Riktig mat & hälsa

Nybakade LCHF-bröd, till frukost i morse!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Ibland blir jag sugen på bröd/ frallor istället för min vanliga frukost som oftast består av ägg, smoothie, youghurt och frukt eller grönsaker. I morse gjorde jag därför en sats med “frukostfrallor”bakade utan vetemjöl. Eftersom att jag går upp så tidigt på morgonen numer, har jag tid att fixa flera timmar innan jag ska gå till jobbet. Förutom att gå ut med hunden en gång i timmen. Det tar tid att få valpen rumsren. Jag gör inte annat än springer ut och in och upp och ner för trappor! Är lite less om jag ska vara helt ärlig. Och trött! Ska man se positivt på det, så har dagarna blivit ca 3-4 timmar längre, vaken tid än innan jag köpte hunden.

Dessa småbröd blev så himla goda med smör och ost. Och det luktade nybakat bröd i hela lägenheten. Nice! Enkelt var det också. 🙂 Och det går utmärkt att frysa in dem.

ca 16 st frukostbröd LCHF
4 ägg
4 dl vatten
4 dl riven ost
1 msk kokosolja
4 dl pofiber
2 tsk bakpulver
4 msk fiberhusk
1/2 tsk fänkålskrydda
1/2 tsk anis
2 krm salt
4 msk frön: pumpa, sesam eller solros

1 ägg
Sesamfrö till topping

Gör så här:
Blanda allt ordentligt i en degbunke och låt svälla ca 15-20 minuter.
Rulla och forma till bullar och lägg på bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter. Jag ställde min plåt någonstans mellan längst ner och mitten.


Sluta vara rädd för fett och slipp bli dum i skallen!

Jag tänkte lägga upp det här inlägget i början av november, men i samma veva skrev Carolin Helt om fett på Kurera, så jag väntade lite efter som att jag blev tveksam till om jag också skulle göra ett inlägg om just fett. Men nu gör jag det ändå. Och länkar till Carolins artikel.
http://kurera.se/fett-och-traning/

Vi ska undvika fett säger konsumentverket, och alla köper lightprodukter.
Lätt-margarin, lättmjölk, ost med mindre fetthalt…. osv.
Jag tänker dissa hela det tänket!!

Vad levde vi på i begynnelsen? Nötter, rötter, blad och fett för att det gav energi. Vi är skapta för att äta fett.

Man blir inte fet av att ha Bregott på mackan, eller av att steka maten i riktigt smör. Undvik däremot margarin, till exempel Becel, flytande margarin och lightprodukter som är överprocessat. De innehåller tillsatser och är tillverkat med kemiska medel.

BRA FETTER FÖR HJÄRNAN:

Fetter från olivolja, avacado, kokosfett, fisk (omega- 3) rapsolja osv, är bra för hjärta, kärl och hjärnan! Minst 30% av energin bör komma från fett, men man bör begränsa intaget av mättade fetter som smör till 10 %.  Mättade fetter och transfetter höjer det onda LDL-kolesterolet.

Hjärnan består av 80% fett och får man inte i sig rätt mängd  torkar den ut. Faktiskt. Vad händer då? Man blir dum i skallen bokstavligt talat! Så mata hjärnan med fett, annars riskerar du att bli trögtänkt. Fett triggar vårt belöningssystem, men påverkar kroppen att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon. Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av fett. Men det ska vara bra fett! Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

En kvinnas hjärna krymper 30% under graviditet och amning, så det är jätte viktigt att tillsätta de fetter i kosten som försvinner till fostret. Alla gravida borde äta Omega-3.
http://kurera.se/gravida-kan-forebygga-depression-med-omega-3/

När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende. Snabba kolhydrater omvandlas i kroppen till socker. Läsk, socker och godis och kolhydrater höjer ditt blodsocker väldigt fort och vi känner oss snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon.  Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes. Något att tänka på är att inte byta ut det vita sockret mot så kallade light-produkter som innehåller sötningsmedel eller Low carb-godis som innehåller sockeralkoholer. Sockeralkoholer omvandlas till socker i kroppen.

