Riktig mat & hälsa
Syrenglass dekorerad med syrenblommor i en vit skål. Syrener i bakgrunden

Underbar syrenglass

Nu blommar syrenerna och sommaren är äntligen här!!
Vilken värme det är! Ljuvligt!
När kvällen kommer och det är lite svalare ute möts man av starka, underbara dofter från syren och hägg. Det är bara att andas in och riktigt njuta!
I parken här i Nynäshamn möts jag  även av doften från nyklippt gräs, salt hav och tång. Verkligen underbart!
Och bara tre till fem minuters promenadväg hemifrån så ser jag  havet och jag kan verkligen njuta av mina promenader med hunden. Naturen- havet bjuder varje dag på en ny tavla. Ibland är havet blankt och stilla  som en spegel- ibland svart, oroligt och upproriskt. Ibland flyter vågorna fridfullt mot stranden och ibland slår och stänker vågorna över strandstenarna. Naturens skönhet! Jag bara älskar det!
Jag är uppväxt på Gotland och havet betyder mycket för mig. Nu har jag bott i Nynäshamn i snart sju år och det  är verkligen livskvalitet tycker jag. Det är bara havet mellan mig och mitt älskade Gotland. Jag kan gå till fots till Gotlandsbåten på tio minuter. En dag kanske jag beställer en enkel resa till ön och bosätter mig där. Det är min stora dröm i alla fall.                                    

Jag plockade med mig en stor bukett syrener på min morgonpromenad i går och som nu står och förgyller mitt köksbord.
Det doftar ljuvlig sommar i hela köket.

Syrenblommor i en skål

Foto: Mia Hagenmalm

Min tanke var att göra syrensaft och jag kanske gör det, men inte idag.
Jag gjorde syrenglass istället.  Det blev en glass gjord på kokosgrädde och kokossocker. Den blev väldigt god! Mums! Kokossockret ger en härlig  smak av kola och syrenblommorna en smak av – syren. Jättegod kombo. Man kan naturligtvis göra glassen med grädde istället och annan sötning. Jag ska testa det också i veckan, så håll utkik!
Ha en trevlig helg!
Själv ska jag ut i skärgården och riktigt mysa, njuta av sommarvädret i helgen!

// Mia

Syrenglass
4 dl kokosgrädde
2 ägg
0,75 dl kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl +1/2 dl syrenblommor. ( Bondsyrener ska det vara)

Glassmet med syrenblommor i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg syrenblommorna på ett vitt papper eller handduk så att eventuella små djur trillar av. Börja med att rensa kvistar från de små blommorna. Endast de små blommorna ska med, inget grönt. Skölj dem noga i vatten. Separera kokosgrädden- alltså det tjocka ifrån kokosmjölken. ( spara övrig vätska till exempelvis en smoothie). Värm upp kokosgrädden något. Häll ner 1 1/2 dl syrenblommor och låt sjuda med en stund. Vispa ihop kokossocker med äggen och tillsätt äggsmeten i kokosmjölken. OBS! Sjud på svag värme. Det får INTE koka för då blir det grynigt och skär sig. åkar det skära sig är det bara att slänga. Det blir riktigt äckligt.
Låt sjuda tills smeten tjocknar. Sila av  syrenblommorna. Låt smeten svalna något och häll upp i en bunke. Tillsätt övriga syrenblommor. Sätt in i frysen ca tre till fyra timmar. Rör om ibland.  Ta fram ca en kvart innan servering.  Glassen blir godast om det får smälta lite.


Glass i en skål

Raw Chunky Monkey Ice Cream

Idag blev det stressigt på morgonen. Jag kom i säng sent i går kväll och idag var det skolavslutning.
Jag försov mig trots att dottern vaknat klockan fem för att locka hår och få till den där extra looken med smink som mineralpuder, high lighter och vad det nu kan vara.  Hon var så upptagen med sitt att hon inte tänkte på att väcka mig.
Inte visste jag någon tid heller trots att jag frågat henne flera gånger, och när jag gick ut på skolans hemsida, fanns bara information från tidigare år. Jag chansade ändå på att vara i skolan klockan åtta och det visade sig vara riktigt. Skolan bjöd på en riktigt mysig avslutning och sen åkte vi hem för att fika.

