Riktig mat & hälsa
Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge.
Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt.
Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar.
Jag vill iallafall dela med mig av en jättegod, glutenfri paj med härliga höstgula kantareller och god västerbottenost så här till helgen.
Ha det fint!
Mia

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten.
Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill.

Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång rad hälsoeffekter då den innehåller nyttiga antioxidanter, B-vitaminer och salicylsyra som man ju använder i smärtstillande mediciner. Lakrits är även antiinflammatorisk, renar levern och är en källa till glycyrrhizin som bland annat verkar slemlösande och därför används ofta lakritsrot i hostmedicin. Samma ämne påverkar även kroppens kaliumdepåer, vilket leder till att lakrits  även höjer blodtrycket. Så lakrits kan  vara bra för den som lider av för lågt blodtryck. Däremot ska man vara försiktig med intag av lakrits när man har högt blodtryck förstås. Som med allt annat brukar jag säga: Ät med måtta!

Ha en Trevlig Påsk!

Mia

 

Raw lakritsfudge
ca 20-22 st

18 färska, mjuka dadlar, urkärnade
1,5 msk kokosmjöl
1,5 msk kokosolja
2 msk raw lakritspulver
1, 5 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt

Ev. citronpulver, ekologiskt

Gör så här:
Mät upp och mixa alla ingredienser till en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lakritspulver.
Bred ut massan, som ska vara ganska fast i konsistensen och ca 1 cm hög, i en fyrkantig form klädd med bakplåtspapper. Toppa eventuellt smeten med citronpulver om du vill.
Ställ in i frysen ca en timme. Ta ut och skär upp i små bitar. Förvara gärna fudgen i frysen och ta ut ca 5 minuter innan servering.

 


Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor!

Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, innan våren är här på riktigt. 😊.

Jag tycker nämligen att det kan sluta snöa och vara kallt nu. Jag längtar väldigt mycket till våren och sommaren.
Visst är det fint med snö- ett tag, men jag lessnar ganska fort. Iallafall när det blir moddigt och slask utav det vita och det blir så där råkallt så det kryper in i ben och märg.
Idag känns det som en så där extra trist februaridag så jag tänker unna mig en underbart god paj med smaker av vårens primörer.

Ha det fint!

Mia
OBS! Det är ju inte säsong för nässlor just nu, men man kan ju fuska och ta spenat istället medan man väntar på att godingarna börjar gro i vår.

Gluenfri sparrispaj med nässelost
4-6 portioner

Pajdeg:
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja
3 msk mandelmjöl
1 nypa salt

Fyllning:
200 g riven ost
80 g nässlor, förvällda och utkramade
1 knippe sparris
1 dl persilja
salt och peppar
3 -4 ägg

Gör så här:
Pajskal
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kikärtor, olivolja, mandelmjöl och salt till en deg.
Tryck ut degen i en smörad eller oljad pajform och nagga den med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.

Fyllning:
Mixa nässlor, vitlök och ost till en smet. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela fyllningen i pajskalet. Skär bort den träiga nederdelen på sparrisen och skär av den en gång på längden. Fördela sparrisbitarna över nässelblandningen och tryck ner dem lätt. Knäck äggen över fyllningen och krydda äggen med salt och peppar.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggen har stannat.


Amerikanska äppelpannkakor

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de där underbara, ljumma sommarkvällarna i augusti som aldrig  kom. Soligt har det förvisso varit, men det har inte varit särskilt varmt i mitt tycke.

Även om jag inte gillar hösten lika mycket som vår och sommar, tycker jag iallafall om höstens alla vackra, sprakande färger och den höga klara luften. Jag blir också helt lyrisk och nästan salig över att det finns så mycket gott att skörda i skog och natur på hösten, som svamp, grönsaker, bär och frukt. Så idag tänkte jag bjuda på min frukost som var riktigt goda, fluffiga pannkakor smaksatta med härliga nyplockade höstäpplen.

