Riktig mat & hälsa

Vårdguiden: Kosttillskott ingen genväg till hälsa?

Jag fick Vårdguiden i brevlådan igår.
Jag hade redan hört ryktet om en artikel i Vårdguiden om kosttillskott som har kommit att uppröra flera personer i bekantskapskretsen. Även mig!
Jag hade tänkt att låta detta bero, men det riktigt kliar i fingrarna att skriva eftersom att jag tycker att det som står är så fel.

Läs vad Daniel på Kurera-redaktionen skriver här: Vilken grönsaksdisk syftar Vårdguiden på?

Intervju med kvinna som var överkonsument via postorder
I tidningen Vårdguiden, som alltså ägs av landstinget, har man helt sågat kosttillskott och intervjuar även en kvinna som säger sig ha blivit sjuk och som hade skyhöga levervärden efter att ha ätit kosttillskott i över fem år.
Det jag direkt reagerar på när jag läser är att hon berättar att hon faktiskt överkonsumerade vitaminer och att hennes man rensat ut två platskassar med kosttillskott när hon blev sjuk.
Dessutom har hon beställt sina preparat genom postorder och påtalar att hälsokostindustrin är väldigt säljinriktad. Hon säger också att butikspersonalen borde vara utbildad i näringslära och fråga kunderna om de verkligen varit hos doktorn och fått veta att de har en konstaterad vitaminbrist. Då undrar jag vad man kan kalla läkemedelsjättarna, om inte säljinriktade? Och även om det inte på läkarlinjen faktiskt borde ingå fler än 12,5 timmar näringslära? Jag tror inte ens gemene man vet om att det är så. Men det borde de.

Välutbildad personal i hälsobutiker
Här vill jag verkligen påstå att i de flesta auktoriserade hälsokostbutiker är personalen välutbildade inom näringslära.
I auktoriserade hälsokostbutiker är även kosttillskotten noga kontrollerade och godkända.
Handlar man däremot på nätet kan man vare sig få rådgivning eller information om produkterna. Samtidigt vet man inte heller om produkterna är kontrollerade eller godkända när man handlar på postorder.

Rätta mig om jag har fel
Jag har heller aldrig någonsin fått min vitaminstatus kontrollerad av någon vårdcentral under hela mitt liv. Man tar en järnstatus på sin höjd. Tror knappast att man ens kan få kolla vitaminbrist inom sjukvården. Rätta mig om jag har fel!

Läs:Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Läkemedelsskandalen som gick oss förbi- och tystades ner

 

Fettlever kan bero på kosten även om man inte dricker alkohol. Fettlever har ökat oroväckande de senaste åren och kan förutom alkohol bero på fruktos i skräpmat, läsk och godis som ett exempel.
Av fruktos tillverkar nämligen levern fettsyror och bildar fetter-triglycerider som går ut i blodet och lagras i fettceller. Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt.

Även tarmhälsan spelar roll om man har fettlever.
En ny forskning visar att en rubbad tarmflora kan orsaka många allvarliga sjukdomar i kroppen. Med det vill jag säga att
för att överhuvudtaget kunna ta upp näringen från maten eller från ett kosttillskott i kroppen, måste du ha en fungerande tarm. Man ska alltså äta probiotika- mjölksyrabakterier, enzymer, ekologiska grönsaker- gärna mjölksyrade och  ekologisk frukt och fibrer annars kan man överhuvudtaget inte tillgodose sig näringen.
Dessutom kan så "harmlösa" läkemedel som alvedon ge leverskador.

Läs ocksåFettlever är vår nya folksjukdom

Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer genom kosten idag. Och jag vill berätta varför:
Det beror delvis på alla kemikalier i maten, på snabbexponerad föda och dels på näringsfattiga marker.

Exempelvis magnesium som vi för bara femtio år sedan genom maten fick 1250 / gram dag, har visat sig vara betydligt reducerat.
Idag ser man att vi får endast cirka 250 g / dag, vilket resulterar i att de flesta idag har magnesiumbrist.