Jag gjorde glutenfria pannkakakor, faktiskt helt veganska då kylskåpet var ganska tomt på både det ena och det andra, bland annat ägg. Det blev riktigt goda pannkakor. Har gjort dem förr, då som semla, så länkar till dem här:glutenfri strutsemla/

Men det var ju glassen som jag gjorde till denna pannkaka som jag ville bjuda recept på.
Chunky Monkey Ice Cream. Här skapar några få ingredienser en smaksensation. Man kan knappt ana att glassen består av endast banan, kakao, dadlar och nötter! Mixa ihop ingredienserna och glassen är klar! Snabbt och enkelt utan krussiduller. Helt galet, ljuvligt gott! Och nyttigt! Så denna glass kan man äta med gott samvete! Dadlarna i glassen ger den där smaken som förnimmer om kola.
Jag hade även i en halv matsked mesquitepulver som har en smak åt det karamelliga hållet. Mums!

Mesquite som kommer från mesquiteträdets frökapslar har ett lågt GI och är oerhört rik på protein och fibrer vilket håller blodsockernivåerna på en jämn nivå. Dessutom innehåller det mängder av vitaminer och mineraler.Mesquiteträdet som också kallas livets träd har sedan flera hundra år tillbaka i tiden utgjort ett av de viktigaste födoämnerna för det amerikanska indianfolket. Frökapslarna innehåller ämnen som hjälper kroppen att bilda serotenin, ett hormon som gör  att vi mår bra, blir piggare och gladare. Mesquite har även antiseptiska egenskaper och har traditionellt använts för att bota allt från solsveda till halsont. Ett superpulver med andra ord! 🙂

Alla ingredienser i glassen är ekologiska.

 

Chunky Monkey Ice Cream
2 portioner
2 skivade, frysta bananer
6 st medjooldadlar
90 g hasselnötskärnor, rostade
1 msk raw kakao
0,5 msk mesquitepulver

Mixa ihop och servera genast!

ha det fint!/ Mia


Valborg: Ceviche-pilgrimmsmusslor, glutenfri räkpaj och raw glass

Pilgrimsmusslor Ceviche på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ceviche på pilgrimmsmusslor är riktigt är så himmelskt gott! Så den här goda förätten som jag nu gör en repris på i bloggen, kommer jag att göra till Valborg. Något extra lyxigt att mumsa på.

Ceviche/pilgrimsmusslor
2 portioner:
4 pilgrimsmusslor
1/2 st finhackad scharlottenlök
1/4 röd paprika, finhackade tärningar
1/4 skalad, tunnt skivad gurka
1/4 chilifrukt, finhackad
ca 15 g bladpersilja
1/2 dl olivolja
Rivet skal från 1/2 lime
Saften från 2 lime
0,5 msk flytande honung
0.5 msk hel kummin
salt och svartpeppar

Gör så här:
Tina musslorna. Skiva dem tunt, och pressa över limesaften. Låt stå i kylen och dra ca 10-15 minuter. Limesaften ska täcka musslorna.
Skär paprika i små tärningar, finhacka lök, chili och skiva gurkan tunnt. Ett bra tips är att använda osthyvel så blir skivorna jämna. Blanda allt med musslorna. Riv skalet på en halv, väl tvättad lime. Häll över olivoljan blandat med honung. Salta och peppra. Fördela blandninge på två tallrikar! Jag kommer förmodligen äta upp allt själv, då min dotter inte gillar rätten! 🙂

Kall paj med räkor och avocado på ett vitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Pajskalet av smördeg gjord på mandel och kokosmjöl som ingår i detta recept, har jag gjort ett antal gånger nu.
Det är en riktig hit! Så gott! Du kan  fylla den med vad du vill egentligen. Här har jag förgräddat pajskalet och valt att använda råa grönsaker och räkor i en kall paj. 

Smördeg på mandelmjöl:
200 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75- 1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk fiberhusk

Fyllning 1:
1 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost

Fyllning 2:
500 g skalade räkor
400 g champinjoner, hackade
2 st mogna avokado
8 st körsbärstomater, halverade
2 msk färsriven pepparrot
1 dl creme fraiche
200 g stenbitsrom
1/2 röd lök finhackad
Dill till dekoration.
salt och svartpeppar
ev. lime i klyftor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Mosa avokado tillsammans med creme fraiche och blanda ner den hackade löken. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på de hackade chapinjonerna och räkor, strö över den rivna pepparroten och dekorera med körsbärstomater, klickar av stenbitsrom, eventuellt några klickar creme fraiche och dillvippor. 

