Riktig mat & hälsa
Grön Limeglass gjord på ärtor och banan toppad med hallon i två glasskålar

Grön raw limeglass

Första sommardagen, den 1:a juni 2015 och det känns mer som en höstdag i början av oktober än sommar. Regn och storm ger kalla vindar och jag har fortfarande dunjackan på för att inte frysa. Hoppas att det vänder och blir varmt snart. Härlig värme och soliga dagar är vad jag väntar på!

Trots att vädret envisas med att hålla kvar vid snålblåsten vill jag ändå fresta med en härligt limegrön nyttig raw glass!
Ni måste ju hålla med om att den ser riktigt god ut?! Och god är den! Färgen kommer faktiskt från gröna ärtor, men av dem känner man inte ett spår av smak när glassen är klar. Och så är det en riktigt nyttig glass.
Gröna ärtor är proteinrika och innehåller alla B-vitaminer kroppen behöver förutom B-12. De är rika på C-vitamin och zink, vilket stärker ditt immunförsvar, men även järn , magnesium och kalium. Ärtor är även rik på en stor mängd av antioxidanten karoten Den innehåller även vitamin K som är viktig för uppbyggnad av skelettet.
Dessutom är den rik på folat och matsmältningsfrämjande kostfibrer som håller igång magen och ger en längre mättnadskänsla trots att de är fettsnåla.
Att äta gröna ärtor håller också blodsockerbalansen på en bra nivå, och man slipper sötsuget efter maten.
Så ät ärtor! Det mår du himla bra utav.

Vill man inte göra glassen just nu, kan man ju vänta tills värmen kommer. 🙂 Men den är hur enkel som helst att mixa ihop, och helt ljuvligt god! Ät den som ett nyttigt mellanmål, eller som en efterrätt.

Grön raw limeglass
2 portioner
2 frysta bananer, skivade, eko
100 g gröna frysta ärtor, eko
1/2 ekologisk lime, saften av
2 krm  ekologiskt lakritspulver
1 knippe  ekologisk mynta eller 2 droppar eterisk ekologisk pepparmintolja -om man vill
ev. vatten
ev agavesirap om du behöver mer sötning

Gör så här:
Lägg alltsammans i en mixer och kör till en slät härligt grön glassmet! Blir den för svår att mixa, ha i lite vatten. Smaka av om du behöver mer sötning.
Jag toppade med smulor av frysta hallon.

Ha det bäst! 🙂 Mia

Recept är insperat av Leila Lindholm


Gröna ärter är gott, men hur smakar de när du sett detta?

Den här filmen lägger jag upp därför att jag vill visa hur det verkligen går till med alla färgämnen i maten!
Jag vet egentligen inte vad han färgar ärterna med, men har kolla runt lite och hittat Grön S, ett syntetiskt framställt triarylmetan färgämne benämt E142 och som har har kända hälsorisker.
Grön S -E142 används i bland annat desserter, brunsåsgranulat, godis, glass, läsk och som sagt i gröna konserverade  ärter.

I USA, Kanada, Japan och Norge är detta färgämne förbjudet.

323 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och i EU-länder och man måste deklarera på förpackningen antingen med ett E-ämne eller välja att deklarera namnet.
Utöver dessa tillsatser finns mängder av aromämnen som inte behöver specificeras.

Källa: Äkta vara


Mandelpanerad torsk med morotsstomp och ärter

Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Mina barn älskar fisk, både när de var barn och nu som vuxna.
Ofta pilkade vi torsk och la ut nät för flundror på Gotland varje sommar, och sen hade vi fisk för hela året. Då fanns det gott om torsk i Östersjön, men det gör det ju inte numer, tyvärr! Dessutom är Östersjön kanske inte det bästa hav att fiska i med tanke på föroreningar.

I och med att vi hade så mycket fisk och barnen älskade fiskpinnarna i skolan, panerade jag ibland torskfileer och gjorde en spenatstuvning till. Jag har nästan aldrig köpt hem frysta fiskpinnar. Egentligen är det ju bara en brödskorpa av friterat ströbröd och lite fisk i mitten. Och vill man få i sig dagsbehovet av omega-3 av fiskpinnar, är man nog ute och cyklar. Det finns inte särskilt mycket av vare sig omega-3 eller näring i den. Men kanske det finns goda undantag numer, jag vet inte.
Men det är så enkelt att göra själv. Och såååå mycket godare!
Detta är vanlig husmanskost, fast i nyttigare tappning!

Jag använder mandelmjöl istället för ströbröd till panering.

Mandelpanerad torskfille med morotsstomp och ärter
2-3 portioner
400 g torskfile, KRAV, tinad
1,5-2 dl mandelmjöl
1 ägg
grillkrydda, ekologisk

Morotsstomp
1 stor potatis, eko
4 stora morötter, eko
20 g smör, eko
1 msk olivolja, eko
0,25 dl riven parmesan, eko
himalayasalt och svartpeppar

Gröna ärter

Gör så här:
Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Koka i lite saltat vatten ca 30 minuter.
Vispa upp ägget i en djup tallrik. Ta en stor flat tallrik och lägg på mandelmjölet. Doppa torskfileerna på båda sidor i ägget och därefter i mandelmjölet. Ta en klick smör och rapsolja i en stekpanna och lägg ner fisken när smöret börjar ” prata”, alltså fräsa. Sänk värmen, krydda med grillkrydda och låt steka på medelstark värme ca 4-5 minuter på varje sida eller tills fisken är vit rakt igenom.

Häll av vattnet av potatis och morötter. Tillsätt smör, olja och parmesan. Kör sönder rotfrukterna med en potatisstöt. Blir det för torrt, ta mer olivolja. Smaka av med himalayasalt och svartpeppar.

Låt ärterna få ett snabbt uppkok. Servera med fisk och morotsstomp!

Ha en bra dag!

// Mia