Riktig mat & hälsa

Bit i den sura citronen och basisk kost för ett stabilare blodsocker

nyttig lunch som består av avokado och gurka

Foto: Mia Hagenmalm

Bit i en sur citron och du stoppar sockersuget?
Ja det är faktiskt så att sura livsmedel ger lägre blodsockernivåer. Det har med PH-balansen att göra. Sura livsmedel sänker Ph-värdet i maten, vilket håller maten kvar i magsäcken längre och det innebär att  blodsockrets nivåer blir mer balanserat. Vinäger på salladen eller i ett glas vatten innan maten . Det är också bra att använda sig av te x citron, yoghurt osv i matlagningen. Bra är också att äta surkål, eller sura bär och frukt efter maten. Och att äta en bit citron kan stoppa ditt sötsug.

Syra/bas-balasden i kroppen är viktig för en bra blodsockerbalans.Ju mer basisk föda du äter, desto stabilare blodsocker får du.

Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.

Föda kan vara basisk eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, raffinerad föda som vitt ris, socker, vete.  Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker  och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i  skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt.

Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen, liksom kokosflingor, nötter, smör och oljor Citroner är  sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.
Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.

Här bjuder jag på en nyttig gurk- och avocadosoppa som jag brukar göra med tanke på syra/basbalansen.

Ingredienser (4 portioner)
2 avokado, eko
1 gurka, eko
1 gul lök, eko
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten

Gör så här
Finhacka löken och fräs den snabbt i lite smakfri kokosolja. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa.

Må så gott! / Mia


Visste du att en sked ekologiskt kokosfett kan dämpa sötsug?

 

Kokofett på en sked och burkar med koksfett brevid på ett träunderlag

Foto: Mia Hagenmalm

Nu är vi inne på dag 2 av sockerutmaningen! Det kan vara både tufft och jobbigt men sötsuget dämpas efter bara en vecka eller två  när man lägger om kosten och utesluter socker..

Det är för att när du äter sött frigörs ett hormon som är kopplat till hunger och sötsug i magsäcken som heter  Ghrelin.  Vid intag av  mycket sött, ökar hormonet, men när du minskar sötsaker i din kost minskar också hormonet. Och det redan efter en vecka!

                                                       Så håll Uuuuuuut!

 

Ett tips är att ta 1-2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller sötsuget borta därför att kokosfett balanserar ditt blodsocker! Dssutom har kokosfett många andra bra egenskaper som att det håller virus borta,  ökar ditt immunförsvar och  enligt nya undersökningar är kokosfett ett bra ”hjärnfett”, då det  motverkar alzheimers

Denna underbara olja/fett innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Kokosfett är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyra som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan Omega 3 och Omega 6. Den är också  bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Kokosfett bidrar också till att öka  din förbränning i kroppen.

Ta gärna en sked på morgonen så håller du sötsuget på av stånd. Jag brukar använda en sked kokosfett i morgonkaffet istället för mjölk. Eller i smoothien. Men om sötsuget sätter in  och jag står och suktar efter  något sött, äter jag  gärna kokosfett på sked! Vips så försvinner sötsuget! Och så är kokosolja väldigt  gott! :-) Jag äter både utan och med kokossmak.

Jag använder dessutom kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
 
Fler tips kommer! Håll utkik här! :-)
 
// Mia

Förslag på frukost och tips inför sockerutmaningen!

Snart är det  måndagen den 17/3 och vi börjar vår utmaning!:-) Kul om många hänger på!
Jag kommer att lägga upp tips på Kurera facebook varje morgon, och på kvällen frågar jag hur det har gått för er under dagen! Jag vill att alla som vill anta utmaningen svarar under mitt inlägg och är med hela vägen för att kunna vara med i utlottningen efter utmaningen. 
 

Innan du börjar är det bra att tänka på att:
Inte ha något godis eller socker i någon form lättillgängligt. Rensa och släng eller ge bort godis, kakor,  socker, sirap, sylt osv,  så att du inte faller för frestelsen.