En nyttigare men supergod och jätte enkel  efterätt gjord av bara tre ingredienser. Att jag använder avokado beror på att ”glassen” blir lite krämigar, men det går absolut att utesluta.

Raw blåbärsglass toppad med blåbär i en glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

Fryst banan&blåbär (Glass)
2 portioner:
2 medelstora bananer
3 dl blåbär
1 avokado

Mixa, lägg i form och frys ca 2-3 timmar. Lägg upp i glas och toppa med några blåbär. Mums!

 


Piff på balkongen och italiensk glass

Stacciatellaglass i glas

Foto: Mia Hagenmalm

I några år har jag haft ett bord och två stolar på min balkong. Snygga i och för sig, men inte särskilt sköna att sitta och koppla av i, och jag har helt enkelt inte haft någon lust att fixa till balkongen. Förut bodde jag i ett hus med altan och en helt underbar tomt, och att plötsligt sitta instängd i en lägenhet  med en ful balkong har liksom varit lite som att: Jag ska bara bo här ett tag, snart flyttar jag, och ett evigt letande efter ny bostad.Egentligen vill jag bo i hus. Jag har inte ens fått upp alla tavlor på väggarna, men nu efter tre år börjar jag känna mig mer hemma i lägenheten, och har börjat planera var jag ska spika upp dem. 🙂

Min äldsta  dotter Jessica som var på besök för någon helg sedan, gav mig en idè när jag började prata om att införskaffa mig en liten skönare soffa till den ”upphöjda altanen” (balkongen).
Så av några lastpallar och lite kuddar och ett gammalt täcke gjorde jag en soffa. Jag köpte även nya mattor och la på golvet.
Så här blev det:

Soffa med kuddar på en balkong

Foto: Mia Hagenmalm

Det ska bli riktigt skönt att sitta där i sommar och mysa av med en god bok. Nästa steg är att fixa ett litet brickbord och lite blommor och kryddväxter.

Jag älskar glass, och igår gjorde jag en supergod italiensk krämig gelato. Såå god!
Eftersom att jag just köpt jordgubbar så fick det bli en ingrediens i glassen, och i sluttampen bestämde jag mig för att även ha i choklad .
Detta grundrecept hittade jag i tidningen Matmagazinet, men jag testade att byta ut vanligt socker mot kokossocker och det funkade jättebra. Kokossocker gör att glassen inte blir helt vit och får en lätt kolasmak, men vad gör det när den smakar så gott? Jag  kommer att göra fler recept med detta i sommar, för den går att variera väldigt mycket.

Glass med choklad och jordgubbar

Foto: Mia hagenmalm

 

Stacciatellaglass (min variant)
ca 1 liter
3 dl mjölk. EKO
3 dl vispgrädde, EKO
1 citron, EKO
1 vaniljstång, EKO
1 1/2 dl kokossocker
5 äggulor, EKO

Gör så här:
Skåra vaniljstången och tvätta citronen noga. Skär en bit i en femkronas storlek av skalet. Häll ner grädde och mjölk tillsammans med citronbiten och vaniljstången i en gryta. Värm grädden till kokpunkten, den får inte koka.Ta upp vaniljstång och citronskal och ställ åt sidan.
Vispa äggulor med kokossocker till en fluffig smet. Häll en tredjedel av grädden i äggsmeten och vispa ihop ordentligt. Sätt tillbaka kastrullen på spisen på svag värme. Häll ner äggskummet i grytan med gräddblandningen och låt det sjuda ihop under ständig omrörning, tills det tjocknar, ca 10 minuter. OBS! Det får inte koka. Kyl smeten i ett vattenbad.
TIPS: Glassmeten är tillräckligt tjock när den fastnar på baksidan av en slev och när du blåser på smeten på sleven, så bildas det en ros! 🙂

Glassen är egentligen klar nu om du vill ha en ren vaniljglass. Du låter den svalna helt innan du häller smeten i glassmaskin eller lägger den i frysen. Om du inte har glassmaskin, häll smeten i en metallskål och täck med plastfolie. Ställ den i frysen. Efter en timme tar du ut skålen och vispar igenom glassmeten ordentligt. Upprepa två gånger inom tre timmar.
Jag ville ha jordgubbar i min:

Jordgubbar på en hushållsvåg

Foto: Mia Hagenmalm

300 gram färska jordgubbar eller andra bär. Exempelvis hallon, blåbär eller björnbär.
1 dl mjölk
1 sats av grundreceptet

Gör så här:
Mixa bär och mjölk till en purè. Sila purèn i en finmaskig sil och rör ner den i  den kalla glassmeten. Kör i glassmaskin eller ställ i en skål i frysen.