En artikel som snarare vittnar om okunnighet än om kunskap
Det viktiga D-vitaminet får vi som regel genom solen.
I Vårdguiden rekommenderar  man oss att äta mer fisk och ägg för att få i oss en daglig dos på 10 mikrogram. Med tanke på alla tungmetaller som kvicksilver i våra hav har jag dragit ner min konsumtion av fisk. Och hur många äter fisk varje dag? Tillredningen gör även att många vitaminer försvinner när vi kokar eller steker ett livsmedel.
10 mikrogram per dag räcker inte för ett bra immunförsvar.
Vi behöver alla en högre dos D-vitamin för vår hälsa.
Om man exempelvis solar hela kroppen i 20 till 30 minuter en solig dag ger det 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
Vi i Sverige exponeras endast för solen under våren och sommaren. I andra länder har man fler soltimmar och sol nästan året runt.

Dessutom blir våra livsmedel allt mer näringsfattiga - så långt ifrån all den näring vi behöver kan hittas i en traditionell grönsaksdisk. Läs mer här: Mindre näring i dagens grönsaker

Läs också: 


I Sverige och i Norden har vi selenfattiga jordar och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sedan början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Men det gör man alltså inte i Sverige.

Läs: Brist på selen orsakar cancer

Inte bara veganer och vegetarianer har brist på B-vitaminer idag. Det är många faktorer som spelar in. Kosten, stress, sorg, kemikalier och hormonstörande ämnen i vår miljö gör att vi inte kan tillgodose oss näringen i maten.

LäsMineral-och vitaminbrist vid stress

Sköldkörtelproblem ökar
I alla fall upplever jag som hälsorådgivare att sköldkörtelproblem har ökat väldigt mycket och dessutom kryper ner i åldrarna.
Sköldkörtelproblem beror oftast på brist av selen och jod, dålig matsmältning, stress och tungmetaller i kosten och i miljön. Här är även fluor och klor en stor bov.

LäsNäringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Igen, rätta mig gärna om jag har fel.

/Mia


Kan man köpa frystorkat Zika-virus på nätet?

Ibland önskar jag att jag var en liten mus eller en fluga på väggen som någon sa.
Då skulle det vara mycket enklare att få veta, få fakta på saker man undrar över. För det är en sak jag har funderat mycket på den sista tiden och det är hur virus som fågelinfluensan, svininfluensan, AIDS och nu zika-viruset bara kan uppstå? Från ingenstans. Jag menar, plötsligt händer det bara. Som när man skrapar en trisslott och vinner pengar. Plötsligt går WHO-chefen Margret Chan ut och beskriver Zika-viruset som en explosionsartad smittspridning. Varför blev helt plötsligt zika-viruset så aggressivt när det ändå har funnits sedan innan 1947 och aldrig varit känt för att orsaka fosterskador eller dödsfall förr?
I själva verket får bara en av fem människor zika-virus och då i en mild form med influensaliknande symtom. Men så plötsligt ger viruset svåra sjukdomar som ger missbildningar hos barn. Ett virus som sprider sig över länder och skapar stor oro och kaos!
Eller är det verkligen zika-viruset som orsakar dessa missbildningar? Enligt en källa är det endast ett fåtal av barnen som fick missbildningar som hade zika-viruset i hjärnan. Så detta ska ännu vara oklart och man skyller bara på viruset för att ha en ursäkt.

Många olika röster
När man googlar zika-virus kommer massor av information upp. Bland annat att Zika-virus skulle vara knutet till genetiskt modifierade myggor, skapade i ett laboratorium och att man ska ha släppt ut dessa GMO-myggor redan 2011 för att strida mot den i världen mest dominerande myggan-  stickmyggan som orsakar denguefebern. Det finns också information om att  GMO-myggor skulle vara programmerade för att producera vaccin permanent i miljön.
En annan källa menar i sin tur att det inte finns några belägg för att så skulle vara fallet, och att alla möjliga kopplingar/indikationer inte är någonting annat än spekulationer.
En källa säger också att över 4000 barn har fötts med en missbildning i Brasilien sedan den 1/11-2015 när det normalt har fötts 150 barn/år med denna missbildning tidigare. Alltså har antalet barn som fötts med förkrympt hjärna- microcefali, ökat med 13 000 procent.