Ersätt aldrig socker med någon konstgjord produkt som aspartam. Söta med naturliga ingredienser som frukt och bär. Exempelvis light-produkter ökar ditt sockersug. Laga din mat från grunden, så slipper du fundera på om det finns socker i någon form i maten. Tänk på att i allafall läsa noga på varje livsmedel med innehållsförteckning.

 

Lär dig sockrets alias: Laktos, Dextros, Melass, Majssirap, Glycos och Sackaros är alla täcknamn för sockerarter Ju längre innehållsförteckning, desto troligare är det att livsmedlet innehåller socker. Bröd är exempelvis ett livsmedel som nästan alltid innehåller socker.

 

Den typiska frukosten består av en sockerbomb i form av snabba kolhydrater och socker, vilket gör att man får en kick som dock snabbt går över och man blir trött och sötsugen hela dagen.
Det är a och o att äta en bra frukost som man står sig på länge. För att man ska hålla sig allert är det bäst att äta en frukost baserad på proteiner och bra fetter.  Lägg till antingen grönsaker eller frukt/bär. Proteiner balanserar blodsockret och ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK, vilket är ett mättnadshormon. Proteiner gör alltså att du håller dig mätt längre, samtidigt som det faktiskt ökar koncentrationsförmågan vilket ju är viktigt när man arbetar eller pluggar. Se därför till att du alltid, oavsett sötsug eller inte, äter en frukost där proteiner ingår.  Ägg i alla dess former är super att äta till frukost. Hommus eller tofu, är en variant för den som inte äter animaliska produkter. Här kommer lite förslag som håller dig mätt fram till lunch. Skulle du ändå bli sötsugen innan lunch, ta ett litet mellanmål i form av  en handfull frön eller nötter.
Mat i sin ursprungliga, naturliga form innehåller oftast inte något processat socker, så laga alltid maten från grunden. Se också till att du får i dig bra näring från maten. Näringsbrist ökar också sockersuget.

 

Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.

Bra fettsyror får du från:
Kokosolja
Avocado
Omega-3
Linfröolja

 

Den här omeletten tycker jag är en bra och god variant.

Omelett med oliver, tomater och fetaost på ett svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Omelett med fetaost och grönsaker
1 portion
2 ägg
1 nypa babyspenat, färsk
3 skivor zucchini
2 coctailtomater i skivor.
2 msk fetaost eller keso
oliver
kokosolja eller smör att steka i
herbamare örtsalt och chiliflakes eller svartpeppar

 

Gör så här:
Vispa samman ägg med kryddor. Stek zucchiniskivorna någon minut på medelhög värme. Lägg sedan i tomater och spenat och häll över äggvispet. Låt stelna till en omelett. Precis innan den är färdig, smula över fetaosten. Servera med några oliver. Drick gärna ett glas vatten till med antingen en citronskiva eller några gurkbitar. Det kan reducera sockersuget och är dessutom basiskt.

Gillar man hummus, kan det vara ett gott proteinrikt alternativ på frukostmackan. Men då ska det vara ett mörkt osötat fullkornsbröd utan vitt vete. På Kureras receptsida och längre tillbaka i min blogg, hittar du recept på frukostbullar och frökex och annat bröd utan vete och socker. Länk till goda frallor utan vete: http://kurera.se/underbara-lchf-frallor/ eller https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/02/13/goda-tekakor-bakade-pa-bovete/

Här har jag gjort en stor sats hummus. Det går utmärkt att förvara  en längre tid i kylen, men du kan också frysa den om du vill.

avocado och fröbröd med hummus på bege tallrik.

Foto: Mia Hagenmalm

 

Hummus
10 dl kokta kikärtor.(Koka gärna själv. Det blir godast) Gör som det står på förpackningen
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja
1/2 dl thahini, (sesampasta)
0,75 dl citronsaft, färskpressad
1/2 citron, rivet skal av
1 tsk spiskummin, mald
himalayasalt och vitpeppar

 

Gör så här:
Mixa kikärter tillsammans med vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft och skal samt thahini. Fortsätt mixa.
Smaka av med spiskummin och salt och peppar. Bred ett tjockt lager på smörgåsen. toppa med exempelvis några gurkbitar eller andra grönsaker. Ät yoghurt naturell med gojibär, pumpakärnor och lite hallon till. Ta gärna en matsked kokosfett som avslutning. Det håller sockersuget borta och är även bra för tarmfloran, samt håller ditt immunförsvar på topp!