När glassen var klar ville jag ju ha choklad i. Choklad och jordgubbar är en riktig fin kombo:

Glass med choklad ringlat över

Foto: Mia hagenmalm

Smält 200 g 70-80% choklad över ett vattenbad. Ringla den smälta chokladen över den färdiga, frysta glassen. Chokladen stelnar direkt vid kontakt med glassen. Gör kulor av det översta lagret, och upprepa proceduren med den smälta chokladen. Jag fick lite choklad över och toppade  med det! Mums!

 


Banan, jordgubb- och päronglass

Ibland blir jag jättesugen på något gott på kvällskvisten. Då är det bra om man har nyttig, ekologisk frukt hemma. Och det behöver inte alltid vara så omständigt att fixa till något heller.
Banan, päron och jordgubbar blev en riktigt god kombo som glass.  Mums!
Jag brukar ofta ha i kokosmjölk eller kokosgrädde i min glass, men ibland blir jag trött på att allt smakar kokos. så i denna glass använde jag Yoghurt naturell istället.  🙂

Banan, päron och jordgubbsglass i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Banan, jordgubb&päronglass
1 banan
1 päron
5 jordgubbar
3 msk yghurt eller kokosgrädde
1/2 msk bakepro (ett matlagningsprotein som drar åt sig vätska vilket gör glassen mindre isig).

Mixa! In i frysen i ca 1 1/2 – 2 timmar!

Gott och nyttigt! 🙂


Plastdetoxar hemmet!

Blev lite full i skratt i torsdags! Eftersom att jag håller på att plastdetoxa mitt hem har jag   skickat efter lite ekologiska  grejer  som, glassformar och diverse annat och som jag fick i början av förra veckan från en leverantör.. Så i torsdags när jag var ledig fyllde jag mina glassformar med frukt och bär och frös in, hade fotat och skulle just lägga upp det på bloggen då jag såg att min bloggkollega Mia, i gravidbloggen här på kurera.se hade lagt upp ett blogginlägg med exakt samma glassformar som jag och  Mia hade gjort glass på ungefär samma sätt som jag. Två själar, samma tanke! 🙂

Så jag har väntat några dagar med mitt inlägg. 🙂

För inte allt för många år sedan fanns det matlådor i stål, men tydligen inte nu.
Jag har letat länge efter den där gamla modellen som gick att köpa i varje mataffär. Men när micron kom har man bytt ut matlådorna till plast. Nu finns det ju matlådor och burkar för förvaring i glas, förvisso, men en matlåda i stål går aldrig sönder och håller i evigheter.

När jag sökte på nätet för ett tag sedan efter ekologiska glassformar, så hittade jag en sida med endast ekologiska byttor och diverse annat. Och äntligen matlådor i stål! Yes! Vilket fynd!
En matlåda har jag nu inhandlat, men kommer att införskaffa minst två till. Grejerna är köpta Lapland eco store på nätet.

Matlåda i stål med rött lock på ett trävitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Nu i sommar är det så gott att ha glass i frysen att bara ta fram när man blir sugen. Jag gillar att mixa bär och frukt som de är och frysa. Bra mycket nyttigare än glass man köper.

Två röda glassar på ett glasfat

Foto: Mia Hagenmalm

I dessa glassar har jag helt enkelt mixat bär som mango, banan, jordgubbar och blåbär men det går att byta ut till det man själv gillar .Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser!

Glass på bär:
2 bananer i skivor, fryst minst 2 timmar
0,5 dl honungsmelon
1  dl frysta jordgubbar eller blåbär
1 dl mango
0,5 dl kokosgrädde.

Gör så här:
Mixa alla frukter med kokosgrädden, häll ner i glassformar och frys i minst två timmar.

Glassformar i stål på ett trävitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Något annat som jag  köpte var dessa smarta dukar att ha istället för plastfolie och alliminiumfolie. Bee `s wrap, gjorda av bommulsmuslin, bivax, koda och jojobaolja. Lätt att täcka över exempelvis en skål. Dukarna formas och sluter tätt med hjälp av värmen av dina händer. Skönt att slippa ha plast på maten.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Mia