Mitt tänk och erfarenhet är: Ät allt med måtta. Jag har dragit ner på snabba kohydrater, undviker socker och äter normala mängder fett. Jag undviker snabbmat och halvfabrikat och lagar min mat från grunden så att jag vet vad jag stoppar i mig. Te x gör jag egen fruktyoghurt med youghurt naturell och färska bär så att jag slipper det gömda sockret. Socker och tomma kolhydrater är den absolut vanligaste orsaken till övervikt och ohälsa när det gäller kosten.

Om jag låter arg är det för att jag blir det när man i skolorna som ett exempel, vill byta ut mejeriprodukter som bregott, mjölk osv mot margarin, Becell, och lightprodukter, men inte alls pratar om att försöka minska på det gömda sockret och tomma kolhydrater, som är den stora boven egentligen.

KOKOSFETT HÅLLER VIRUS BORTA:

Är såld på kokosfett/olja. Då pratar jag inte om det överprocceserade, härdade kokosfettet i silverförpackningar.
Denna underbara olja innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Den är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyran som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan omega 3 ochomega 6. Är bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Bidrar också till att öka förbränningen.

Jag använder kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Dessutom använder jag den ibland som kroppsolja. Den gör under för huden både från insidan och utsidan. Ett tips är att ta ca 2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller alltså virus borta, samt ökar ditt immunförsvar. Det är enligt nya undersökningar bra “hjärnfett”, då det  motverkar alzheimers

Extra virgin(kallpressad) Ekologisk Olivolja- det gröna guldet- kan jag inte vara utan. Slösar mycket av den varan i salladsdressing, såser och i matlagning. Olivolja innehåller många bra antioxidanter, är rik på A och E-vitamin och på enkelomättat fett vilket har en positiv inverkan på det onda kolesterolet och höjer det goda i kroppen. Men den måste vara kallpressad! Och den ska inte hettas upp för mycket. Love it!
Tänk på när du steker fisk, att steka i bra fetter som te x raps eller kokosolja. Steker du i margarin försvinner Omega-3 fetterna från fisken.
Omega-3 är bra för både hjärna, hjärta och kärl och har en antiinflammatorisk effekt på kroppen.

 


Lite tankar om övertoner i barbershop och junk food i en nyttigare variant!

En stor flickkör

Foto: Evelyn Hagenmalm

Ligger hemma i sängen och är sjuk. Förkyld, feber och ont i halsen. Det är inte kul alls. Missade kören i går kväll pga det. Och igår hade vi besök av en kvinna från USA, som vi har fått äran att bli coachade av. Känns så frutrerande att inte orka delta. Varje coaching är så viktig för sången, kören och den individuella utvecklingen. Som jag nämnt förut, ska vi tävla i VM på Hawaii hösten 2013. Vi är en ren damkör och vi sjunger barbershop, en sångstil som framförs fyrstämmigt,  a capella, och som föddes  i USA på slutet av 1800-talet. Det sjöngs ofta i barberarstugor, därav namnet barbershop. Det vi i kören tragglar, övar, nöter och drillar varje rep under kanske två års tid är två ballader och två uptones. Det som eftersträvas i låtarna är så rena toner att det blir övertoner- toner som ingen sjunger, men som bildas ändå. Fråga mig inte hur det fenomenet uppstår, men blir det övertoner har man lyckats. Vi har mycket övertoner i vår kör. Och så ska vi naturligtvis vara synkade. Dessutom har vi koreografi! Vi dansar och bjuder på riktig glamorös, glittrig och underbar show. Och allt det där måste sitta på en tävling. Det är viktigt att hjärtat är med också. Hjärta och kärlek för det vi vill förmedla till publiken med vår sång. Det är en gåva att kunna sjunga.

I höstas var vi -Rönninge Show Chorus och tävlade i VM i Houston. Vi kom på en bejublande andra plats. Det var helt makalöst fantastiskt! Lever fortfarande på det.
Vi blev otroligt hyllade i USA. Det har i alla fall jag svårt att fatta och ta till mig, men jag är otroligt ödmjuk och tacksam inför det faktum att vi är en av de bästa kvinnliga barbershopkören i världen. Jag tror inte att någon i kören kan förstå vad vi satte för avtryck i barbershophistorien i Houston. Vi! Från lilla Svergie! Det är för stort för att ta till sig.

