Riktig mat & hälsa

Hallon&Lakritssmoothie och chiapudding

Härligt varmt är det idag. Termometern i bilen visade 27 grader i skuggan. Det hade ju varit riktigt skönt att få ligga på en klippa och sola idag, men jag har bara tre dagar kvar att jobba innan min semester, så det är inte synd om mig!
Det är gott med en kall smoothie i värmen i allafall. Min blender går på högvarv just nu. Jag vill ha en variant av smoothie och min dotter en annan. I morse till frukost gjorde jag denna:

Hallon och lakritssmoothie i ett glas på ett vitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Hallon&Lakritssmoothie
1 äpple, skalat och i bitar
1 dl frysta hallon
2 dl yoghurt naturell
1/2 tsk lakritspulver + lakrits att toppa med!
1/4 dl citronsaft, nypressad

Mixa alltsammans i en blender. Toppa med extra lakristpulver om du vill.

Tips:

Om du lägger med 4 msk chiafrön, låter det stå och svälla i kylen i ca 1 timme har du en supergod chiapudding

Mia


Passionerad chiagröt med melon&havtorn och barbershop i Karlstad

I helgen går de årliga tävlingarna för både  kvartetter och körer i kvinnlig barbershop, Nordiska mästerskapen i Karlstad!

RönningeSå direkt efter jobbet tar jag tåget till sköna Värmland. Det känns väldigt speciellt denna gången. Förra året vann min kör Rönninge Show Chorus VM i barbershop på Hawaii! Det var dessutom första gången i historien en kör utanför USA vunnit Världsmästerskapen i barbershop! Och det gjorde vi med de högsta poäng som någonsin delats ut i dessa tävlingar. Stort! Ja det är nästan för stort och otroligt att ta in. Jag har fortfarande svårt att fatta det, trots att det nu gått ett halvår sedan dess.
Förut fick man inte tävla som regerande vinnarkör, men nu har man gjort om reglerna så vi får också tävla. I Open Division! På lördagkvällen kommer vi även underhålla med en show.

Chiagröt toppad med kokosgrädde och passionsfrukt i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Min frukost i morse bestod av Chiagröt som jag mixade med melon, havtorn och björnbär. Supergott! Det är så himla enkelt att göra chiagröt. Bara basera på det man har hemma egentligen. Inget svårt och inga konstigheter.

Chiagröt med melon & havtorn
1/2 dl färskpressad apelsinsaft eller kokosmjölk
2 skivor melon- ca 1 dl i tärningar (jag tog galiamelon)
4 dadlar
1/2 dl havtorn
1  dl björnbär
3-4 msk chiafrön

Några matskedar kokosgrädde och en passionsfrukt

Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa slätt. Häll upp i en djup skål och låt stå och svälla ca 10 minuter.
Ta lite kokosgrädde, alltså det vita tjocka ur tetran med kokosmjölk. Vispa kraftigt en stund. Toppa chiagröten med kokosgrädden och passionsfrukten. Njut!

Nu laddar jag inför helgens tävlingar och snart går jag in i barbershopbubblan och stannar där till i början av nästa vecka.
🙂

Må så gott!
Mia

 

 


Svenska bär är superbär och stoppar även sötsug

Att inta syrliga bär kan göra så att du vinner över sötsuget i en handvändning.

Jag tänker då på lingon,  tranbär , havtorn, krusbär  som ger en härlig syra, vilket tar bort sötsuget.  Men då ska det vara färska eller frysta bär. I torkade bär är sockerhalten mer koncentrerad och kan trigga igång sötsuget istället

Jag tycker det är jättegott att ta några lingon  direkt ifrån från frysen
och mumsa på. 🙂

Lingon i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Att göra en smoothie på tex lingon till frukost eller mellis är kanon!
Här kommer ett recept på en god smoothie som jag brukar göra ibland.

Hallon&Lingonsmoothie med kokosmjölk
1 stort glas eller 2 små
1/2 dl kokosmjölk ur tetra
1/2 dl  yoghurt naturell eller mandelmjölk
1/2 dl lingon, färska eller frysta
1 dl hallon, färska eller frysta
1 msk kokosfett med smak

Lingon och hallonsmoothie i glas toppad med kokos och mandel

Foto: Mia Hagenmalm

 

Mixa alla ingredienser och häll upp på glas!
Garnera med en nypa kokosflingor, krossad mandel, en nypa solros- eller chiafrön och några hallon!

