Riktig mat & hälsa

Socker skapar inflammationer i kroppen

Jag fortsätter min följetong om socker.
Idag vill jag belysa inflammationer vilka uppstår av ett för högt intag av socker och kolhydrater och som är en grundläggande orsak till sjukdom i våra kroppar.

Det är vår tids kost som är orsaken till inflammation och sjukdomsutveckling och flera kroniska sjukdomar har ökat exexponentiellt de senaste 150 åren. Industriellt bearbetad mat är boven i dramat och tillför kroppen dysfunktionella proteiner.

För snart 100 år sedan upptäckte den franske biokemisten Louise-Camille Maillard att mat som hettas upp bildar icke-enzymatiska kemiska föreningar mellan reducerade socker, alltså fruktos, glycos, glycerolaidenhyd, laktos, arabinos och maltros. Även reaktiva aminosyror i proteiner, petider och nykiensyror.

Det finns massor med forskning som visar att socker skapar inflammationer i kroppen.
Vanligare symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk.
Sjukdomar som hösnuva, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, intolerans, MS, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, (läs även: Cancerceller livnär sig på socker) hjärt-och kärlsjukdomar, (läs även: Ditt hjärta vill inte ha socker)och många fler svåra sjukdomar uppkommer också av inflammationer i kroppen.

Även följdsjukdomar orsakade av inflammationer kan uppstå i specifika organ som njurar och prostata.
Inflammationer genererar även ett stressat immunförsvar och vi drar på oss infektioner lättare, så inflammationer ska vi inte ha för mycket av i kroppen. Däremot behöver vi små inflammationer för att reparera små microskador i exempelvis blodkärl.

Ett av de mest skadliga effekterna av ett för högt sockerintag är att socker är proinflammatoriskt.
Socker som består av kemiskt rena kolhydrater har ingen som helst näring att tillföra och saknar alla naturliga antiinflammatoriska ämnen som probiotika, prebiotika, flavonoider, fettsyror, reveratrol, och saicylater.

En hög konsumtion av socker ökar risken för det onda kolesterolet och även C-reativt protein (CRP) som är en markör för inflammationer.
Vid upphettning av mat som pannkakor men även socker som i exempelvis kakor, bakverk, godis och kola kan sockret reagera med att bilda proteiner i produkten, så kallad AGE som är ett proinflammatoriskt protein. Proteiner med proinflammatoriska egenskaper betyder att man får en ökad ansamling av dysfunktionella proteiner som AGE (advanced glycation end products) och ALE (advance lipoxidation  end products) eller helt enkelt förstörda kolhydrater och fetter i kroppens vävnader och vätskor. De verkar också påverka tillväxten av proinflammatoriska tillväxter av bakterier i tarmen.
Dessa substanser, proinflammatoriska cytokiner är små kemiska budbärare som bildas utan enzymer genom glycosidering. De aktiverar dessutom receptorn RAGE som spelar en central roll i den inflammatoriska kaskaden. RAGE har en förmåga att undertrycka en rad autoregulatoriska skyddsfaktorer i kroppen. RAGE skapar en försämrad cellfunktion och gör att kroppen minskar sin förmåga att ta upp näringsämnen och forsla bort slagg ifrån våra celler. Det i sin tur försämrar cellfunktionen och skapar en sämre cellförnyelse, större risk för näringsbrist och försämrad förmåga att kontrollera blodsockernivåerna.

Eller, enkelt utryckt för den som inte orkar läsa ingående detaljer: Vi samlar på oss slagg/skräp i våra vävnader och kroppsvätskor av socker och uppvärmd, stekt mat!
I kroppen har vi också enzymer som ska bryta ner dessa ansamlingar av slagg och gifter, men vid långvarig stress, näringsbrister och ibland även enzymbrist ökar risken för att slagget ska fastna och ansamlas i våra vävnader. När sedan immunförsvaret försöker motverka och eliminera slagget uppstår systematisk inflammation, så kallad metainflammation vilket irriterar vävnader och ger smärtor samt ökar risken för lägre PH i kroppen. Socker ökar även din vikt eftersom att kroppsfettet är en kraftfull producent av olika proinflammatoriska ämnen. Man får även mer proinflammatoriska ämnen i kroppen ju mer man väger.

