Riktig mat & hälsa

Kajp-och ramslökssoppa

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet.
Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man har inget mer ledighet att se fram emot. Nästa år ska jag försöka senarelägga min ledighet så kanske  jag får njuta mer och längre av sommaren.
Som alltid varje sommar, tog jag färjan över till Gotland och tillbringade drygt en vecka på ön. Så här i efterhand önskar jag att jag stannat åtminstone 7 dagar längre. För det jobbiga är att nu när jag är hemma igen längtar jag tillbaka så det värker i bröstet.
Jag hoppas kunna köpa mig en liten stuga där så småningom.
I våras fick jag massor av kajp- eller skogslök som det också heter, av min dotter som hon plockat på Gotland,
så jag har en hel del liggande i frysen nu. Skogslök- eller kajp är en flerårig växtart i familjen amaryllisväxter och växer vilt på ön.
Häromdagen blev jag riktigt sugen på att göra den gotländska rätten kajpsoppa. Jag la med lite ramslök också för att spara den resterande kajpen till ytterligare en soppa i höst men självklart går det att bara använda sig av kajp. Får man inte tag på kajp kan man förstås ta purjolök, men det blir ju inte riktigt samma sak.
Det finns säkert massor av olika recept på kajpsoppa och här får ni mitt.
Ha det bra!
Mia
Kajp- och ramslökssoppa
2 portioner
3- 4 potatisar i skivor
1 morot i skivor
1/2 liter skivad kajplök (skogslök)
OBS: Går att byta ut mot purjolök
3 blad ramslök, hackad
7 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde ( jag använde havregrädde)
salt och svartpeppar
Gör så här:
Fräs potatis och morot i smör eller olja några minuter. Tillsätt buljong, kajp och ramslök. Låt koka tills potatis och morot har mjuknat. Ta av och mixa soppan slät.
Sätt tillbaka grytan på plattan och tillsätt grädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Servera med exempelvis rödbetsgroddar och kokta ägghalvor.

Salmbär i snår

Plockar salmbär på Gotland

Vilka härliga veckor jag har haft på Gotland, men snart är det dags att åka hem.
Det är alltid med en viss vemod jag lämnar denna älskade ö, och längtan tillbaka är enorm några veckor efter att jag har lämnat Gotland. Det känns lika vemodigt som när sommaren är slut. För mig känns det väldigt tungt, trots att jag gillar hösten också. Jag längtar redan till nästa sommar då jag kan resa hit till mitt älskade Gotland igen.

Idag regnar det och det är första dagen med regn på min semester. Men luften blev lite svalare så idag ska jag plocka blåhallon- Rubus caesius på latin, eller salmbär som de heter på Gotland. Min moster har även hallonbuskar så vi har fått färska hallon nästan varje dag till morgonens smoothie.

Salmbär är en halvbuske som är besläktad med björnbär med "sammelfrukter" som påminner om hallon men de är mattblå i färgen. Bäret kräver kalkrik jord och det är ju kalkrik jord på Gotland därför kan man varje år plocka tonvist med Salmbär här på ön.
Jag har för avsikt att göra sylt på bären eller kanske vinäger. Det får jag se när jag kommer hem. Men det finns ju ingenting som är så gott som gotländsk saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt så jag kanske gör både och. 🙂
Recept på min saffranspannkaka hittar du här!

Bär är fulla av vitaminer och antioxidanter och viktigt för en bra hälsa. Därför ska du frossa i våra svenska bär när det är säsong.

Här kommer lite bilder från min tid på ön.

Ha det bra!

Mia

Fyrhuset på Hallshuk- Gotland

Foto: Mia Hagenmalm

Gotland- häger i strandkanten

Mia Hagenmalm

Solnedgång, Hallshuk Gotland

Foto: Mia Hagenmalm

Raukar Gotland

Foto: Mia Hagenmalm