Riktig mat & hälsa

Nyttig chiapudding med gurkmeja

Chiapudding med gurkmeja toppad med bär

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en lång morgonpromenad för att få igång kroppen i morse, mest för att mjuka upp min stela rygg där musklerna ofta krampar och hotar med att "slå till" och orsaka ryggskott. Att sitta och äta frukost är det inte tal om. Jag står och äter frukost. Min rygg är trasig och för att citera min läkare ser det ut som kriget där inne. Diskbråck, atros, nervskador och trasiga kotor. Nåväl. Man får vara glad att man står på benen då. Jag har även pågrund av diskbråcket fått nervsmärtor i benen och jag känner inte mina fötter på samma sätt som förr. Konstigt nog, vänjer man sig vid allt. Och nu har jag även vant mig vid den smärtan. Jag är dessutom otroligt smärttålig vilket är negativt då jag ofta går omkring och lider istället för att söka hjälp.

Jag har dock fått bort mycket av värken i ryggen sista tiden med ryggympa och inflammationshämmande fettsyror, kryddor och nypon. 
Senaste tiden har jag satt in hela artilleriet av sånt som ska kunna lindra värken. Nyponkapslar, ingefära, gurkmeja och Omega-3 . Till sommaren hoppas jag ha fått ett bra resultat.

Denna vecka har jag druckit guldmjölk varje kväll. Guldmjölk är baserad på gurkmeja vilket är inflammationshämmande. Läs mer om min guldmjölk och mitt recept här!/
Jag ska dricka det i minst sex veckor har jag bestämt. Men igår kväll glömde jag bort det, så gurkmeja fick ingå i min chiapudding till frukost i morse istället.

 

Chiapudding med gurkmeja och bär
1 portion
2 dl kokosgrädde
4msk chiafrön
1 msk gurkmeja
1 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
ev. en tesked honung

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt stå och svälla minst en halv timme. Toppa med bär! Supergott!


Sol, vårkänslor och guldmjölk mot värk!

Varannan vecka är jag ledig en vardag därför att jag jobbar helg. Det är faktiskt skönt att vara ledig när alla andra jobbar. Man får vara lite för sig själv, får egen tid. Igår var det ju så härligt väder och jag fick massor av vårkänslor. Så jag gick en promenad utmed Strandvägen här i Nynäshamn. Det är så galet vackert där! Och jag bor bara ett stenkast därifrån.

Utsikt över havet i Nynäshamn

Foto: Mia hagenmalm

Det var verkligen vår i luften och solen värmde, trots att det blåste snålt från havet. Både jag och Stella, min lilla vovve, njöt i fulla drag. Eftersom att Strandvägen är ett populärt ställe för både promenader och löpning, har man också satt upp olika träningsredskap så där vid strandkanten eller uppe i skogen. Härligt att kunna träna ben eller armar och samtidigt njuta av utsikten och naturen.

Jag söker mig gärna till närheten av havet. Det ger styrka på något sätt, är en tröst när man är lite nere, och rensar tankarna när man har mycket omkring sig. Jag får också inspiration av havet. Blir mer kreativ och  glad. Bara att få sitta där och se ut över vattnet, känna lukten från tång och höra kluckande från vågorna. Underbart!
En annan grej med promenader, gärna i skog och mark, är att det är jättebra för min onda rygg och diskbråck.  Och nu har jag bestämt mig för att jag ska köra en kur med gurkmeja i en period, närmare bestämt i sex veckor. Gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt och bra vid värk i leder. Det finns i tablettform också, men detta är så himla gott. så varför inte testa.

Jag hittade det här receptet på "guldmjölk" på nätet, men det var ett tag sedan så jag minns inte var. Guldmjölk dricker man med fördel till kvällen , därför att varm mjölk lugnar ner nervsystemet och gör att du blir avslappnad. För att gurkmeja ska ha bästa effekt bör man koka den i vatten ca 8 minuter. Jag tillsatte även svartpeppar, därför att svartpeppar ger ett bättre upptag för många preparat i kroppen. Du får en gurkmejapasta som man sedan kan förvara i kylskåpet upp till fjorton dagar.  Bra att ha förberett till drinkarna som ska göras.

Gurkmejapasta i vit skål

Foto; Mia Hagenmalm

Gurkmejapasta_
1/2 dl gurkmeja, ekologisk
1 krm svartpeppar
1 1/2 -2 dl vatten

Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om.

"Guldmjölk i glas

Foto: Mia hagenmalm

Guldmjölk 1 kopp
2 dl mandel- eller havremjölk
1 tsk gurkmejapasta
2 tsk sesamolja
1 krm kardemumma
ev 1 tsk honung
kanel till topping

Gör så här:
Blanda gurkmejapastan med varm mjölk i en kopp. Tillsätt kardemumma, sesamolja och eventuellt honung. Rör om så att pastan
löser sig. Toppa med lite kanel. Njt! Det är verkligen en god kryddig smak på mjölken. Jag utesluter honung, för jag tycker att det blir för sött annars.

Må så gott/ Mia