Nu dementerar dock NBC News siffrorna och säger att i verkligheten är siffrorna mycket lägre. Samtidigt pratar man om att hälsoministern i Brasilien i slutet av 2014 meddelar om ett nytt vaccin: Tdap som ska skydda mot stelkramp, difteri och kikhosta. Detta vaccin skulle vara obligatoriskt för alla gravida kvinnor med början av 2015. Här menar man att aktualiteten i Tdap-vaccinet och den plötsliga ökningen av missbildningar är mer än bara en tillfällighet.
Peter Mcintyre som är professor i pediatrik och barnhälsa vid Sidneys universitet dementerar dock detta och menar att det inte alls finns något samband mellan zika och Tdap-vaccin eftersom att vaccinet getts till miljontals kvinnor och man har gjort flera stora studier som inte har visat något samband.

Förra veckan förfasades jag över ett inlägg på facebook från någon angående zika-viruset. Ett inlägg som visade en sida där man kan köpa zika-virus för 599 euro. Bluff tänkte jag. Men inlägget skapade en obehaglig klump i magen. Så för att ta reda på om det var sant googlade jag på ATCC:s hemsida och skrev in Zika-virus i sökrutan. Det kom upp! Man kan alltså köpa frystorkad Zika- virus för 599 Euro. Naturligtvis kan inte vem som helst köpa, men vem innehar patentet på viruset? The Rockefeller foundation - sedan 1947. Är det då så att viruset också är skapat av The Rockerfeller?
En annan källa säger dock att detta inte alls stämmer. Zika-viruset finns i ATCC:s register som samlar, bevarar och tillhandahåller diverse mikroorganismer och cellodlingar för att använda i forskning. När Zika-viruset upptäcktes 1947 var Rockefeller foundation involverade i att isolera viruset snarare än att skapa det.

Ja, vad vet man? Jag vill fortfarande vara den lilla nyfikna musen eller flugan på väggen. För vad är sant och inte sant i allt detta? Jag kan fortfarande inte sluta undra! Vad tror du?


Man stödjer Cancerfonden med socker som göder cancer?

Ta en rosa månad uppmanar ICA sina kunder!
31 dagar med bra mat, rörelser och rosa varor! Bland dessa "bra matvaror "inkluderara man  godis, exempelvis Geisha choklad!

Hur fasiken tänkte Cancerfonden där?
Genom åren har flera stöttat cancerfonden med just socker. Exempelvis med bullogram, konjaksrulllar, frukostflingor osv.
Sjukt tycker jag!  Socker göder cancer! Och eftersom att det finns forskning på det borde väl cancerfonden vara informerad? Eller?

Visste du att man lokaliserar cancertumörer genom att ge patienter en injektion av radioaktivt märkt socker i form av glykos?
Om man har tumörer kan man genom PET-kamera lokalisera tumörer genom att tumörer strålar mer och dessutom suger åt sig 5- 35 gånger mer socker än frisk vävnad!
Ändå får cancerpatienter rådet att äta saft och kakor för att få energi. Och hur ser sjukhusmaten ut till cancersjuka? Färdigmat med socker och vitt bröd och saft!
Cancer livnär sig på socker och får ett mer agressivt förlopp om man har högt blodsocker!
Läs mer här: Cancerceller livnär sig på socker

Självklart stödjer jag Cancerfonden, men inte genom att köpa choklad eller bullar och annat skräp med socker i.
Det tycker jag är som ett dåligt skämt! Det är lika idiotiskt som att stödja Länkarna med att köpa en flaska vin, diabetikerförbundet genom att köpa godis eller stödja forskningen av lungcancer genom att köpa cigaretter!

Skärpning!