Riktig mat & hälsa

Nyttigare lakritsannacotta eller tårta till påsk!?

Lakritspannacotta utan socker

Lakrits är en favorit för mig. Och pannacotta är så gott! Frestar därför med en lakritspannacotta. Kanske en efterrätt till påskmiddagen?
 

Lakritspannacotta

 
Portioner: 6Ingredienser
6 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
0,75 dl sukrin
1 1/2 msk lakritspulver
3 msk agaragar-flingor (eller 3 gelatinblad)Gör så här
Lägg gelatinbladen, om du ska ha det, i kallt vatten.
Häll grädden i en kastrull och koka upp.
Lägg i vaniljpulvret, sukrin och lakritspulvret. Om du använder agarflingor ska de koka med från början.
Låt sjuda under omrörning i fem minuter.
Ta av från plattan.
Använder du gelatinblad, krama ur dem och rör ner dem i vätskan. Rör tills de löser sig.
Låt svalna innan du häller upp i glas och ställ in i kylen med plast över i minst fyra timmar.

Kanske du föredrar en smarrig tårta att bjuda gästerna på? Då föreslår jag denna goding! 🙂

 Chokladmoussetårta på mandelbotten med pistagenötter

Chokladtårta på mandelbotten med pistagenötter

 

En sanslöst god chokladdröm med krispig mandel- och chokladbotten samt en chokladmousse som smälter i munnen.

Ingredienser
Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakaoChokladmousse:
3 dl vispad grädde
2 ägg
300 g mango i små tärningar
2 msk agavesirap
50 g smör
200 g 70% choklad

Garnering:
80 g saltrostade, krossade pistagenötter
Kycklingar av mandelmassa färgade med saffran.

Påskkycklingar av mandelmassa utan socker:
3 dl skållad sötmandel
2,5 dl sukrin
3-4 msk vatten

 

Gör så här
Botten:
Blanda samman ingredienserna, gärna i en matberedare så att det blandas väl.
Smörj en springform med löstagbar botten och klä in den i bakplåtsapper.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Mousse:
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smör över ett vattenbad. Låt svalna lite.
Vispa grädden.
Vispa ägg och agavesirap pösigt.
Häll ner den smälta chokladen i äggen och rör sist ner den vispade grädden. Rör om ordentligt.
Lägg mangon på tårtbotten.
Dekorera tårtan med chokladgrädden och ställ in i kylen i minst fyra timmar.
Rosta pistagenötterna med en nypa flingsalt i en het, torr stekpanna.
Garnera tårtan precis innan servering med pistagenötter och dekorera eventuellt med små kycklingar av mandelmassa.

Kycklingar:
Lägg mandlarna i en matberedare och mixa dem till ett fint mjöl.
Häll ner sukrin och fortsätt mixa i cirka två minuter.
Tillsätt vatten och mixa så att du får en fin massa.
Vill du färga din mandelmassa gul med saffran, kan du tillsätta ett paket saffran med vattnet.
Forma massan till små kycklingar och dekorera tårtan med dem.

Ha en trevlig helg! // Mia


Med en ljuvlig salt karamell och chokladtryffeltårta….

choklad och karamelltårta

Foto: Mia Hagenmalm

…önskar jag en God Jul!

Oj så tokigt det blev! Jag skulle ha lagt ut tårtan tidigare, men  när jag skulle baka hade ingredienser tagit slut och jag orkade faktiskt inte ge mig ut och handla. Jag hade så mycket annat att göra.  Så jag gjorde botten igår och resten idag. Så kan det bli ibland när man har många bollar i luften samtidigt.

Denna tårta är en helt ljuvlig skapelse, lite som konfekt. Hittade ett recept i en mattidning som jag klippte ut och arbetade om receptet för att inte använda mig av vetemjöl och vitt socker. I karamellsmeten behövdes kokossocker för att smeten skulle tjockna, och det var det som jag hade slut på hemma. Om detta inte blir din tårta till jul, så kan det bli en god nyårstårta istället. jag kommer defenitivt ha den med mig när jag ska till vänner på Nyårsafton!

Chokladtryffeltårta med karamell:

Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakao

Gör så här:
Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna ordentligt med varandra. Gärna i en matberedare. Blanda ner äggsmeten och rör om ordentligt. Smörj en springform och klä in den med smörpapper. Häll ner smeten och bre ut  den ordentligt i formen. Grädda i ugnen på 175 grader ca 20-25 minuter. Ta ut och låt bli kall.

Karamellkräm:
3 dl kokosssocker
1/2 dl agavesirap
1 krm flingsalt
1 dl vatten
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk cream fraiche

Karamellkräm,
Gör så här:

Blanda kokossocker, , salt, agave, och vatten i en gryta med tjock botten. Låt koka upp, och låt sedan sjuda tills den håller ca 170 grader, utan omrörning. Ta av från värmen och rör ner smör, grädde och creme fraiche. Rör tills du har en blank creme. Häll över på kakbotten och låt stelna.

Chokladtryffel
175 g mörk choklad, gärna ekologisk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt

Chokladtryffel:
Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll denöver chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Låt stå kallt minst 4 timmar. Strö över flingsalt precis innan serveringen. Servera med lättvispad grädde.

Ha en riktigt God Jul, så hörs vi!// Mia