                                    Underbart gott! :-)

Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är faktiskt mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.
Tanniner förlamar  bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.

Man ska dock inte förstöra bärens nyttigheter och hälsoegenskaper med det vita giftet socker. 

Hallon är också en bra antioxidant och samtidigt ett slemlösande och avgiftande superbär. Det passar ju bra när man slutar med socker. 🙂
Hallon innehåller liksom lingon, polyfenoler vilket motverkar virus, svamp och skadliga bakterier, och ellagsyra som visat sig både förebygga och minska tillväxten av cancerceller. Hallon är C-vitaminrik och innehåller även folsyra och järn, kalcium och kalium. Bäret innehåller gott om antocyaniner ett ämne som har antiinflammatoriskta egenskaper samt ökar blodcirkulationen och skyddar de små blodkärlen.

Hallon kan faktiskt lindra menssmärtor och ett te av hallonblad kan minska illamående samt lindra förlossningsvärkar.


Förslag på frukost och tips inför sockerutmaningen!

Snart är det  måndagen den 17/3 och vi börjar vår utmaning!:-) Kul om många hänger på!
Jag kommer att lägga upp tips på Kurera facebook varje morgon, och på kvällen frågar jag hur det har gått för er under dagen! Jag vill att alla som vill anta utmaningen svarar under mitt inlägg och är med hela vägen för att kunna vara med i utlottningen efter utmaningen. 
 

Innan du börjar är det bra att tänka på att:
Inte ha något godis eller socker i någon form lättillgängligt. Rensa och släng eller ge bort godis, kakor,  socker, sirap, sylt osv,  så att du inte faller för frestelsen.

Ersätt aldrig socker med någon konstgjord produkt som aspartam. Söta med naturliga ingredienser som frukt och bär. Exempelvis light-produkter ökar ditt sockersug. Laga din mat från grunden, så slipper du fundera på om det finns socker i någon form i maten. Tänk på att i allafall läsa noga på varje livsmedel med innehållsförteckning.

 

Lär dig sockrets alias: Laktos, Dextros, Melass, Majssirap, Glycos och Sackaros är alla täcknamn för sockerarter Ju längre innehållsförteckning, desto troligare är det att livsmedlet innehåller socker. Bröd är exempelvis ett livsmedel som nästan alltid innehåller socker.

 

Den typiska frukosten består av en sockerbomb i form av snabba kolhydrater och socker, vilket gör att man får en kick som dock snabbt går över och man blir trött och sötsugen hela dagen.
Det är a och o att äta en bra frukost som man står sig på länge. För att man ska hålla sig allert är det bäst att äta en frukost baserad på proteiner och bra fetter.  Lägg till antingen grönsaker eller frukt/bär. Proteiner balanserar blodsockret och ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK, vilket är ett mättnadshormon. Proteiner gör alltså att du håller dig mätt längre, samtidigt som det faktiskt ökar koncentrationsförmågan vilket ju är viktigt när man arbetar eller pluggar. Se därför till att du alltid, oavsett sötsug eller inte, äter en frukost där proteiner ingår.  Ägg i alla dess former är super att äta till frukost. Hommus eller tofu, är en variant för den som inte äter animaliska produkter. Här kommer lite förslag som håller dig mätt fram till lunch. Skulle du ändå bli sötsugen innan lunch, ta ett litet mellanmål i form av  en handfull frön eller nötter.
Mat i sin ursprungliga, naturliga form innehåller oftast inte något processat socker, så laga alltid maten från grunden. Se också till att du får i dig bra näring från maten. Näringsbrist ökar också sockersuget.

 

Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.

Bra fettsyror får du från:
Kokosolja
Avocado
Omega-3
Linfröolja

 

Den här omeletten tycker jag är en bra och god variant.