I den här gröten använde jag mig av ”grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt med bär i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

 

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon och ät  ett kokt ägg till.

 

Frögröt med banan&hallonröra
1 dl bovete, helt
1 dl quinoa
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
6-8 dl vatten
2 krm salt

 

Bovetegröt i skål med hallon&bananmos

Foto: Mia Hagenmalm

Till servering:
1 halv mosad avocado (På bilden har jag mosat ner en banan. Undvik söt frukt om det triggar ditt sötsug)
1 dl hallon eller andra bär
ev kanel och pumpakärnor, blötlagda i vatten minst en halv timme.

 

Avocado och blåbär ihopmosat

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Bovete och quinoan måste man skölja ordentligt. Bovete  häller du kokande vatten på, eller sköljer i kokhett vatten för att få bort ett rött färgämne(fagoperyn) som annars kan skada ögats slemhinna. Quinoa sköljer du grundligt i varmt vatten för att få bort ett saponiämne som finns ytterst i frönas skal. Annars smakar det väldigt bittert om quinoa. Blanda sedan alla frön och häll på dubbelt så mycket vatten som frön. Låt stå över natten. På morgonen har fröna sugit åt sig vatten, så slå av det som
finns kvar och mät upp nytt. Låt koka cirka 8 minuter.
Mosa avocadon med hallon eller annat bär som tillbehör till gröten. Servera med mandelmjölk eller mjölk, kanel och pumpafrön.

Jag kommer att lägga upp fler tips under helgen, så håll dig gärna a jour!

Trevlig lördag! / Mia


Chiagröt

Chiagröt med bär i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Jag är så hungrig på morgonen! Och jag har verkligen snöat in på chiafrön! Jag tycker att det är supergott! Jag har gjort Malins (min bloggkollega på Bloggen Get In Shape här på Kurera) chiapudding, druckit chiafrön i både smoothie och vatten och nu när jag detoxar blev det en chiagröt till frukost häromdagen. Ja det är väl samma som chiapudding, men man kan ju kalla den gröt när den är till frukost och pudding när den är till mellis så blir det lite variation för hjärnan!? 🙂

I den här gröten använde jag mig av "grädden" i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon!

Nu detoxar jag så jag åt endast chiagröten och ett glas grönsaksjuice. Det finns ju proteiner i chiafrön och det innehåller dessutom bra essentionella fettsyror som Omega-3. Dessutom ger chiafrön rikligt med energi.

Idag på eftermiddagen blev jag vansinnigt sötsugen och stod och dregglade över allt gott jag har i butiken. Jag löste det med en kopp yogite och en matsked kokosfett. Helt suveränt, för det tog bort suget direkt.

Ha en trevlig kväll/ Mia


Svetten rinner på detoxdag 4

Jag är nu inne på min fjärde detoxdag och svetten rinner. Bokstavligt. jag känner mig så äcklig rent ut sagt. Som om jag skulle haft magsjuka eller något och kroppen tränger ut slagg genom porerna. Jag kan inte minnas att jag mått så här dåligt någon gång förut när jag detoxat. I morse stod jag i duchen säkert i en kvart för att försöka spola av mig äckelkänslan. Till och med håret som jag tvättade i förrgår känns smutsigt och fett. Jag som annars har så torrt hår.

Igår var jag  trött och upplevde mig själv som i en glaskupa eller något. Jag var inte riktigt närvarande.  Och idag mår jag lite illa och huvudvärken är tillbaka. Undrar hur mycket gifter detoxen löser upp i kroppen när man mår så här? Men sicket gnäll det är på mig! 🙂 Men jag måste ju berätta om effekten av detoxen.

Idag tänker jag iallafall äta en soppa med  proteiner till lunch. Därför
valde jag en quinoasoppa. Quinoa innehåller bra med proteiner. Jag dricker också grönsaksjuice och sellerijuice från Biotta och grönt te för att hjälpa kroppen på traven. 