I alla fall kom jag att tänka på all härlig och god mat vi åt i Houston. Var man än gick in, så fanns det bra och nyttig mat. Till och med på billiga lunchställen. Till skillnad mot när vi var i Los Angeles för några år sedan. Där fanns nästan bara sk junk food. Friterade korvar, chips och jelly, hamburgare och annan skräpmat.
Ville man ha RIKTIG mat, kostade det skjortan. Helt bedrövligt! Men det kanske bara var så att vi inte inte hittade de rätta ställerna att äta på!?

Hamburgare sk street-food kommer ju från USA, och det har vi ju anammat över hela världen.
När man är ute och handlar, eller är på väg någonstans, och det börjar suga i magen, är det lätt att slinka in på någon hamburgerbar eller pizzeria, för
att stilla hungern. Och visst är det jätte gott att sätta tänderna i en riktigt fet hamburgare. Det går ju inte att förneka. Eller hur? Hamburgaren i sig
är kanske inte så onyttig om den är gjord på rent nötkött. Men så tillkommer pommesfritte kanske en läsk, ketchup och dressing.

Jag själv är uppvuxen med ketchup, och jag har det till mycket av det jag äter. Jag älskar ketchup! Men det är inte jätte nyttigt när man tittar på innehållsförteckningen. Det innehåller många e-ämnen och tillsatser. Likaså i hamburgerdressing.  När jag gör hemlagat  gör jag allt från grunden, med bra råvaror! Dessutom vet jag vad jag stoppar i mig.

Ketchup tar lite tid att göra själv, men det är ganska enkelt ändå. Och det är värt att lägga lite tid på det. Dressingen rör du ihop på ett nafs.

Hemgjord Hamburgare utan bröd.

Hamburgare utan bröd med rotfrukter

Foto: Evelyn Hagenmalm

2-4 portioner
ca 500 g grovmalen nötfärs
1 stor tomat
1/2 rödlök
lite isbergssallad
ev. om du vill ha,: 4 skivor ost
salt och grovmalen svartpeppar
smör rapsolja till stekningBlanda färsen med ca 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Forma till 4 burgare.
Skala löken och skär lök och tomat i skivor.
Stek burgarna i smör och rapsolja på medelsvag värme ca 5 minuter/ sida
Mot slutet, lägg på ev ost och ta upp hamburgarna ur stekpannan. Lägg på
dressing och fördela sallad, tomat och lök på toppen.

Hemgjord ketchup.

Ca 1 liter:
ca 800g färska tomater
1 liten bit ca 3 cm av det ljusgröna på en purjolök
2 dl balsamvinäger
2 lagerblad
3 hela kryddnejlikor
1 krm malen kanel
ca 1/2 – 1 dl sukrin ( Ta det försiktigt med sukrinet. Det kan bli för sött annars. Bättre att öka på sockermängden när man smakar av).
1 dl tomatpurè.
2 msk potatismjöl

En brun sås i en glasburk

Gör så här:
Skiva tomaterna och skär purjolöken i mindre bitar.
Fräs i lite smör tills de blir mjuka och rör ner tomatpuré. Koka upp balsamvinäger, kryddor och socker i en annan kastrull. Häll blandningen över tomatfräset och
låt stå och småputtra utan lock i ca 35-40 minuter. Ta upp lagerblad och nejlikor. Mixa till en slät sås med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av och tillsätt ev. mer socker eller balsamvinäger. Red av med potatismjölet utrört i lite vatten. Koka upp snabbt och ta genast av från värmen. Låt stå och svalna och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor eller burkar.
Chilidressing:
ca 1-2 dl
1 msk majonäs
1 dl créme fraiche
3 msk hemmagjord ketchup
5 cm gurka
1/2 tsk senapspulver
1/2 krm salt och chiliflakes.Hacka gurkan smått. Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i kylskåpet ca 1/2 timme.

Till detta serverade jag ugnsrostad potatis och morötter istället för pommesfritte.