Riktig mat & hälsa

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av Nynäshamns skärgård och några av barnen  tog faktiskt helt oplanerat årets första dopp. Modigt gjort då vattnet var isande kallt och vi inte hade vare sig badkläder eller handdukar med.  Tyvärr stannade inte vare sig solen eller värmen för dagen efter kom regnet och genast blev det kyligare. Men vi har ju hela sommaren att se fram emot och jag hoppas på en fin sommar med mycket sol och värme i år.
Idag hittade jag ett ställe med massor av fina nässlor när jag var på promenad, så i veckan som kommer ska jag koka nässelsoppa. Recept lägger jag förstås upp på bloggen.
Med sommaren sätter också grillsäsongen igång och här kommer ett förslag på en härligt, god sallad, innehållande nyttig grapefrukt till det grillade.
(Receptet kommer från början från min svärson Johan som är kock).
Grapefrukt, rena hälsobomben
Av en halv grapefrukt får du i dig nästan hela det rekommenderade dagsbehovet av C-vitamin som bidrar till ett bättre immunförsvar och mängder av andra nyttigheter.
Blodgrapen är lite nyttigare än den blonda och jag gillar den bättre  då den är lite sötare i smaken.
Blodgrape innehåller betakaroten och lycopen vilket är två kraftiga antioxidanter som skyddar dina celler mot sjukdomar och förebygger cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Grapefrukt innehåller även mineralen kalium som har till uppgift att reglera nivåerna av natrium från salt och kan därför hjälpa till att sänka ett högt blodtryck. Dessutom innehåller grapefrukt fibrer som har mättande egenskaper och frukten ökar fettförbränningen,så vill du öka dina chanser att tappa några kilo ska du äta en grapefrukt om dagen. Samtidigt hjälper frukten till att balansera dina blodsockernivåer vilket i sin tur minskar sötsuget.
Men observera!
Grapefrukt ska/kan INTE intas tillsammans med ett flertal mediciner då frukten innehåller ämnen som kan påverka att upptaget av vissa läkemedel fördubblas. Information om du äter något läkemedel får du från din läkare
Mia
Gott till grillat:
Isbergssalad med grapefrukt, paprika och dijondressing
Som tillbehör
1 litet huvud isbergssallad, rivet i munsbitar
1 stor blodgrapefrukt, skalad och skuren i bitar
1/2 röd paprika, skuren i bitar
1/2 gul paprika, skuren i bitar
1/2 orange paprika skuren i bitar
1 rödlök, finstrimlad
Dijondressing
2 dl cream fraiche, exempelvis av havre
2 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser till salladen och vispa ihop dressingen. Blanda ordentligt och servera genast.

God Grön och Basisk Vetegräsdrink

Grön vetegräsdrink med kiwi

Foto: Mia Hagenmalm

Jag får ofta frågan:
-Hur ska jag få i mig vetegräs, Det är fruktansvärt svårt! Det smakar ju gräääs!

Ja det smakar verkligen gräs, för det är ju gräs, men själv har jag vant mig vid smaken och tycker faktiskt att det är riktigt gott numer. Jag blandar helt enkelt i vatten och dricker det som det är. Men jag brukar ge detta recept på en drink med vetegräs, mango och kiwi för den som har svårt med smaken, för den döljer den väldigt bra.
Denna drink är verkligen en energikick för hela kroppen! Dels är det vitaminrika frukter, klorofyll, mineraler och vitaminer från vetegräs! och så är den basisk, vilket är jättebra för kroppen.
En sur kropp är mer mottaglig för sjukdomar, så se till att upprätthålla en bra basisk balans i kroppen!
Jag har endast ekologiska ingredienser i drinken!

 

Grön Vetegräsdrink med mango och kiwi
1 stort glas eller två små
1 ekologisk stor grapefrukt, saften av
1 banan
1,5 dl mango
2 cm färsk ingefära
1 kiwi, 1/2 till drinken, 1/2 till dekoration
1 msk vetegräs

Pressa saften av grapefrukten och mixa alla ingredienser. Toppa med kiwiskivor!


Små omeletter med ost och grapefrukt till frukost

Små omeletter fyllda med ost, tomat och ruccola på en bädd av ruccolasallad på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Visst är det trist att äta samma gamla frukost alla dagar i veckan
Jag äter nästan alltid någon form av ägg, gärna som en omelett eftersom att jag håller mig mätt fram till lunch av en proteinrik frukost! Men faktum är att man ju faktiskt äter med ögat också, så jag tycker att det blir mycket roligare om man varierar den där omeletten i form och innnehåll.

Omelett med grönsaker i närbild

Foto: Mia Hagenmalm

Jag hittade ekologisk grapefrukt i grönsaksdisken härom dagen och det är något jag verkligen kan frossa i den här tiden på året!

Grapefruktklyftor i en glassskål

Foto: Mia Hagenmalm

Grapefrukt skördas i Florida mellan november och april och just grape från Florida smakar extra gott, inte så beskt och är mycket saftig. Det beror på att den odlas i sandjord. Grapefrukt är smockfull av bra vitaminer och kalium! Du får till exempel i dig dagsbehovet av C-vitamin i en halv grapefrukt och grape är även rik på fibrer som ger dig en längre mättnadskänsla. 
Det är riktigt bra att äta grape som ett mellanmål eller som en energikick efter träning. Frukten är också super för ditt immunförsvar och har en positiv inverkan på  huden och skelettet. Dessutom är grapefrukt väldigt basisk och jättebra för syra/basbalansen i kroppen, och bra att kontra med när man äter till exempel ägg som är försurande för kroppen.
Grapefrukt ska man med fördel förvara i kylskåpet då den håller sig mycket bättre där.

Plättomeletter
1 portion
Sätt ugnen på 175 grader.
2 ägg, EKO
2-3 coctalitomater, EKO
en nypa ruccolasallad, EKO
3-4 msk riven ost
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Vispa  äggen med osten till en smet. Skölj grönsakerna och skär i mindre bitar. Tillsätt grönsakerna i smeten. Krydda! Häll upp i fyra stycken muffinsformar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills äggsmeten stannat. Har du plättjärn kan du steka omeletterna istället.
Servera med grön sallad och grapefruktklyftor.

Ha en bra dag//

Mia