Riktig mat & hälsa

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av Nynäshamns skärgård och några av barnen  tog faktiskt helt oplanerat årets första dopp. Modigt gjort då vattnet var isande kallt och vi inte hade vare sig badkläder eller handdukar med.  Tyvärr stannade inte vare sig solen eller värmen för dagen efter kom regnet och genast blev det kyligare. Men vi har ju hela sommaren att se fram emot och jag hoppas på en fin sommar med mycket sol och värme i år.
Idag hittade jag ett ställe med massor av fina nässlor när jag var på promenad, så i veckan som kommer ska jag koka nässelsoppa. Recept lägger jag förstås upp på bloggen.
Med sommaren sätter också grillsäsongen igång och här kommer ett förslag på en härligt, god sallad, innehållande nyttig grapefrukt till det grillade.
(Receptet kommer från början från min svärson Johan som är kock).
Grapefrukt, rena hälsobomben
Av en halv grapefrukt får du i dig nästan hela det rekommenderade dagsbehovet av C-vitamin som bidrar till ett bättre immunförsvar och mängder av andra nyttigheter.
Blodgrapen är lite nyttigare än den blonda och jag gillar den bättre  då den är lite sötare i smaken.
Blodgrape innehåller betakaroten och lycopen vilket är två kraftiga antioxidanter som skyddar dina celler mot sjukdomar och förebygger cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Grapefrukt innehåller även mineralen kalium som har till uppgift att reglera nivåerna av natrium från salt och kan därför hjälpa till att sänka ett högt blodtryck. Dessutom innehåller grapefrukt fibrer som har mättande egenskaper och frukten ökar fettförbränningen,så vill du öka dina chanser att tappa några kilo ska du äta en grapefrukt om dagen. Samtidigt hjälper frukten till att balansera dina blodsockernivåer vilket i sin tur minskar sötsuget.
Men observera!
Grapefrukt ska/kan INTE intas tillsammans med ett flertal mediciner då frukten innehåller ämnen som kan påverka att upptaget av vissa läkemedel fördubblas. Information om du äter något läkemedel får du från din läkare
Mia
Gott till grillat:
Isbergssalad med grapefrukt, paprika och dijondressing
Som tillbehör
1 litet huvud isbergssallad, rivet i munsbitar
1 stor blodgrapefrukt, skalad och skuren i bitar
1/2 röd paprika, skuren i bitar
1/2 gul paprika, skuren i bitar
1/2 orange paprika skuren i bitar
1 rödlök, finstrimlad
Dijondressing
2 dl cream fraiche, exempelvis av havre
2 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser till salladen och vispa ihop dressingen. Blanda ordentligt och servera genast.