2 blomkålshuvud
1 liten gul lök
1/2 tärning grönsaksbuljong
2 dl grädde (jag kör havregrädde)
2 dl parmesan riven / eller veg. alternativ)
1 dl tartex narurell
3 msk finhackad persilja
salt och peppar

1/2 dl champinjoner
1 pressad vitlöksklyfta

Tillbehör haricots verts eller en sallad

Gör så här:
Riv blomkål till ris på ett rivjärn. Hacka löken fint och stek den i olja eller smör tills den mjuknat. Lägg med blomkålsrivet och stek under omrörning i ca fem minuter så att blomkålen får färg. Tillsätt grädde och smula över buljongtärningen och rör ned tartex. Låt småputtra i 6-7 minuter.Tillsätt persilja och parmesan.
Koka eller stek haritcots verts . Ansa och skiva champinjoner och stek med olja eller smör och pressad vitlök.
jag brukar ytterst sällan köpa färdigmat men till denna rätt testade jag vegetarisk "bacon" gjord på ärter för att få till med den rökta smaken i rätten.