Ha det fint!

// Mia

AMERIKANSKA ÄPPELPANNKAKOR
(Glutenfria) ca 4 st

2 dl havremjöl
0,5 dl bovetemjöl
2 dl havremjölk
1,5 tsk kanel
1 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
2 äpplen
Smör eller kokosolja till stekning

( mixa havregryn fint i en mixer så får du havremjöl)

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom äpple till en fin och jämn smet. Låt svälla ca 10 minuter.
Riv äpplena grovt och blanda ner i smeten.
Värm upp en stekpanna med smör eller kokosolja och klicka ut smeten i pannan. Stek pannkakorna på medelvärme.

Servera med frukt eller bär.

 

 


Snurrade aburgineburgare på bröd

Vegetariska aubergineburgare med picklad lök och aioli gjord på palsternacka

När våren äntligen vaknar till liv i spirande grönska efter en lång, mörk och grå vinter, är det som om allt nytt liv och ljusets återkomst ger mig en sprallig injektion av energi,  glädje och förväntan. Jag känner mig nästan som nyförälskad i livet och ser med förväntan fram emot en sommar med värme och sol.

I helgen var jag ute med båt i Nynäshamns skärgård och hade två riktigt sköna dagar med massor av sol och värme. Det är helt underbart att bara sitta och mysa i båten,  lyssna på kluckande av vågor, bli vaggad rofullt och stilla och titta ut över vattnet. Solstrålarna dansade och studsade  likt små glittrande, busiga solstjärnor på den krusade vattenytan och solen värmde och brände. Jag är röd som en kräfta idag.
Bada i havet var det dock i mitt tycke för kallt för, även om jag faktiskt hoppade i upp till knäna för att angöra vid en strand ute på Örudd. Det var så det isade i benen. Vattnet visade på endast 10 grader. Brr!
Det är otroligt avkopplande att vara på sjön när man vill ha ett break från vardagen. Man kommer ju liksom ingenstans . Man får sitta där man sitter. Om man inte hoppar i land på en kobbe förstås. Det bästa är att det inte finns några måsten. Man bara är! Det behöver man efter en lång arbetsvecka.

Jag  fortsätter köra vegetariskt tema och denna vecka bjuder jag på min måndagsmiddag: Vegetariska snurrade aubergineburgare med ugnsstekta rotfrukter, picklad lök och vegansk aioli gjord på palsternacka. Aiolin är ett alternativ för den som är vegan eller inte tål ägg, men själklart gör man den aiolin som passar en bäst

Vegetariskt är ju faktiskt så mycket mer  än en torr sojasula.  Vegetariskt är fräscht och nyttigt.
Dessa smarriga, saftiga snurrade aubergineburgare har jag sneglat på ett tag. Det är lite pyssel att tillaga, men väl värda att lägga tid på och för den skull enkla att göra. De är verkligen helt galet goda! Du bara måste testa!
Servera gärna aubegineburgaren med min Picklade rödlök och glutenfria hembakade bröd, tomat och ketchup.
( receptet på burgaren kommer från kokboken Gröna burgare)

Ugnsrostade rotfrukter
2 portioner
200 g fast potatis, eko
100 g sötpotatis, eko
1 stor morot, eko
2 ekologiska vitlöksklyftor, krossade
Olivolja, flingsalt, svartpeppar

Rostade rotfrukter i stavar

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis, sötpotatis och morot och skär i klyftor. Lägg på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Krossa två till tre vitlöksklyftor med skaftet på en kniv och lägg som den är med skal på bland rotfrukterna. Ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 25-30 minuter.

Aioli gjord på palsternacka
350 g palsternacka
1 dl olivolja
1 tsk persilja
1, 5 dl vatten
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Skala och skär palsternacka i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och låt svalna. Lägg över i en mixer och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät aioli. Smaka av med salt och peppar.

