Riktig mat & hälsa

Plommonspäckad fläskkarrè med ugnsbakade äpplen.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Min mamma gjorde alltid söndagsstek när jag bodde hemma, och sen forsatte jag med det när jag flyttade hemifrån. Men när mina äldre döttrar flyttade ur boet, slutade jag dock med det. Varför göra stek till bara två personer varav en inte ens tycker om kött? I helgen kom jag över billig fläskkarrè och tänkte på att det var länge sedan jag gjorde stek. Och visst är det himla gott med plommonspäckad fläskstek, äppelmos, gräddsås och potatis? Älskar gammal hederlig svensk husmanskost förövrigt.

Jag tänker dock annorlunda nu, och försöker alltid göra maten nyttigare, och alltid från grunden. Utesluter därför äppelmos som brukar innehålla mycket socker och kör ugnsgratinerade äpplen istället. Tillbehör behöver ju inte alltid heller vara potatis och sås, men nu gillar jag det, så jag gjorde en gräddsås utan vetemjöl. Jag använder alltid äkta vara när det gäller smör, grädde osv. Aldrig lightprodukter då det ofta är tillsatser och socker i dem.Som alternativ till sås och potatis, tillagade jag brysselkål, som jag stekte lätt, marinerade med citron, och tillsatte tranbär och äpple.(Recept på brysselkålen kommer i morgon :-)) Sallad med gurka och tomat fick också plats på tallriken. Hur gott som helst! 🙂

4 portioner:
ca 1 kg fläskkarrè, svensk ekologisk
8 ekologiska kärnfria plommon
1 tsk malen ingefära
2 små ekologiska äpplen, gärna syrliga
Salt och vitpeppar

Sås:
1/2 dl vatten
4 dl grädde
1-2 äggulor
1 grönsakbuljongtärning, ekologisk
vitpeppar och ev örtsalt

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 175c
Gör hål i steken med jämna mellanrum med en vass kniv,  halvera plommonen och stick in dem i hålen.
Bryn steken runt om i en stekgryta. Salta och peppra och strö över ingefära.. Lägg steken med plommonsidan uppåt i en smord ugnsfast form, stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken och sätt in den längst ner i ugnen. Steken är färdig när köttermometern visar 85c. Det tar ca 1 1/2 timme. Tvätta äpplena noga i vatten och vinäger. (Vinäger tar bort eventuella kemikalier och bakterier från skalet) och skär ett kryss i dem. Lägg dem runt steken, och låt steka med i ugnen när det återstår ca 40 minuter. Äpplena ska vara genomstekta så att de är mjuka inuti, då är de som godast. Ta ut steken och linda in den i foliepapper. Låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den.

Vispa ur formen med lite vatten och gör en sky. Sila skyn genom en finmaskig sil och koka upp den med buljongtärningen och  grädde. Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite örtsalt. För att få såsen tjockare och slippa vetemjöl, har jag i äggulor. Äggulor ska vispas ner efter att såsen kokat upp. OBS!Låt inte såsen koka efter att du rört ner äggulorna för då kan den bli grynig.

Skiva upp köttet i tunna bitar, servera med äpple, potatis, sås och eller annat tillbehör! Nice! 🙂