Jag lovade att lägga ut mitt recept på zucchinisoppa och chiagröt men som sagt. Igår var jag för trött, så jag tar det under dagen idag och i morgon.

 

Kuriosa: Quinoa är en ört och ett utmärkt alternativ om man vill ersätta snabba kolhydrater och är dessutom glutenfri. Quinoa innehåller en naturlig källa till kalcium och järn, är proteinrik och väldigt fettsnål. dessutom innehåller fröna kalium  som behövs för en optimal muskelfuktion och för att reglera kroppens vätskebalans. Dessutom har quinoa ett lågt GI vilket höjer blodsockret mycket långsamt och är därför bra för att minska risken för diabetes och övervikt

Naturligtvis använder jag bara ekologiska ingredienser.

Röd quinoasoppa i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Peruansk quinoasoppa
2 portioner:
0,75 dl quinoa
7 dl vatten
1/2 gul lök, skalad och i skivor
1 morot, skalad och strimlad
1/4 zucchini, skalad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk  kokosfett
1/2 chilifrukt, rensad och hackad
250 g krossade tomater
1 buljongtärning
eventuellt lite örtsalt

Ev. persilja och rivet skal av citron till topping

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt i ljummer vatten. Koka i vatten ca 5  minuter. Häll av vattnet. Hetta upp kokosfett i en gryta och fräs morot, lök och vitlök tillsammans med chili. Häll på vatten och tomater. Låt koka upp och lägg i quinoan. Smula över buljongtärningen. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.

/ Mia


Detoxar första dagen med Malin i bloggen Get In Shape

Som alltid den första dagen när jag ska detoxa har jag huvudvärk. Jag har redan på morgonen druckit nästan en liter vatten, men huvudvärken kvarstår. Fick ju inte mitt kaffe i morse, för det hade jag bytt ut mot ett ayuvediskt detox-te. Det trots att jag trappade ner till endast morgonkaffet förra veckan. Men så  hade jag heldagsrep med kören igår, och där drack jag två små muggar kaffe. Efter det var jag bjuden på ett födelsedagskalas och då blev det både kaffe och en pytteliten bit tårta. Jag kunde ha avstått, men det kändes inte som om det var läge för det.

Psylliumfrön utrört i vatten i glas

Foto: Mia Hagenmalm

Detoxpulver från Alpha plus utrört i vatten i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Har även avnjutit mitt detoxpulver utrört med vatten, och psylliumfrön även det utrört i vatten. Det kommer jag att hålla på med i tio dagar.  Till frukost blev det en mättande smoorhie idag, och nu till lunch tänker jag faktiskt bara dricka grönsaksjuice. Om det funkar och jag inte blir allt för hungrig, tänker jag ta en fastedag idag. Bara dricka juice och te. Jag har aldrig fastat förut, så jag vet inte hur jag kommer att reagera eller om jag blir vrålhungrig och grinig. För grinig blir jag när jag inte fått mitt morgonkaffe iallafall. Men det beror nog på huvudvärken plus att jag inte är riktigt här idag. Tänk vad beroende man är av koffein ändå. Men jag kanske kör en linssoppa framåt middag ändå. Nej nu ska vi inte vara griniga utan förväntansfulla! Jag drack denna smoothie till frukost och den var väldigt mättande och god!

Lingon och hallonsmoothie i glas toppad med kokos och mandel

Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med bär och kokosmjölk
2 dl kokosmjölk (eller 1 dl kokosmjölk och 1 dl mandelmjölk)
1/2 dl lingon
1 dl hallon
1 msk jordnötssmör
1 msk Super booster från Superfruit( ger lite extra energi)
1 msk kokosfett med smak                                        Mixa till en smoothie. Toppa gärna med kokosflingor och mandel


Frukost med ägg, keso och bär

Grön tallrik med ägg i rosa äggkopp, keso med bär i lila skål, avocado och ett fikon