Vegansk aioli i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Snurrad aubergineburgare
4 stycken
400 g aubergine
olivolja att steka i
1 dl tomatpuré
200 g riven mozzarella
1 dl parmesanost
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
Värm ugnen till ca 180 grader. Skala och skär auberginen på längden i tunna skivor med exempelvis en osthyvel eller mandolin. Häll rikligt med olja i stekpannan och hetta upp ordentligt. Stek aubergineskivorna snabbt på båda sidor så de får färg. Ta upp och låt rinna av på papper. Ta sen tre skivor aubergineskivor och lägg på rad så att de bildar en lång remsa. Gör samma med resterande skivor så du har 4 långa remsor.
Bred ett lager tomatpuré ovanpå och strö över riven mozzarella och parmesanost. Strö över hackad persilja.

Aubegineskivor med mozzarella

Foto: Mia Hagenmalm

Nu rullar du ihop varje längd till en rund bulle, precis som om du skulle rulla ihop en kanelbulle. Lägg över auberginesnurrorna i exempelvis muffinsformar eller i värmetåliga koppar.

Snurrade auberginer med fyllning i formar

Foto: Mia Hagenmalm

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera aubergineburgaren på  hamburgerbröd med ketchup, tomat, picklad rödlök och sallad. Dippa de ugnrostade rotfrukterna i palstenacksaioli eller använd såsen som dressing på burgaren.


Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag måste ha en matlåda till lunch på jobbet. Så igår ville jag att  det skulle gå fort men ändå vara  nyttigt. Jag valde därför att göra en härlig pesto- jag älskar pesto, och för att tillsätta proteiner i måltiden kokade jag fettuccine gjord på gröna bönor. gröna bönor har ett högt värde av protein. Jag slängde också med jordnötter i peston då jag inte hade något annat hemma, men välj vilka nötter eller frön du föredrar.

Rucccolapesto med bönfettuccine
2 portioner
2 dl jordnötter, eko
250 g ruccola, eko
1 dl parmesan, riven
ca 1 dl olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
örtsalt och svartpeppar

 

Gör så här:
Koka upp  lite saltat vatten och koka bönpastan enligt anvisning på paketet

Mixa alla ingredienser till peston slätt.
Blanda ner peston med den färdiga pastan. Servera med exempelvis tomater och färsk spenat.
Ekologiskt rakt igenom förstås. 🙂

// Mia

 

 

 


Glutenfria mufflor / semlor

Glutenfria mufflor

Jag tänkte hänga på trenden att göra lite osedvanliga semlor i år.
Det fick bli muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde. Jag blev inspirerad av min stads fina konditoris rosa semlor som just nu klättrar på Stanbasta.se:s lista över stans bästa semla – i Sverige. Just nu ligger de femma. Spännande! Jag har dock aldrig smakat dessa semlor då jag kör glutenfritt, men goda måste de vara. 🙂

// Mia

Att vispa kokosmjölk till grädde
När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda. (Häll inte bort kokosvattnet. Du kan använda det i en smoothie.)
Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.

Glutenfria mufflor
ca 10 st

Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver

Dekoration
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över

* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.

Glutenfria mufflorGör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn eller ca 200 grader i vanlig.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna i en mixer och mixa till en fin mandelmassa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen. Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita. Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över sukrin melis.

Vill du ha fler tips hittar du Kureras olika semmelrecept här.


Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Tips på nyttigare julgott i bloggen!

Jag har faktiskt inte gjort nästan någonting i bakväg till jul i år.
Men självklart vill jag ändå bjuda på några recept från tidigare år. Vad sägs om vegansk kola gjord på kokosolja och kokosmjölk?
Galet goda! 🙂 Helt ljuvliga!

Vegansk kola
 Bild överst

 

Dessa små rawfood bakverk formligen smälter i munnen och har en försvinnande åtgång. Salta och söta på samma gång. Så himla goda!
Salty Caramel

Salty caramel rawfood

Peppermint Cups
 Gillar man choklad och mint ska man absolut ge sig på dessa goda
peppermint cups! Mums!

