Riktig mat & hälsa
Rawfood solrosfröbollar på ett fat med grönkål och andra grönsaker

Tips på lite nyttigare och grönare julmat!

I år har det faktiskt inte blivit så mycket laga mat till jul. Dels ska jag inte vara hemma på julafton, dels har jag fullt upp med annat, precis som alla andra människor kring jul. Jag hinner helt enkelt inte. Därför lägger jag upp lite smått och gott från tidigare jular och plockmat från min påskmeny som även passar i juletider! Ha det bäst!

Mia

 

 

 

Fröbollar med avokadoröra ( på bild överst)

Hemgjorda köttbullar, glögginkokt rödkål och 2 X rödbetssallad

Rödbetssallad i glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

 

Rödkålssallad med apelsindressing

IMG_20141215_135450

 

Sill och strömmingsinläggningar

Sillinläggning på ett brunt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med rom och räkor

Ägghalvor med rom och räkor på ett fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

 


Solrosfröbollar, avocadoröra, gamla recept och God Jul!

Rawfood solrosfröbollar på ett fat med grönkål och andra grönsaker

Foto: Mia Hagenmalm

Det är mycket nu! Julklappar som ska inhandlas i sista minuten, jobba och få till något gott till julbordet i morgon.
Igår orkade jag att fixa till lite av mitt tilltänkta knyt av rawfood till julmiddagen trots sen hemkomst och en hektisk dag på jobbet! När jag är så där uppe i varv får tyvärr sömnen lida och jag somnade inte förrän klockan 4 i natt. Till och med hunden var orolig och gnällde mitt i natten. Om det var för att hon hörde att jag var vaken, eller för något annat vet jag inte.

Dessa solrosfrö bollar är från ett recept i boken Rawfood, hälsosam julmat för hela familjen.
Jag har dock modifierat lite, lite efter eget smak och tycke, och de blev riktigt goda!

Jag tänkte äta dessa som tilltugg till min gron-och-rodkalsallad-med-apelsindressing-och-valnotter/ med lite avocadokräm. Och ikväll kommer jag även att göra min goda rödbetssallad. Den är en riktigt het goding som jag även gör till vardags ibland! Här finner du receptet på två lite nyttigare rodbetssallad/ och lite annat gott som jag gjorde förra året i bloggen!
Självklart kommer jag att smaka på annan  julmat också! Jag kommer att fira jul med barn och barnbarn, och även mina barn kör allt ekologiskt.

Solrosfröbollar med avocadoröra
10-12 st
3 dl solroskärnor, naturella-eko
2 soltorkade tomater, eko
1 1/2 msk färskpressad citron, eko
1 msk tahini, vit, eko
1/2 tsk tamari
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk timjan, torkad, eko
1 krm chilipulver
1/2 liten gul lök, finhackad

Seasmfrö till garnering

Gör så här:
Mixa alla ingredienserna utom gula löken, till en fast smet. Jobba in löken i smeten och forma till runda  bollar. Rulla bollarna i sesamfrö. Servera med sallad och avocado.

Avocadoröra i en vit djup tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Avocadoröra 2-3 portioner
2 avocado, eko
1 msk citronsaft, färskpressad, eko
1 vitlöksklyfta, pressad, eko
örtsalt, svartpeppar

Gör så här:
Kärna ur avocadon och mosa köttet. Blanda ner citron, vitlök och kryddor.
Servera till solrosfröbollarna.

En härlig och God Jul önskar jag er!

Mia


Fräsch grön-och rödkålsallad med apelsindressing och valnötter

Mia Hagenmalm på Stjärnjul 2014

Foto: Evelyn Hagenmalm

Så var Stjärnjulskonserterna över, och som alltid när det är över,  känner jag en slags saknad och en stor tomhet i bröstet. Fem konserter har vi gett, men det går så fort! Underbart är kort heter det, och där får jag verkligen hålla med! Lyckan är ändå att vi har fått gett vårt hjärta till en publik på över 8000 människor detta år! Verkligen häftigt!
Det jag menar med att ge mitt hjärta, är att jag alltid sjunger från hjärtat! Och det är det vi i vår kör ALLTID förmedlar! Det berör!

Jag känner inte bara saknad, jag är otroligt trött också, trots att jag sovit bra efter i lördags.
Jag är helt tom på energi. Försöker boosta med energirik frukost och mat och är säkert mycket piggare i morgon. Hoppas jag. Har även konstaterat att jag, efter USA-resan och Stjärnjul gått ner i vikt över 5 kilo. Det gillar jag  inte! Jag har en benägenhet att gå ner i vikt när jag stressar, trots att jag äter bra. Jag har alltid haft svårt att hålla vikten, och när jag var yngre var jag smal som en nötskrika.  Och det är oerhört jättesvårt att gå upp i vikt när man har en hög förbränning. Jag minns att jag desperat mosade banan och åt tillsammans med vispgrädde varje kväll för att gå upp något kilo. Tyvärr funkade det inte! 🙂
Nu ska jag ägna julen till att försöka få tillbaka åtminstonde två av mina förlorade kilon.

Grö-och rödkålssallad i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Idag, så här inför jul, vill jag bjuda er, mina läsare på ett jättefint recept av en grön-och rödkålssallad som jag brukar göra! 🙂 Igår var jag så himla sugen på denna sallad, att jag bara måste göra den en gång innan jul! Den är verkligen supergod på julbordet! Fräsch, rakt igenom ekologisk och verkligen nyttig med sina fina ingredienser!

Grön-och rödkålssallad med apelsindressing och valnötter
2-3 portioner
1 grabbnäve grönkålssallad
ca 75 g rödkål
2 msk valnötter, grovt hackade
1/2 dl torkade tranbär
1 apelsin
Dressing:
3/4 dl rapsolja
1 msk nötolja(valfritt, jag tog sesamolja)
2 msk citronsaft, färskpressad
2 msk apelsinsaft, färskpressad
2 msk vitvinsvinäger
1 krm kryddnejlika
örtsalt, vitpeppar

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
Repa och hacka grönkålen och hyvla rödkålen, förslagsvis med osthyvel för tunna strimlor.
Skala och skär apelsinen i mindre bitar och blanda ner i kålen. Grovhacka vanötterna. Häll dressingen över salladen, tillsätt tranbär och blanda väl.
Toppa med valnötter. Låt gärna stå i kylen en stund så att smakerna verkligen får blanda sig! Supergott!

Ha det fint!

// Mia