Foto: Mia Hagenmalm

När jag har varit ute med hunden, skjutsat min dotter till skolan och duschat på morgonen, brukar jag vara ganska hungrig. Det är bra, för då kan jag äta en bra frukost, vilket jag inte klarar tidigare på morgonen.
Min morgonpromenad idag bjöd på vackert väder och jag passerade många trädgårdar där  de daggfriska äppelträden var tunga av frukt. Hösten är en fin tid ändå, även om sommaren är min bästa årstid.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Idag bytte jag ut omeletten mot kokt ägg och åt keso med bär och mandel samt ett färskt fikon till. Keson med bär och mandel, påminner mig lite om en ostkaka på keso som  jag brukade göra en gång i tiden. Riktigt gott och man står sig länge på denna frukost som har bra proteiner, vitaminer och antioxidanter. En halv avocado slank ner också. Avocado har bra fettsyror för hjärnan och ger bra mättnadskänsla. Till det drack jag en kopp kaffe med en sked kokosolja i . Det är viktigt med en bra frukost som man står sig länge på, så slipper man bli hungrig innan lunch.

Bärfrukost med ägg och keso
1 dl keso naturell
1 1/2 dl bär
4 mandlar, grovhackade
1/2 avocado
1 ägg
1 kopp kaffe med en rågad tsk kokosolja


Minska ditt sötsug och vikt med mellanmål!

För att hålla blodsockret på en jämn nivå, och slippa att det svänger, föreslår jag mellanmål mellan frukost, lunch och middag. Det är för att lättare hålla sötsuget på avstånd. Faktum är att många mindre mål om dagen, gör att du minskar i vikt. Det är jätteviktigt att äta för att få fart på förbränningen, annars tror din kropp att du ska svälta och sparar fett i dina celler som bränsle. Detta är en funktion som människokroppen haft sedan stenåldern, då det var svårare att hitta föda och svälperioderna blev många och långa. 
Många människor tror att om man bara äter två mål om dagen och väldigt lite, går man ner i vikt. Tvärt om!!! Det är då man lägger på sig några kilo för mycket. Så att skippa måltider är ingen bra idè.

Äter man en bra frukost som består av mycket proteiner, är det inte säkert att man ens blir hungrig innan lunch. Men känner man hungerkänslor är det bra om man har något till hands. Lite nötter eller någon matsked keso med bär som ett exempel.
På eftermiddagen mellan lunch och middag, brukar det för de flesta bli ett långt hopp.Se då till att ha mellis färdigt med dig på jobbet, så att du inte frestas av den där hemgjorda kakan eller bullen  som kollegan vill bjuda på. Försök också att inte ersätta ditt sötsug i form av substitut som exotiska frukter. Iallafall inte i övergångsperioden när du ska sluta med sötasaker. Det kan trigga igång ditt behov av socker. Bit i något surt som citron, eller drick ett glas vatten. Ju längre tid du härdar ut, ju mindre sötsug får du. Bara efter en vecka har det nästan försvunnit! 🙂

Paranötter på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar förbereda mina mellanmål hemma, som jag sedan tar med till jobbet. Det är dels för att inte falla för frestelsen att äta något sött, men också för att slippa vara vrålhungrig innan maten är klar på kvällen. Det blir lätt att man överäter vid måltiden, eller står och småäter under tiden man lagar den. Basiska grönsaker som ärtor, gurka och bönor,groddar samt bra fett och  proteinrik mat, lägger locket på sötsuget.

Avocado, gurka, ägg och citron på fat

Foto: Mia Hagenmalm

Mitt eftermiddagsmellis i dag:
Guacamole med gurkstavar
1/2 avocado
1 msk creme fraiche
1 liten pressad vitlöksklyfta
några droppar citron
örtsalt och chiliflakes

Mosa avocadoköttet och blanda med creme fraiche och vitlök. Droppa över citron. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Doppa några gurk- eller morotsstavar i guacamolen. Jag åt ett halvt ägg också,  för proteinets skull. Mums! 🙂

