Riktig mat & hälsa

Cancerframkallande ämnet akrylamid i svenska fredagsmyset

Ja detta är ju ingen nyhet, man larmade även för några år sedan,  men bra att det tas upp igen så det uppdateras.

Gift i fredagsmyset
Chips är ju ett snacks som äts av många till fredagsmyset. Man minns väl chipsreklamen med slingan: “Nu är det slut på veckan, nu är det dags för fredagsmys” som gick för några år sedan. Innan reklamen hade vi i min familj endast godismys på lördagar, men som reklamen uppmanade blev det även fredagsmys. Tänk vad man påverkas.

Nåväl, det är ju bra att veta vad man stoppar i sina barn och sig själv. För chips som säljs i Sverige innehåller fortfarande stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

  • Akrylamid är ett ämne som bildas vid upphettningen och är en reaktion mellan aminosyror och socker. Halterna av akrylamid i chips påverkas både av tillagningstemperaturen, vilken potatis det är och hur potatisen förvaras.
    (I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Knappt 30 procent av det kommer från kaffe, medan bröd, kakor och kex bidrar med 30 procent. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent vardera enligt Livsmedelsverket).

Ny lagstiftning om lägre halter akrylamid inom EU
Nya regleringar för akrylamid träder i kraft inom EU i april i år.
Testfakta har testat flera chipssorter och många av dem innehåller betydligt högre halter av akrylamid än vad som är tillåtet enligt den nya regleringen.
OLW:s chips och bland annat populära Sourcream & Onion är värstingen, men även Coops egna märke Änglamark och det mindre märket Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
Det innebär att chipstillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser. Chipsen får inte innehålla mer än 750 mikrogram akrylamid per kilo men OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1700 mikrogram.

-Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks, Sverige som äger varumärket OLW, till testfakta.
Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips, och den potatis som odlas i nordliga länder löper större risk att ge högre halter akrylamid. Man håller nu på att byta ut potatissorten som Testfakta
testade.

Källa: Svt och Aftonbladet


Goda tekakor bakade på bovete

Häromdagen såg jag ett så spännande recept på tekakor i en tidning, så jag bara måste testa att baka det. Receptet kommer från boken “Nytt bröd” och är skriven av Jessica Frej och Maria Blohm.

Jag har slutat att äta bröd sedan några år tillbaka, men ibland blir jag sååå sugen. Som i lördags då jag var på besök hos min kusin, och hon bjöd på en så jättegod fisksoppa med aoli och bröd. Jag kunde inte låta bli att smaka en liten bit.
Annars är det egentligen ingenting jag saknar så där jättemycket. Jag är van att hitta på alternativ till min frukost. Jag kommer dock testa några av de recept som fanns i tidningen och jag är jättesugen på att inhandla boken. För tekakorna blev supergoda. jag har dock bytt ut sirap till agavesirap, för jag vill inte ha socker i mitt bröd.

OBS!!
Innan du börjar måste du läsa här, så att du inte gör samma misstag som jag. En deg bakad på frö och utan mjöl beter sig INTE som en deg man bakar med mjöl. Jag gjorde misstaget att dels omvandla måtten till deciliter och hälla ner mer mjöl när jag tyckte att degen var för kladdig. Det ska man INTE göra. Man ska väga på hushållsvåg och degen blir kladdig, men det ordnar till sig efter att den har fått jäsa, och jäsa måste den göra i så många timmar som det står. Jag fick slänga första degen och göra nytt, för att jag inte földe instruktionerna. 

mias_tekakor
Tekakor
12 g jäst
500 g mjölk (Jag vägde kannan på vågen och drog bort vikten från den när jag hällde i mjölk)
20 g olja (+ extra till utbakning)
20 agavesirap
100 g havremjöl (jag körde havregryn i min mixer, för jag hittade inte havremjöl i butikerna).
140 g bovetemjöl
1 tsk salt
2 krm brödkryddor
20 g fiberhusk

Gör så här:
Vispa ner jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn deg. Den blir lös, men ska alltså vara så. Låt degen jäsa i bunken med plastfilm över i 3 timmar.
Olja in händerna och bänken väl med exempelvis ekologisk rapsolja.Skär degen i 8 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen. Nagga dem lite med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Låt vila på plåten i 30 minuter. Gräddas mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem bli kalla innan du skär i dem.

Ha det fint! / Mia


Hälsosamt knäcke bakat på majs- och bovetemjöl

Hälsoknäcke

Jag äter bara glutenfritt om jag äter bröd, men kan tycka att det man köper eller bakar på glutenfritt inte är så gott. Så jag valde att försöka baka ett eget knäckebröd utan vete. Det blev supegott när jag blandade i frö också. Tänk bara på att kavla ut degen riktigt tunt och att den gärna får vara lite “blöt” och kladdig när du gräddar den.

 

Hälsosamt knäcke bakat på majs&- bovetemjöl.
3 dl majsmjöl
0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl bakepro
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
1 tsk kokossocker
0,5 dl oliv- eller rapsolja
1 ägg
2 dl kokande vatten

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en skål. Koka upp vattnet och tillsätt ägg, olja och vatten. Arbeta till en deg.Skulle degen vara allt för lös/blöt, tillsätt mer majsmjöl.Eller om den är allt för torr och hård, tillsätt mer vatten och olja. Dela degen i två bitar. Lägg den mellan två smörpapper och kavla ut degen till tunna kakor. Nagga kakorna med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20-30 minuter. Låt svalna på galler. Bryt i bitar. Jättegott med en bit ost på.

Ha en trevlig dag! / Mia