Riktig mat & hälsa
Krispig sallad på ett vitt fat

Jordärtskocksoppa med krispig sallad och ärthummus

En flat tallrik med en vit soppskål med soppa, sallad, fröknäcke och ärthummus

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen har vi firat min dotters 15 års dag!

Evelyn Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Det är ju en milstolpe att fylla femton.
Helt plötsligt får man köra moppe, gå på barnförbjudna filmer och så vidare. Jag tycker dock att tiden gått så fort. Min lilla tjej har blivit så stor. Det känns inte allt för länge sedan som jag bytte blöjor på henne. 🙂

Jag gjorde en jättegod rawfood  tårta till födelsedagen.
Den uppskattades dock inte av min dotter som inte ens ville smaka, men väl av min syster som kom och åt middag med oss i lördags. Hon och jag tog faktiskt två bitar var till en kopp matcha-te efter middagen.
Men det var inte tårtan jag ville lägga upp idag. (Den får vänta till senare i veckan). Det är ju måndag och måndag ska vara vegetarisk/vegansk, så jag bjuder på vår födelsedagsmiddag i lördags. Faktiskt uppskattades den av alla, inklusive min dotter och hennes pojkvän.
Det blev en riktigt god jordärtskocksoppa med en krispig sallad, ärthummus och fröknäcke. Riktigt lyxigt och mycket nyttigt.
Jag har alltid ekologiska ingredienser.

Ha en bra dag// Mia

Recept på min soppa hittar du här:

Jordärtskock-soppa

och fröknäcke här!

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på

Foto: Mia Hagenmalm

Krispig sallad
200 g blandad sallad
100 g bladspenat
2 gulbetor
1 stor morot
1/2 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk balsamvinäger
herbamare örtsalt
svartpeppar
pumpafrön

Gör så här:
Skölj och skär eventuellt salladen i mindre bitar. Skala gulbetor och morot. Skär betorna i tunna bitar och moroten på längden i tunna stavar. Blanda ner dressingen och låt stå kallt en halvtimme. Precis innan servering- strö över pumpafrökärnor. Servera salladen med ärthummus till soppan.

Ärthummus i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ärthummus
500 g gröna ärtor
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
herbamare örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Tina ärtorna snabbt i kokat vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa alla ingredienser till en len kräm. Smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar.

 


Veckomeny maträtter V 9

Denna vecka har jag som vanligt vegetarisk måndag! 
Hamburgare! Här har jag gjort en nyttigare variant med hemmagjord dressing och ketchup samt ugnsgratinerade morötter och potatis. Självklart äter du köpt ketchup om du vill. Detta är inget måste, bara ett förslag.
Onsdagens soppa är riktigt nyttig! Själv äter jag inte bröd, men självklart gör DU det om du vill.
Kycklingen på torsdag serverar du med kokt potatis eftersom att det inte står något i receptet!
Jag kör på med så mycket som möjligt av råvaror som är ekologiska, även om jag inte alltid skrivit det i  recepten.
De flesta matrecept är för två personer, men plussa på efter hur många ni är.

Måndag: Varm potatissallad med halloumi och tomatsalsa/

Ljummen grönsakssallad med Halluomi

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Junfood, Hamburgare i en nyttigare variant/

Hemmagjord hamburgare med potatis och morötter

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Krämig soppa på nyttig jordärtskocka/

Jordärtskocksoppa i djup tallrik och ugnsgratinerad ost

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Het kyckling med citron och saffran/

Heta Citronkycklingben i ett lila fat

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:Lax med Lakrits och ljummen potatissallad/

Lax och ljummen potatissallad med grönt på ett svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ha det gott!

Mia