Mintchoklad rawfood

Foto: Mia hagenmalm

Saffranssmoothie med mango och honung
Otroligt god smoothie med saffran och mango! Dessutom en vitaminboost i mörka december.

Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad

Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfri Rödbetskaka med saffranstopping

Denna rödbetskaka är otroligt saftig och underbart god! Här verkligen gifter sig smakerna av  saffranstoppingen med kakan!

Rödbetskaka med saffransglasyr

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood pepparkaksfudge
 Lyxiga pepparkaksbollar med härlig chokladkräm kryddad med kardemumma är en favorit så här till jul.

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Foto: Mia Hagenmalm

 


Gröna raggmunkar med lingon och ruccola, rivna morötter och lingon i en glasburk på ett vitt fat

Glutenfria gröna raggmunkar med lingon

Jag kan ibland längta efter vanlig husmanskost eftersom att jag är uppvuxen på det.
De senaste 10-15 åren har jag lagt om till betydligt nyttigare kost eftersom att jag mår så bra av att äta nyttigt och dessutom numera vet att kosten spelar roll för hur man mår och för vilka sjukdomar “skitmat” kan orsaka i kroppen.
Häromdagen blev jag galet sugen på raggmunk och testade att göra den glutenfri. Dessutom experimenterade jag lite och testade att blanda ner ruccola i hälften av smeten vilket förhöjde smaken och gav pannkakorna lite extra sting!
Det blev en supergod måltid.

Glutenfria raggmunkar med lingon
1,5 dl bovetemjöl
1 tsk havssalt
4 dl mjölk- jag använder havremjölk
2 ägg
ca 700 g potatis, riven
2 nävar ruccolasallad, kan uteslutas
kokosolja eller smör att steka i

Lingonröra
1,5 dl lingon
0,5 tsk citronsaft
1-2 msk kokossocker

Gör så här:
Börja med att blanda de tinade eller färska lingonen med kokossocker och låt stå att dra.

Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ner salt och bovetemjöl och vispa ner mjölken tills du har en slät smet. Låt svälla minst en timme.
Skala och riv potatisen. Lägg rivet i en sil och pressa ur vätska.
Blanda ner ruccolasallad i smeten och mixa den smått. Lägg sedan ner potatisrivet i smeten. Klicka ut smeten i en stekpanna med kokosolja och platta till den. Stek gyllenbruna på båda sidor som pannkakor eller plättar.

Servera med lingonröra och rårivna morötter.

 


Glutenfri Rabarberkladdkaka på ett bakplåtspapper

Rabarberkladdkaka- glutenfri och utan vitt socker

Snart är det semester och jag ska åka till Gotland några veckor. Det ska verkligen bli underbart att  få trampa kalkstensvägar, njuta av havet och stranden och den gotländska naturen. Och förstås träffa tjocka släkten.

Igår kväll efter en dag på Torö med bad på härliga Svärdsö, blev denna ljuvligt goda kladdkaka med smak av sommar till. Superenkel att vispa ihop och slänga in i ugnen. Servera den med vaniljglass eller vaniljsås. Oh my God! Du bara måste testa den! Den är galet god! 🙂

// Mia

Gluten och sockerfri Rabarberkladdkaka 
10 bitar
150 g smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
300 g rabarber
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk nymald kardemumma
3 ägg
2 msk kokossocker plus 1 tsk kardemumma
Sukrin Melis att pudra över den färdiga kakan

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt i en bunke. Rör ner det smälta smöret och vispa ner äggen. Skölj, ansa och skär rabarberna i lite längre smala bitar.Klä en springform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Dekorera kakan i ett fint mönster med rabarber. Blanda 2 matskedar kokossocker med 1 tesked kardemumma och strö över kakan
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. ta ut och låt svalna. Pudra över sukrinmelis innan servering. Njut med vaniljglass eller vaniljsås.