Riktig mat & hälsa
Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Tips på nyttigare julgott i bloggen!

Jag har faktiskt inte gjort nästan någonting i bakväg till jul i år.
Men självklart vill jag ändå bjuda på några recept från tidigare år. Vad sägs om vegansk kola gjord på kokosolja och kokosmjölk?
Galet goda! 🙂 Helt ljuvliga!

Vegansk kola
 Bild överst

 

Dessa små rawfood bakverk formligen smälter i munnen och har en försvinnande åtgång. Salta och söta på samma gång. Så himla goda!
Salty Caramel

Salty caramel rawfood

Peppermint Cups
 Gillar man choklad och mint ska man absolut ge sig på dessa goda
peppermint cups! Mums!

Mintchoklad rawfood

Foto: Mia hagenmalm

Saffranssmoothie med mango och honung
Otroligt god smoothie med saffran och mango! Dessutom en vitaminboost i mörka december.

Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad

Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfri Rödbetskaka med saffranstopping

Denna rödbetskaka är otroligt saftig och underbart god! Här verkligen gifter sig smakerna av  saffranstoppingen med kakan!

Rödbetskaka med saffransglasyr

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood pepparkaksfudge
 Lyxiga pepparkaksbollar med härlig chokladkräm kryddad med kardemumma är en favorit så här till jul.

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Foto: Mia Hagenmalm

 


Ljuvlig Raw chokladfudge!!!!

Rawfood chokladfudge toppade med pistagenötter

Foto: Mia Hagenmalm

Jag inhandlade en bok häromdagen: Rawfood- hälsosam julmat till hela familjen av Ida Hjort och Ida Kirk Foged!
Där fanns massor av fina julrecept, bland annat denna ljuvliga chokladfudge som jag bara måste testa!
Men nu känner jag att det får vara bra med godis till jul efter denna underbara skapelse, men vissa saker kan man inte låta bli att göra. Nu hade jag inte vissa av ingredienserna hemma, och hade inte lust att köpa heller, men den blev supergod och höll ihop ändå.

En röd rawfoodbok

Foto: Mia Hagenmalm

Chokladfudge
2 1/2 dl solroskärnor, eko, blötlagda 4 timmar
2 1/2 dl dadlar, blötlagda i 3 dl vatten ca 2-4 timmar
1b dl kakaosmör, finrivet
1 dl kokossmör/
4 msk raw kakaopulver
3 dl vatten, gärna det vatten som dadlarna var blötlagda i.
1 tsk kanel
1 tsk psylliumfröskal
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Ev pistagenötter till topping.

I ursprungsreceptet ingick även 1 msk lecitingranulat, 1 msk carobpulver och 1 nypa malda nejlikor. Så vill man, ha i det också! 🙂

Gör så här:
Smält kakaosmör med kokossmör i ett vattenbad. Häll av vattnet från solroskärnorna. Använd gärna vattnet från dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser till en len smet. Klä in en form med smörpapper och häll i smeten.( ca 17 X 25 cm). grovhacka nötter och toppa fudgen med det. Ställ kallt!

Mia


Vegansk kola gjord på kokosolja och kokosgrädde

Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Vad glad man blir när solen lyser, även om stunden i dag på morgonen var kort.
De få moln på himlen som jag såg i morse, har nu blivit fler och har skapat ett grått täcke  över Nynäshamn och det blev mörkt igen.  Men man får vara glad åt det lilla! 🙂 Det gjorde min dag!

Igår testade jag, med hjärtat i halsgropen att göra en helt vegansk kola.
Den är gjord på kokosolja och kokosgrädde, så lite rädd var jag allt att det inte skulle funka. Jag med min mjölkmage behöver utforska nya recept utan grädde och smör. Men det blev ju kola! En så himla, makalöst jättegod kola! Den slog nästan den lakritskola med chokladöverdrag jag hade förra året på bloggen, om man nu kan slå den! För den lakritskolan gjorde verkligen succe här i bloggen! Jag vet att flera av mina vänner ska göra den i år igen. Recept på lakritskola/ 
Vill du hellre göra lakritskola, fast med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med 3 msk kakao och 1 matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan! 🙂

Kola på ett smörpapper och inslagna kolor i smörpapper med snöre runt på en röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Kola gjord på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

// Mia

 


Rawfood pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Foto: Mia Hagenmalm

November! Alla vackra färgranna höstlöv har fallit av träden som nu står kala, svarta och grå.
Fast egentligen tycker jag om det karga när träden står nakna. Det kan vara otroligt vackert vissa gånger. Helst en helt stilla dag vid havet, den grå stenstranden, den mörka havet och det karga trädet som en siluett mot himlen. Sånt kan jag vila ögonen på väldigt länge. Förr  tyckte jag om att teckna, och måla i akvarell,(i och för sig tecknar jag nu också, fast i mindre skala) och det blev många träd som fick stå modell för mig.
I morse bjöd iallafall solen på lite ljus genom molnen  på min morgonpromenad. Det var uppiggande!

Denna vecka har gått i pepparkakans och saffranets tecken.
Det kan bero på att jag älskar dessa kryddor, och nu till jul frossar jag  extra mycket i dem! Eller också är det för att jag verkligen älskar julen! Det är en otroligt mysig högtid med alla dofter, kryddor och stämmning. 
På söndag är det redan första advent , och många vill ha pepparkakor till glöggen!

