Riktig mat & hälsa

Gräddig choklad med lakrits

Ibland kan jag bli så himla sugen på choklad, och sent igår kväll fick jag en idè som jag bara måste prova.

Chokladkulor på ett antikt glasfat

Foto: Mia Hagenmalm

Mina tankar gick omkring hur det skulle funka om man blandar vispgrädde med kakaosmör och  raw kakao. Egentligen var jag ganska trött, men har jag fått en idè så måste jag testa genast.
Så klockan elva på kvällen blev dessa små läckerbitar till. Jag kunde dock inte smaka dem för de måste ju stelna i kylen några  timmar. Så innan gräddchokladen kunde avnjutas hade jag redan somnat. Och i morse var suget borta men jag smakade lite iallafall. Det funkade utmärkt att ha i grädde. Chokladsmaken blev lite mildare och mjukare och konsistensen lite som nougat.

Gräddig  choklad med lakrits.
1 dl riven kakaosmör
1/2 dl vispgrädde
1 dl raw kakao
1-  1 1/2 msk agavesirap
1 tsk lakritspulver
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält kakaosmöret i en gryta. Vispa ner grädde, kakao och övriga ingredienser så att du har en jämn smet. Häll upp i en form eller flera små formar. Låt stelna i frysen någon timme eller i kylskåp över natten. Jag rullade sedan chokladbitarna till små kulor och ställde kallt igen.

Mia


Raw Bountypraliner

Vilket härligt väder det har varit i påskhelgen! Strålande sol och varmt! Helt underbart!

Idag skiner solen från en klarblå himmel, men vindarna har vänt och det blåser snålt som attan här i Nynäshamn. Vid en promenad vid havet, tidig eftermiddag, hade jag både vinterjacka, stövlar och vantar.  Vinden  är bistert nordlig och kommer nog upp i ca 8 m/s idag.

Men det var  inte väder jag tänkte skriva om egentligen, utan små goda Bountypraliner, raw och gjorda från grunden med kakaosmör, kokosolja och kokosflingor.

Raw Bountypraliner på glasfat

Foto: Mia Hagenmalm

Raw Bountypraliner

1/2 dl kakaosmör
1/2 dl kokosolja
1 dl kokosflingor
1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt
2 msk agavesirap

Gör så här:
Smält kakaosmör och kokosolja så det blir flytande. Blanda med övriga ingredienser.
Fördela i mindre formar ( jag hade storleken större än sedvanliga ischokladformar) eller forma till bitar och ställ i frysen någon timme.

Chokladöverdrag:
1 dl kakaosmör
1/2 dl raw kakao
2 -3 msk agavesirap

Gör så här:
Smält kakaosmöret försiktigt i en gryta. Vispa ner kakao och agavesirap. Häll chokladen över den frysta kokossmeten. Ställ kallt eller i frys ca en halv till en timme, eller tills chokladen stelnat.

Ha det fint! Mia