Riktig mat & hälsa
Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden

Rawfood kanelbullar

Igår var jag på genrep för bästa Rönninge Show Chorus som i dagarna åker till Las Vegas
och lämnar över guldmedaljen till den kör som tar hem världsmästerskapen i årets tävlingar i helgen.
Ni som läser min blogg vet att min kör Rönninge Show Chorus vann VM i Las Vegas 2016.
Åh! Vilket framträdande de uppvisade.. Helt fantastiskt! Måste säga att jag är otroligt stolt över att ingå i denna kör. Jag bara måste sätta klockan på ringning för att se live på webcasten när de framträder med sitt Swanset, tidigt på söndag morgon, svensk tid. Jag själv har ju tagit ett sabbatsår från kören för att plugga, men nu är jag riktigt sugen på att få börja igen och jag är tillbaka lagom till vi repeterar Stjärnjul. Det ska bli så kul!

När jag kom hem efter genrepet igår kväll kom jag att tänka på att det ju är kanelbullens dag idag. Och det vill jag ju fira! Men det var knappt om tid och sent så jag var lite lat och återupplivade ett av mina gamla recept på rawfood kanelbullar, ett mycket nyttigare alternativ till den sedvanliga kanelbullen. Men minst lika goda!
OBS! Jag använder endast ekologiska ingredienser i mina bullar

Ha en fin dag!
Mia

Raw kanelbullar 10 st
2 dl mandelmjöl
2 dl dadlar, Blötlagda i minst en timme
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
3 msk kokosolja utan smak

Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienser. Blir ”degen” för torr, ha i fler dadlar eller kokosolja. Pröva dig fram. Tryck ut degen i bullpapper och ställ kallt, gärna i frysen.

Fyllning:
10 dadlar
1/2 dl russin
1 msk kanel
1/2 dl cashewnötter, blötlagda ca 3-4 timmar
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl vatten
1 msk kokosolja

Gör så här:
Mixa dadlar och russin med vatten och kokosolja. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills du har en jämn smet. Toppa de färdiga ”bottnarna” med smeten. Ställ kallt. Istället för pärlsocker dekorerade jag bullarna med kokosflingor.

Tips!
Du kan också kavla ut ”bulldegen” mellan två bakplåtspapper, bre över fyllningen, rulla ihop som en vanlig bulldeg och skära i bitar.

 

 


Underbara raw mandel& vinbärsbakelser

Mandelbakelser med cashewgrädde och röda vinbär på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Tillbaka på jobbet igen då! Det känns faktiskt  roligt även om vädret utanför hånskrattar mig i ansiktet idag då det är gassande sol och årets varmaste dag! Men jag är enormt tacksam för vädret som har varit strålande på min semester i år!

Vi har verkligen haft en riktigt mysig och skön ledighet som vi tillbringat på Gotland där jag fått umgåtts med barn och barnbarn riktigt mycket! Dessutom blev det en några dagars båtsemester i skärgården, vilket jag bara älskar. En liten avstickare med bil till Jönköping blev det också.
Solen har varit med mig varje dag. Tror att det regnat bara en dag om jag minns rätt. Tre veckor går så  fort. Men jag har två veckors semester kvar till i höst då jag ska till New York och uppträda.
Spännande! Pirr, pirr! 🙂

Det har ju varit extremt varmt de sista veckorna med hög luftfuktighet och man ska tänka på att dricka mycket så man inte får solsting/ värmeslag. Temperaturen på drycken ska vara omkring 15 grader och inte kylande kall. Kyla gör så att blodkärlen i huden drar ihop sig och ger en motsatt effekt.
Det bästa är ju vatten! Kaffe och alkohol är inte att föredra då det också torkar ut! Om du dricker ett glas vin som exempel, se till att få i dig lika mycket vatten eller mer.

I helgen blev jag så sugen på något smarrigt till kaffet, men eftersom att värmen gör att man inte har lust att sätta på ugnen för att baka, iallafall inte jag, så gjorde jag raw bakelser.  Ljuvligt och gudomligt goda. De formligen bara smälter i munnen.  Jag toppade bakelsena med röda vinbär och kombon blev så himla bra ochriktigt gott, men naturligtvis kan man toppa  med  andra bär, exempelvis hallon eller varför inte blåbär.

Raw mandel och vinbärsbakelser
7-8 st
1 dl mandelmjöl
18-20 daddlar
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja med citronsmak
(eller  1/2 msk kokosolja och 1/2 msk färskpressad citronsaft)

En burk med citron kokosolja

Foto: Mia Hagenmalm


Cashewgrädde:

2 1/2 dl cashewnötter, naturella, ekologiska
1 dl kokosolja, flytande
1 dl vatten
1 msk vaniljpulver

Gör så här:
Mixa samman mandelmjöl med daddlar och kokosolja med citron samt vaniljpulver. Blir “degen”  för torr, ha i fler daddlar. Tryck ut massan i medelstora muffinsformar. Jag fick sju stycken av denna sats. Ställ kallt!

Cashewgrädde:
Mixa cashewnötter med kokosolja, vaniljpulver och vatten. Mixa tills du har en riktigt  len smet. (Len som grädde) Fyll formarna med “grädden”. Ställ kallt en timme.
Ta ut och toppa med  röda vinbär eller andra bär.

Ha det gott i värmen!

Mia

 


Chiagröt

Chiagröt med bär i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Jag är så hungrig på morgonen! Och jag har verkligen snöat in på chiafrön! Jag tycker att det är supergott! Jag har gjort Malins (min bloggkollega på Bloggen Get In Shape här på Kurera) chiapudding, druckit chiafrön i både smoothie och vatten och nu när jag detoxar blev det en chiagröt till frukost häromdagen. Ja det är väl samma som chiapudding, men man kan ju kalla den gröt när den är till frukost och pudding när den är till mellis så blir det lite variation för hjärnan!? 🙂

I den här gröten använde jag mig av “grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon!

Nu detoxar jag så jag åt endast chiagröten och ett glas grönsaksjuice. Det finns ju proteiner i chiafrön och det innehåller dessutom bra essentionella fettsyror som Omega-3. Dessutom ger chiafrön rikligt med energi.

Idag på eftermiddagen blev jag vansinnigt sötsugen och stod och dregglade över allt gott jag har i butiken. Jag löste det med en kopp yogite och en matsked kokosfett. Helt suveränt, för det tog bort suget direkt.

Ha en trevlig kväll/ Mia