Lite Kuriosa:
Avocado är ett mycket basikst livsmedel som innehåller flera nyttiga näringsämnen och en del fleromättade fetter. Basisk föda är oerhört viktigt för syra/basbalansen i kroppen. Eftersom att vi äter så mycket socker och snabba kolhydrater är våra kroppar sura. men ju mer basiks föda du äter, desto mer basiska blir vi. I Svergie är de flesta människor sura i sina kroppar. Man ska vara 30% sur och 70% basisk. Tyvärr är det ofta tvärt om, pågrund av den orena maten vi äter. Att vara för sur ökar risken för sjukdomar, som gikt, inflammationer i leder, migrän, cancer osv. Att äta basisk föda påverkar alltså också sötsuget på ett positivt sätt.
Avocado är också leverrenande, men även bra för din hud och hjärtat.
Paranötter:
Nötter överhuvud taget är rena antioxidantbomberna. Det kan du äta dagligen, men dock med måtta. En handfull frö och nötter om dagen är bäst. Nötter och fröer är rika på aminosyran tryptofan, vilket ökar halten av hormonet serotinin. Här kan du läsa hur serotinin påverkar ditt blodsocker på ett positivt sätt: https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Dessutom innehåller nötter både enkelomättade och fleromättade fettsyror, samt vitaminer som E-vitamin, B-vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium, fosfor och zink som exempel. Paranöten är också väldigt rik på selen! Nyttiga nötter med andra ord! 🙂


Nyttigt kokosfett!

Härligt! Nu är vi igång med sockerutmaningen! Du som tycker att det är jobbigt med sötsuget ska veta att det dämpas efter bara en vecka eller två. Varför? I magsäcken frigörs Ghrelin som är ett hormon kopplat till hunger och sötsug.  När du äter mycket sött ökar hormonet, men när du minskar ditt intag av sötsaker minskar också hormonet. Och det redan efter en vecka! Så håll Uuuuuuut!

KOKOSFETT/olja i all sin glans

Varför ska du äta kokosolja?

Ett tips är att ta 1-2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller sötsuget borta därför att kokosfett balanserar ditt blodsocker !!Men kokosfett har många andra bra egenskaper! Det håller virus borta, samt ökar ditt immunförsvar. Och det är enligt nya undersökningar bra ”hjärnfett”, då det  motverkar alzheimers

Denna underbara olja innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Den är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyran som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan omega 3 ochomega 6. Är bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Bidrar också till att öka förbränningen. ta gärna en sked på morgonen så håller du sötsuget på av stånd. Jag brukar lägga mitt kokosfett i morgonkaffet istället för mjölk. Eller i smoothien. Men jag kan också äta den naturell på sked! Gott! 🙂

Jag använder dessutom kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
 
Fler tips kommer! Håll utkik här! 🙂
 

Tre Frukosttips inför sockerutmaningen.

Snart är det ju måndag och vi börjar vår utmaning! 🙂

Kul att så många hänger på! Detta blir ju faktiskt en utmaning för mig med!

Tänk på att:
Inte ha något godis eller socker i någon form lättillgängligt. Rensa och släng godis, kakor, kaffe, socker, sirap, sylt osv,  så att du inte faller för frestelsen.
Ersätt aldrig socker med någon konstgjord produkt som aspartam. Söta med naturliga ingredienser som frukt och bär. Exempelvis light-produkter ökar ditt sockersug. Laga din mat från grunden, så slipper du fundera på om det finns socker i någon form i maten. Tänk på att i allafall läsa noga på varje livsmedel med innehållsförteckning. Lär dig sockrets alias: Laktos, Dextros, Melass, Majssirap, Glycos och Sackaros är alla täcknamn för sockerarter Ju längre innehållsförteckning, desto troligare är det att livsmedlet innehåller socker. Bröd är exempelvis ett livsmedel som nästan alltid innehåller socker.