Så idag blev det supergoda små bollar med min pepparkakskrydda som smaksättare.
Recept på
pepparkakskrydda! 

Receptet till pepparkasbollarna med choklad- och kardemummakräm,  hittade jag på svergies radio.se.
Jag har dock modifierat receptet lite. Dessa bollar är jättegoda som de är men för att lyxa till det lite, gjorde jag även en god chokladkräm som jag kryddade med kardemumma. (Det går naturligtvis att utesluta kardemumma om man inte är förtjust i det). Jag använde ingen sötning i krämen, men om du vill kan du tillsätta någon tesked honung. Smaka dig fram. Dessa bollar är dessutom bra mycket nyttigare än sedvanliga pepparkakor som innehåller både vete och socker.
Du kan med gott samvete äta både en och två stycken. 🙂

OBS!!! Jag har använt russin i bollarna. Tänk på att russin, liksom vindruvor och vin innehåller väldigt mycket kemikalier och bekämpningsmedel.

De är riktigt giftiga! Därför tycker jag att alla ska handla ekologiska russin i jul! Vindruvor: Förvaras oåtkomligt för barn!(Och vuxna)

Raw pepparkaksbollar med raw choklad-och kardemummakräm
Pepparkaksbollar ca 15 st
1 1/2 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl mandel, naturella, eko
1/2 dl riven kokos, eko
10-12 dadlar, blötlagda 15 minuter
1 – 1 1/2 dl russin, eko
1 msk pepparkakskrydda, eko
1 msk kokosolja
1 krm salt

Gör så här:
Mixa först nötter till ett fint mjöl. Lägg till övriga ingredienser och mixa tills du har en deg som går att rulla till bollar. Är degen för torr, tillsätt mer
kokosolja eller lite vatten. Rulla till bollar och ställ kallt.

Choklad- och kardemummakräm
1 mogen avocado, eko
1 banan, eko
4 msk raw kakao, eko
4 dadlar, blötlagda-eko
1 tsk kardemumma, eko

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Ställ kallt en timme.
Doppa eller spritsa choklad-och kardemummakrämen över pepparkasbollarna. Jag toppade bollarna med lingon och physalisbär!

Ha en jättebra dag! // Mia

 


Julig lakritskola gjord på kokossocker och ischoklad gjord på EKO kokosfett

 

Lakritskola med chokladöverdrag i rad på ett avlångt grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Igår gjorde jag en sååå god lakritskola! Och när jag ändå höll på blev det ischoklad också. Var lite rädd att det inte skulle funka med kokossocker i kolan men det gjorde det. De blev bara så underbart goda! Och nyttigare än kola gjord på vanligt vitt socker och sirap.. 🙂 Om man vill kan man naturligtvis utesluta lakrits och tillsätta mer kakao så har man en underbar chokladkola.

Jag har uteskutit vitt socker i den här kolan, men det är ju socker i chokladen?  Är du noga så kollar du efter en choklad som innehåller rörsocker vilket är bättre än vitt socker därför att rörsocker innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35, och innehåller också massor av bra antioxidanter.  Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer  den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk förstås.

Jag kan ju damma av sockerlistan igen:
Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsokret och har ett GI på 30-50
Honungens GI är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor, innehåller massor av bra antioxidanter och smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på 0!
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på 0.

Lakritskola utan vitt socker 30-40st
100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt
1,5 msk lakritspulver, ekologiskt
Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Kokande kolasmet i gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Nu ska kolan koka minst i 25-35 minuter. Jag gjorde kulprovet. När du ser att smeten  börjar bli riktigt tjock, häller du ner lite av den i ett glas med kallt vatten. Stelnar den och håller ihop då, är kolan klar. Rör ner lakritspulvret och se till att det löser sig ordentligt med smeten.  Häll upp smeten  på ett bakplåtspapper, låt svalna något och sätt in i kylen en halvtimme. När den har stelnat ordentligt, skär i bitar. Jag skar ut bitar som jag sedan vek ihop och formade. Smält chokladen i en skål över ett kokande vattenbad. Akta så att det inte kommer ner vatten i chokladen. Doppa sedan kolabitarna snabbt, jag använde en tång för att slippa bränna mig, lägg tillbaka på bakplåtspapper och strö över någon liten flaga flingsalt. Det ska vara pyttelite salt, annars blir det inte gott. Du kan också helt utesluta chokladen på kolan. Skär den då bara i bitar  Förvara kolan svalt i kylskåp, med bakplåtspapper emellan om du vill stapla dem.  Tror knappast att kolan får vara ifred till jul, så jag får nog koka en ny sats innan dess. Riktigt mumsiga blev de!  🙂

Hemgjord lakritskola på grått avlångt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ischoklad i små färgglada formar liggandes i ett glas

Ischoklad med ekologiskt kokosfett ca 50 st
200g kokosfett utan smak, EKO
250 g 75% choklad, EKO

Små formar av alluminium

Gör så här:
Smält kokosfettet i en gryta. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kokosfettet.
Rör om ordentligt. Det får inte koka. Häll chokladröran i en kanna med pip och fyll formarna med smeten. Ställ kallt!