Riktig mat & hälsa
Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Det är kul och spännande att experimentera i köket.
Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/"rawfoodian" på heltid. 🙂
Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  inte vetat vad jag ska göra med. Jag har bara använt den i rotmos. Men sista tiden har jag nyfiket utforskat denna grönsak och gjort flera rätter av den. Den är inte så pjåkig faktiskt. Jag gillar den skarpt. Och kålrot har blivit lite trendigt efter att den serverades i en av menyerna  på nobelfesten 2018

Kålrot är både nyttig och billig i inköp.
Den är inte lika känslig som andra grönsaker och tål att lagras. Så passa på att införskaffa ett gäng kålrötter och förvara i kylskåpet (den gillar svalt), nu när de är i säsong.
Kålroten eller brassica napus är full av antioxidanter och innehåller mycket C-vitamin. Den kallas ofta för Nordens apelsin. Jättegod och krispig att äta rå som den är men ännu godare tillagad eller med tillbehör. (Återkommer med ytterligare ett smaskigt kålrotsrecept senare).

De små kålrötterna är mycket mildare i smaken än de stora.
När den tillagas får den en lätt nötaktig smak. Det finns också olika sorters kålrot. I detta recept har jag använt den gula svenska kålroten som har en mild, söt och lite pepprig smak och marinerat den samt rostat  i ugnen. Det blev fantastiskt gott med i stekpanna nygräddat tortillabröd och massor av goda tillbehör. Det ska vara gott! 🙂

Ha det fint!
Mia

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfri torillabröd
2 portioner
2 mindre kålrötter
Marianad
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chili
1 tsk spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk finhackad koriander
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk honung
1-2 msk olivolja
3 msk färskpressad citonsaft

 

Tortillabröd
ca 6 stycken
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 krm bakpulver
1 nypa salt
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
1/2 msk rapsolja

Gucamole
2 avokado
1/2 chili urkärnad
1 liten tomat
1 msk färskpressad limesaft
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk hackad koriander
1 nypa salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Kålroten: Blanda alla ingredienser till marinaden. Skala kålroten och skär i klyftor eller stavar.  Gnid in kålrotsbitarna i marinaden och lägg dem på en klädd ugnsform
Sprid ut bitarna så de inte ligger på varandra. Rosta i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Tortillabröd: Blanda rismjöl, majsmjöl, bakpulver, salt och fiberhusk ordentligt i en bunke. Tillsätt vatten och rapsolja och blanda till en deg  Dela degen i 6 delar.
Kavla ut till tunna bröd och stek i en het och torr stekpanna.
Avokadomos: Kärna ur avokadon och mosa den. Finhacka chilin och kärna ur tomaten och skär smått i bitar. Blanda ner i avokadomoset och pressa ner en vitlöksklyfta och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Till servering:
Avokadomos ( eller gucamole) och tomatsås
Toppa kålrotsbitarna med exempelvis rostade cashewnötter  gurka, lök, tomater, sallad, rostad majs, groddar, jalapenjo och koriander. Servera på tortillabröd med mosad gucamole och- eller tomatsås.