Riktig mat & hälsa

Oskyldig fläck på näsan

För några årsedan fick jag en röd liten fläck på min näsa. Den såg ganska oskyldig ut. Lite lätt  rodnad, men märket blödde väldigt lätt när jag tvättade mitt ansikte. Jag oroade mig faktiskt ganska mycket för det här, men  det dröjde ändå något år innan jag uppsökte läkare. Jag blev skickad till hud direkt, men det lilla märket visade sig inte vara så farligt. En solskada som de frös bort. Däremot uppmanade läkaren mig att smörja med hög solskyddsfaktor, inte bevistas i solen alltför mycket och använda solhatt, därför att sådana små solskador kan utvecklas till cancer.

Jag har gjort allt som hon sa till mig, men nu har det lilla märket kommit tillbaka efter sommaren, och igår såg jag ytterligare ett lika dant märke på andra sidan näsroten som började blöda när jag tvättade ansiktet. Denna gång ringde jag direkt till vårdcentralen och ska få komma och få remiss till hud om en vecka.

Jag är ju rödhårig, men har ändå lätt för att bli brun, och när jag var yngre låg jag och pressade på stranden, samt solade solarium väldigt ofta. Man ville ju vara brun som en pepparkaka året om. För inte brydde jag mig om alla varningar om hudcancer. Som ung var jag odödlig och det kunde iallafall inte hända mig.

Nu vet jag bättre, men skadan är redan skedd.

Så, se över era  förändringar i huden, och låt en läkare titta på dem, även om det ser väldigt oskyldigt ut.

Ha en fin helg/ Mia