Riktig mat & hälsa
Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting.

Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en uppsjö av kokböcker och matmagasin. Dock har jag svårt att följa recept så egentligen har jag dem endast till att läsa  och inspireras av för att sedan själv skapa ideér som får ta form efter mitt eget huvud och smak. Jag har alltid  verkligen älskat att laga mat och experimentera fram nya smaker. Just nu har jag en period då jag nördat in mig på vegetariskt och  efter att ha tränat denna matlagningskonst ett tag vågar jag äntligen hänge mig mer och det är ju  då som man får till det lilla extra, som dessa fantastiskt goda vegoburgare som blev till igår
Jag gjorde en variant av burgarna förra veckan, men då höftade jag endast och efteråt blev jag sur på mig själv för att jag inte skrev upp recept på dem. Jag fick alltså återuppliva ingredienserna ur mitt minne och utvecklade dem även med lite nya kryddor och smaksättningar och faktiskt hade jag penna och papper och noterade mängd av allt jag hade i. De blev hur goda som helst och med tillbehör tog de smaklökarna till en ny nivå .
(Jag fick väl godkänt även av skeptiker som i vanliga fall inte äter vegetariskt).
Mosade även ihop en röra med avokado för att höja smaken ytterligare, och serverade burgaren i ett salladsblad istället för bröd. Med ytterligare tillbehör som  lökringar, skivad mozzarella och skivade tomater blev lyckan total.
Men absolut, variera efter ditt eget tycke och smak. Du vet själv bäst vad du vill ha på din burgare.
(Jag kör ekologiska ingredienser så mycket jag kan).
OBS! Är du nötallergiker kan du byta ut cashewnötterna mot exempelvis solrosfrön.

Ta hand om dig!

// Mia

Foto: Mia Hagenmalm

Vegoburgare med svamp och aubergine
Ca 10 st
250 g champinjoner,
300 g aubergine
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
125 g mozzarella
3 dl cashewnötter, naturella
2 msk tomatpure
1 krm sambal olek
1 msk spiskummin
1/2 msk rökt paprika
2 msk persilja, hackad
1/2 dl potatismjöl
1/2 buljongtärning upplöst i 1 dl vatten
Örtsalt, vitpeppar och svartpeppar efter smak

Gör så här
Skala, ansa och skär aubergine, svamp och lök i mindre bitar. Pressa över vitlök.
Stek alltihop i smör i en gryta tills det blir genomskinligt och fått färg. Salta och dofta över ett uns vitpeppar. Låt svalna något. Mixa cashewnötterna.  Skär mozzarella och de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Tillsätt  svampröran tillsammans med övriga ingredienser och mixa allt slätt. Stek en liten provburgare för att kolla om den håller ihop, annars ha i lite mer potatismjöl. Stek burgarna ca 3 minuter sida och lägg över i en ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. (Ska du grilla, släng på burgarna på grillen nån minut så de får ta smak).Ta ut och servera med tillbehör te x klyftpotatis och rostad majs. Mums!

Avokadoröra
1 mosad avokado
några droppar  pressad citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
3 msk hackad persilja
1/2 tsk torkad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt och svartpeppar

 

 

 


Valnötsbiffar, tejpad axel och Posture- sele.

Raw valnötsburgare med coleslaw och raw tomatsalsa

Foto: Mia Hagenmalm

Efter en lång tid med värk i min ena axel så var jag igår  och fick stötvågsbehandling på den av min sjukgymnast, som även tejpade axeln i rätt läge, för att jag inte ska hamna fel. Jag drar gärna upp och dra fram mina axlar för att kompensera nacken som jag har besvär med. Stötvågsbehandlingen var skönt-ont, men har haft en irriterande, molande värk efter behandlingen. Det går säkert över när det är som värst. 🙂

I morse åkte dock tejpen av efter en natt med irritation och klåda. Märkte direkt en påverkan av att handen och fingrarna somnar och domnar och en känsla av sockerdricka i armen. Så för att hålla tillbaka axeln i rätt läge så har jag idag  inhandlat och testar en Posture, en slags sele som drar tillbaka axlarna i rätt läge. Återkommer senare om den funkar på mig. Jag skulle iallafall bli oerhört tacksam om den gör det.

Häromkvällen gjorde jag valnötsbiffar/burgare, som jag åt igår till lunch.
Mums! De här biffarna är supergoda med en sallad gjord på vitkål och morötter, samt en god tomatsalsa till.

Raw Valnötsburgare 4 st
3 dl valnötter, blötlagda minst 2 timmar
2 morötter, medelstora
2 dl champinjoner
1/2 rödlök
1 dl färsk basilika
2 soltorkade tomater
1/2 vitlöksklyfta
örtsalt och chilipeppar efter smak.

Gör så här:
Mixa morötter, valnötter, svamp och vitlök med örtsalt och chilipeppar och mixa till en jämn smet. Finhacka övriga ingredienser och rör ihop med valnötssmeten för hand. Forma smeten till 4 st biffar.  Jag torkade biffarna i ugnen på ca 50 grader i 3 timmar. Men du kan också äta dem som de är. 

Receptet på valnötsburgare är inspererat av Anna Skipper

Sallad på vitkål och morötter:
5 dl strimlad vitkål
1 stor morot, riven
3 msk olivolja
1-2 tsk citronsaft, färspressad
örtsalt och chilipeppar

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra en stund i kylen

Tomatsalsa
2 dl hackade tomater
2torkade tomater, blötlagda en timme och i små bitar
 1/2 gul paprika i bitar
1/4 röd lök
herbamare örtkrydda och svartpeppar efter smak

Mixa  alla ingredienser. Servera på valnötsburgaren med vitkålssalladen.

God spis!

// Mia