Riktig mat & hälsa

Rawfood pumpapaj

Rawfood pumpapaj dekorerad med pumpakärnor och päronbitar

Foto: Mia Hagenmalm

Snart är det som sagt Halloween. Inte alla firar det i Sverige, men min familj gör det. Vi brukar klä ut oss och äta en läskig middag. För barnens skull naturligtvis. Men det är jättemysigt att få samlas för en kväll. Barnen tycker att det är så himla spännande. Och det gör faktiskt jag också, baqrnslig som jag är.

Mitt bidrag i år är en pumpapaj, som jag slängde ihop häromdagen.
Ja när ni läser detta är jag förmodligen på en Halloweenparad på gatorna i New York! Och på lördag sjunger och showar jag på Carnegie Hall, Broadway! ! Stort!
Jag har lämnat över pajen till mina döttrar, så att en liten del av mig får fira Halloween med min familj, trots att jag inte är närvarande.! 🙂

Eftersom att det är en raw paj går den fort att göra. Ingen ugn och jobbet är klart på tjugo minuter. Det skulle dock ha gått fortare om pumpa inte var så hård att skära i. 🙂 Sen behöver den förstås lite tid i frysen.

Raw pumpapaj 10-12 portioner
Botten:
200g mandlemjöl
150 g dalar, blötlagda minst 2 timmar)
1 nypa salt
2 msk kokosolja.

Fyllning:
5 dl pumpa i strimlor, smala bitar
2 1/2 dl dadlar, blötlagda minst 2 timmar
2 tsk kanel
1 tsk färsk, riven ingefära
1 tsk muscot
1 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver,
ev. 1/2 dl vatten. 

Dekoration:
Sukrin Melis
Päron
pumpafrön

Gör så här:
Mät upp och mixa alla ingredienser till botten och tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Ställ kallt.

Mixa ingredienser utom vatten till en smet. Häll i vatten om smeten känns för tungjobbad. Bred över mandelbotten och ställ kallt, gärna i frysen. Ta fram ca 15 minuter innan servering. Jag pudrade över sukrin melis  och dekorerade med ekologiska päronbitar och pumpafrön.

Happy Halloween! // Mia

 


Fylld ugnsgratinerad muscatpumpa och svart spagetti

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Ja nu är det bråda dagar, för på torsdag morgon, tidigt lyfter planet mot New York!
Och efter att ha haft tvättstugan igår, väntar mig nu en hög med kläder som ska strykas.

Jag kommer förhoppningsvis  att fira Halloween genom att gå med i den Halloweenkarneval som råder i New York den 31:a. Det skulle vara kul! Men ska man medverka måste man vara utklädd.  Så kanske jag tar med något att klä ut mig i eller så får jag stå på gatan och se på.
Jag har ändå tjuvstartat Halloween lite för att ha några recept att lägga upp på bloggen.
Igår blev det därför en fylld pumpa. Jag räknar med att denna pumparätt är som ett tillbehör för ca två- tre portioner.

Fylld pumpa
1 muscatpumpa, ca 1 1/2- 2 kilo
1 morot
1/4 fänkål
2,5 dl pumpakött (det som du tar ur innan du fyller den).
2 vitlöksklyftor
500 gram champinjoner
1 äpple
1/2 dl dill
olivolja till stekning
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Skär av toppen på pumpan. Gräv ur inannmätet, alltså kärnor och trådar. För att få ett större utrymme för fyllningen skar jag även försiktikt ur lite av pumpaköttet från kanterna. Gnid in pumpan innuti med olivolja. Krydda med örtsalt och peppar. Skala och skär alla grönsakerna i tärningar. Bryn allt utom äpple i olivolja tills det fått lite färg i ca 5 -8 minuter. Låt äpple fräsa med på slutet. Ställ pumpan i en ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timme. Pumpan är klar när den mjuknat i ytterskalet. Grädda inte för länge, för då kan den falla sönder.
Servera som ett tillbehör med exempelvis kycklingfile!

Svart bönspagetti med grönsaker och pastasås

Foto: Mia Hagenmalm

När jag firade Halloween med barnen, brukade jag köpa svart spagetti, färgad med bläckfiskbläck. Men nu finns ju supergod glutenfri pasta gjord av svarta bönor. Läskig spagetti till pastasåsen! 🙂

Ha det gott! Mia