Omelett med oliver, tomater och fetaost på ett svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Omelett med fetaost och grönsaker
1 portion
2 ägg
1 nypa babyspenat, färsk
3 skivor zucchini
2 coctailtomater i skivor.
2 msk fetaost eller keso
oliver
kokosolja eller smör att steka i
herbamare örtsalt och chiliflakes eller svartpeppar

 

Gör så här:
Vispa samman ägg med kryddor. Stek zucchiniskivorna någon minut på medelhög värme. Lägg sedan i tomater och spenat och häll över äggvispet. Låt stelna till en omelett. Precis innan den är färdig, smula över fetaosten. Servera med några oliver. Drick gärna ett glas vatten till med antingen en citronskiva eller några gurkbitar. Det kan reducera sockersuget och är dessutom basiskt.

Gillar man hummus, kan det vara ett gott proteinrikt alternativ på frukostmackan. Men då ska det vara ett mörkt osötat fullkornsbröd utan vitt vete. På Kureras receptsida och längre tillbaka i min blogg, hittar du recept på frukostbullar och frökex och annat bröd utan vete och socker. Länk till goda frallor utan vete: http://kurera.se/underbara-lchf-frallor/ eller https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/02/13/goda-tekakor-bakade-pa-bovete/

Här har jag gjort en stor sats hummus. Det går utmärkt att förvara  en längre tid i kylen, men du kan också frysa den om du vill.

avocado och fröbröd med hummus på bege tallrik.

Foto: Mia Hagenmalm

 

Hummus
10 dl kokta kikärtor.(Koka gärna själv. Det blir godast) Gör som det står på förpackningen
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja
1/2 dl thahini, (sesampasta)
0,75 dl citronsaft, färskpressad
1/2 citron, rivet skal av
1 tsk spiskummin, mald
himalayasalt och vitpeppar

 

Gör så här:
Mixa kikärter tillsammans med vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft och skal samt thahini. Fortsätt mixa.
Smaka av med spiskummin och salt och peppar. Bred ett tjockt lager på smörgåsen. toppa med exempelvis några gurkbitar eller andra grönsaker. Ät yoghurt naturell med gojibär, pumpakärnor och lite hallon till. Ta gärna en matsked kokosfett som avslutning. Det håller sockersuget borta och är även bra för tarmfloran, samt håller ditt immunförsvar på topp!

I den här gröten använde jag mig av ”grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt med bär i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

 

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon och ät  ett kokt ägg till.

 

Frögröt med banan&hallonröra
1 dl bovete, helt
1 dl quinoa
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
6-8 dl vatten
2 krm salt

 

Bovetegröt i skål med hallon&bananmos

Foto: Mia Hagenmalm

Till servering:
1 halv mosad avocado (På bilden har jag mosat ner en banan. Undvik söt frukt om det triggar ditt sötsug)
1 dl hallon eller andra bär
ev kanel och pumpakärnor, blötlagda i vatten minst en halv timme.

 

Avocado och blåbär ihopmosat

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Bovete och quinoan måste man skölja ordentligt. Bovete  häller du kokande vatten på, eller sköljer i kokhett vatten för att få bort ett rött färgämne(fagoperyn) som annars kan skada ögats slemhinna. Quinoa sköljer du grundligt i varmt vatten för att få bort ett saponiämne som finns ytterst i frönas skal. Annars smakar det väldigt bittert om quinoa. Blanda sedan alla frön och häll på dubbelt så mycket vatten som frön. Låt stå över natten. På morgonen har fröna sugit åt sig vatten, så slå av det som
finns kvar och mät upp nytt. Låt koka cirka 8 minuter.
Mosa avocadon med hallon eller annat bär som tillbehör till gröten. Servera med mandelmjölk eller mjölk, kanel och pumpafrön.

Jag kommer att lägga upp fler tips under helgen, så håll dig gärna a jour!

Trevlig lördag! / Mia


Chiagröt

Chiagröt med bär i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Jag är så hungrig på morgonen! Och jag har verkligen snöat in på chiafrön! Jag tycker att det är supergott! Jag har gjort Malins (min bloggkollega på Bloggen Get In Shape här på Kurera) chiapudding, druckit chiafrön i både smoothie och vatten och nu när jag detoxar blev det en chiagröt till frukost häromdagen. Ja det är väl samma som chiapudding, men man kan ju kalla den gröt när den är till frukost och pudding när den är till mellis så blir det lite variation för hjärnan!? 🙂

I den här gröten använde jag mig av "grädden" i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon!