Källor: LäkartidningenVår tids kost bakom inflammation
Fredrik Paulun


Nyttig chiapudding med gurkmeja

Chiapudding med gurkmeja toppad med bär

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en lång morgonpromenad för att få igång kroppen i morse, mest för att mjuka upp min stela rygg där musklerna ofta krampar och hotar med att ”slå till” och orsaka ryggskott. Att sitta och äta frukost är det inte tal om. Jag står och äter frukost. Min rygg är trasig och för att citera min läkare ser det ut som kriget där inne. Diskbråck, atros, nervskador och trasiga kotor. Nåväl. Man får vara glad att man står på benen då. Jag har även pågrund av diskbråcket fått nervsmärtor i benen och jag känner inte mina fötter på samma sätt som förr. Konstigt nog, vänjer man sig vid allt. Och nu har jag även vant mig vid den smärtan. Jag är dessutom otroligt smärttålig vilket är negativt då jag ofta går omkring och lider istället för att söka hjälp.

Jag har dock fått bort mycket av värken i ryggen sista tiden med ryggympa och inflammationshämmande fettsyror, kryddor och nypon. 
Senaste tiden har jag satt in hela artilleriet av sånt som ska kunna lindra värken. Nyponkapslar, ingefära, gurkmeja och Omega-3 . Till sommaren hoppas jag ha fått ett bra resultat.

Denna vecka har jag druckit guldmjölk varje kväll. Guldmjölk är baserad på gurkmeja vilket är inflammationshämmande. Läs mer om min guldmjölk och mitt recept här!/
Jag ska dricka det i minst sex veckor har jag bestämt. Men igår kväll glömde jag bort det, så gurkmeja fick ingå i min chiapudding till frukost i morse istället.

 

Chiapudding med gurkmeja och bär
1 portion
2 dl kokosgrädde
4msk chiafrön
1 msk gurkmeja
1 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
ev. en tesked honung

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt stå och svälla minst en halv timme. Toppa med bär! Supergott!


Gurkmeja mot inflammationer och för frisk hud!

Så här inför hälsoutmaningen som börjar idag den 2/2 och som jag naturligtvis kommer att delta i, vill jag börja med att berätta hur jag motar inflammationer i kroppen.

 Det har redan varit inlägg här på kurera.se om gurkmeja darfor-ska-du-ata-gurkmeja/ nyligen, så jag tänker inte göra ett jätteinlägg om örtens läkande effekter. Bara skriva om hur den hjälpt mig.

Min relation till gurkmeja började för cirka tio år sedan.
Efter en intensiv helg, då jag tävlat med min kör i barbershop och jag kom hem sent på söndagskvällen svullnade min fot upp enormt och såg ut som om jag hade vrickat den, vilket jag inte hade gjort. Det värkte och bultade långt upp på smalbenet och efter överläggande med sjukvårdsupplysningen åkte jag till akuten.
Där konstaterade man ganska snabbt efter blodprover att det inte var en propp i benet, vilket befarades från början. Efter timmar av väntan blev jag undersökt igen av läkare och skickades till röntgen, då han var helt säker på att jag brutit ett ben i foten trots att jag hävdade att jag inte gjort mig illa. Men inget brutet, så man konstaterade då att jag måste ha fått en kraftig inflammation bara så där.
Eftersom att jag på den tiden hade mycket astma, jag kommer att återkomma till hur jag genom kost har fått bort min astma i ett annat inlägg, kunde jag inte ta inflammationshämmande läkemedel därför att det kan påverka andningsvägarna, så jag avstod. Vila var det som gällde.
Men eftersom att jag jobbar med det alternativa, så hittade jag botemedlet i gurkmeja, då på kapsel.
Två kapslar Fortodol på morgonen och en på kvällen. Efter bara tre-fyra dagar hade svullnaden lagt sig och efter en vecka var värken borta och inflammationen väck. Fantastiskt. Efter det använde jag Fortodol även som värktablett mot exempelvis huvudvärk. Effekten kommer inte lika fort som exempelvis av alvedon, men efter en timme känner man lättnad.

Idag dricker jag guldmjölk, alltså en mjölk baserad på gurkmeja
(Du hittar mitt recept här: guldmjolk-mot-vark/ ) eller så har jag gurkmeja i maten eller i en smoothie. En rågad matsked varje dag.
Gurkmeja kan även förebygga cancer och alzheimers, är bra mot reumatism och ledbesvär och som sagt inflammationer i kroppen.

Visste du att man även kan använda gurkmeja som en lugnande ansiktsmask eftersom att den har en lugnande effekt på huden exempelvis vid rosasea och akne. 
Gurkmeja bleker även ärr och ökar hudens elasticitet och skyddar huden från avgaser och kemikalier i luften!
Jag blandar även i en matsked honung. Honung är naturligt bakteriedödande och kan läka sår och lugna huden.Min ansiktsmask gör jag så här:

3 msk aloeveragel
1 msk äppelcidervinäger
1 msk gurkmeja
1 msk manukahonung
Blanda ihop alla ingredienser. Blir den för tjock, ha i mer aloevera-gel. Låt sitta i ansiktet 20 minuter upp till en timme.

// Mia