Den typiska frukosten består av en sockerbomb i form av snabba kolhydrater och socker, vilket gör att man får en kick som dock snabbt går över och man blir trött och sötsugen hela dagen.
Det är jättebra att äta en bra frukost som man står sig på länge. För att man ska hålla sig allert är det bäst att äta en frukost baserad på proteiner och bra fetter.  Lägg till antingen grönsaker eller frukt/bär. Proteiner balanserar blodsockret och ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK, vilket är ett mättnadshormon. Proteiner gör alltså att du håller dig mätt längre, samtidigt som det faktiskt ökar koncentrationsförmågan vilket ju är viktigt när man arbetar eller pluggar. Se därför till att du alltid, oavsett sötsug eller inte, äter en frukost där proteiner ingår.  Ägg i alla dess former är super att äta till frukost. Hommus eller tofu, är en variant för den som inte äter animaliska produkter. Här kommer lite förslag som håller dig mätt fram till lunch. Skulle du ändå bli sötsugen innan lunch, ta ett litet mellanmål i form av lite frön eller nötter.
Mat i sin ursprungliga, naturliga form innehåller inte något processat socker, så laga alltid maten från grunden. Se också till att du får i dig bra näring från maten. Näringsbrist ökar också sockersuget.

Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.
Bra fettsyror får du från:
Kokosolja
Avocado
Omega-3
Linfröolja

Den här omeletten tycker jag är en bra och god variant.

Ingredienser som tomat, fetaost, spenat och ägg till omelett på svart skärbräda

Foto: Mia Hagenmalm

 

 

Omelett med fetaost och grönsaker
1 portion
2 ägg
1 nypa babyspenat, färsk
3 skivor zucchini
2 coctailtomater i skivor.
2 msk fetaost eller keso
oliver
kokosolja eller smör att steka i
herbamare örtsalt och chiliflakes eller svartpeppar

Omelett med tomat, zucchini, spenat, fetaost och oliver på fat som är vitsvart randigt

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Vispa samman ägg med kryddor. Stek zucchiniskivorna någon minut på medelhög värme. Lägg sedan i tomater och spenat och häll över äggvispet. Låt stelna till en omelett. Precis innan den är färdig, smula över fetaosten. Servera med några oliver. Drick gärna ett glas vatten till med antingen en citronskiva eller några gurkbitar. Det kan reducera sockersuget och är dessutom basiskt.

Gillar man hummus, kan det vara ett gott proteinrikt alternativ på frukostmackan. Men då ska det vara ett mörkt osötat fullkornsbröd utan vitt vete. På Kureras receptsida och längre tillbaka i min blogg, hittar du recept på frukostbullar och frökex och annat bröd utan vete och socker. Länk till goda frallor utan vete: http://kurera.se/underbara-lchf-frallor/
Här har jag gjort en stor sats hummus. Det går utmärkt att förvara  en längre tid i kylen, men du kan också frysa den om du vill.

 

 

 

smörgås med hummus en avocadohalva på fat

Foto: Mia Hagenmalm

Hummus
10 dl kokta kikärtor.(Koka gärna själv. Det blir godast) Gör som det står på förpackningen
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja
1/2 dl thahini, (sesampasta)
0,75 dl citronsaft, färskpressad
1/2 citron, rivet skal av
1 tsk spiskummin, mald
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:
Mixa kikärter tillsammans med vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft och skal samt thahini. Fortsätt mixa.
Smaka av med spiskummin och salt och peppar. Bred ett tjockt lager på smörgåsen. toppa med exempelvis några gurkbitar eller andra grönsaker. Ät yoghurt naturell med gojibär, pumpakärnor och lite hallon till. Ta gärna en matsked kokosfett som avslutning. Det håller sockersuget borta och är även bra för tarmfloran, samt håller ditt immunförsvar på topp!

 

TIPS:
Helst ska man använda ekologiska ingredienser, men om du inte väljer det, kan man för att få bort bekämpningsmedel och bakterier från citronskalet gnida den i vinäger och sedan skölja i vatten innan du river skalet från den.

Proteinsmoothie med bär och kokosmjölk
2 dl kokosmjölk
eller 1 dl kokosmjölk och 1 dl yoghurt naturell
2 msk proteinpulver naturell, exempelvis Dahlblads eller WNT:s
 1/2 dl lingon
1 dl hallon
1 msk kokosfett med smak

Hallon o lingonsmoothie i glas toppat med röda hallon, mandel, solrosfrön och kokosflingor

Foto: Mia Hagenmalm

 

Mixa till en smoothie. Toppa gärna med några hackade mandlar och hallon.

Ha en trevlig helg! /Mia