Nu detoxar jag så jag åt endast chiagröten och ett glas grönsaksjuice. Det finns ju proteiner i chiafrön och det innehåller dessutom bra essentionella fettsyror som Omega-3. Dessutom ger chiafrön rikligt med energi.

Idag på eftermiddagen blev jag vansinnigt sötsugen och stod och dregglade över allt gott jag har i butiken. Jag löste det med en kopp yogite och en matsked kokosfett. Helt suveränt, för det tog bort suget direkt.

Ha en trevlig kväll/ Mia


Stötvågsbehandling och detox dag 2

De senaste veckorna har jag haft en fruktansvärd huvudvärk som troligtvis kommer från axlarna och nacken!
I fredags fick jag en ganska hårdhänt massage just på axlar, nacke och bröstrygg och då släppte det lite.
Huvudvärken kommer krypande när jag lägger mig ner, så vissa nätter har jag vaknat och haft sån värk att jag inte vetat vart jag ska ta vägen. Och vissa mornar har jag stått och gråtit för att smärtan varit outhärdlig. Den här kraftiga huvudvärken kommer förstås av min wiplasch-skada, men vissa gånger har jag varit rädd att jag har fått hjärnblödning.
Så idag berättade jag om smärtan för min sjukgymnast och hon ville då testa stötvågsbehandling på mina axlar.  Stötvågsbehandling är som det låter, en behandling med stötar. Det gjorde lite sköntont och behandlingen varade ca 5 minuter axel. Jag hoppas att det hjälper. Jag funderar också på att börja med yoga. En liten lugnare medicinsk yoga så jag får mjuka upp min stela kropp. Är lika vig som ett kassaskåp känner jag.

Detoxen går jättebra. Igår drack jag bara grönsaksjuice till lunch och mellis, men blev så energilös att jag lagade till en linssoppa till middag. Att fasta är nog inte min grej. Huvudvärken som jag har för att jag uteslutit koffein har avtagit. Jag tror att det beror på guldmjölken som jag berättade om igår. Jag har redan druckit tre koppar av den i dag. Den är verkligen supergod. Som att dricka en kanelbulle. Kryddig smak!

Vatten, stenar, strandvägen Nynäshamn

Foto: Mia Hagenmalm

I morse gjorde jag en jättegod chiagröt och till lunch idag blev det en zucchinisoppa. Och så dricker jag massor av vatten. Chiafrön ger verkligen energi, och det behöver jag för att fungera. Lägger upp recept på både soppa och gröt i morgon. Nu ska jag bara njuta av den härliga vårsolen en stund. Ja jag har tillbringat en stund vid havet idag! Igen!. Det var otroligt vackert och havet låg alldeles spegelblankt.Och solen värmer skönt! Det är ju vår faktiskt! Underbart! Snart bär det av mot Rönninge för sång!

Ha en fin kväll och eftermiddag! / Mia


Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Chiafrön är riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie. Eller dricka dem i juice eller vatten. Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Och det Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ischia-te/ Chia fresca: 2 glas

ca 5 dl vatten
4 msk chiafrön
2 msk limejuice, färskpressad
(Eventuellt agavesirap eller honung, om du vill ha lite sötma. Jag föredrar utan sötning).
Blanda och låt stå i ca 5 minuter. Rör om och låt stå och svälla ytterligare fem minuter. Drick! Ju längre tid chiafrön får vara i vätska, ju mer tjocknar den.

Ibland pressar jag en grapefrukt och blandar med två matskedar chiafrön och dricker någon halvtimme innan frukost. Grapefrukt är väldigt basisk, och det är bra för din kropp att vara så basisk som möjligt.
Försurande mat som transfetter, färdigmat, kaffe, alkohol och nikotin skapar inflammationer i kroppen, gikt, huvudvärk och andra tråkiga sjukdomar. Och cancer trivs ypperligt i en försurad kropp, men inte i en basisk kropp/ miljö. Därför är det bra att äta basisk föda som grape, citron, spenat, broccolie osv.

Chia med grapefrukt:
1 blodgrapefrukt, juicen av
2 msk chiafrön

Blanda, vänta fem minuter. Rör om och låt stå fem minuter. Drick!

Ha en underbar dag! /Mia