Riktig mat & hälsa

Kantarellsoppa och glutenfria bovetebaugetter

Kantarellsoppa i vit djup tallrik, ett bröd på kanten

Foto: Mia Hagenmalm

Åh! Kantareller är ju för underbart gott!
Jag älskar svamp överhuvudtaget, men smörstekta kantareller är något alldeles extra särskilt. Eller en god kantarellsoppa eller stuvning. Mums! Det slår chaminjoner med  hästlängder!

Häromdagen suktade jag efter en riktigt god kantarellsoppa och är det någon gång jag saknar ett gott bröd, så är det när jag äter soppa.
Annars längtar jag nästan aldrig efter bröd längre. Jag kör mina smoothisar och olika former av ägg till frukost, och det har blivit en god vana. Och eftersom att min mage slår bakut om jag äter gluten och jag vet hur dåligt jag mår av det, är det inte särskilt svårt att låta bli. Dessutom mår hela kroppen bra . Jag är mindre trött, mindre sjuk och känner att mina leder mår mycket bättre sedan jag slutade med gluten.
Men till soppa är det riktigt gott med bröd, så när jag hittade receptet på dessa glutenfria baugetter i min nya bok: ”Nytt Bröd” av Jessica Frej och Maria Blohm kunde jag inte låta bli att testa baka dem.
Ja nu fick jag inte till dem som runda härliga bröd, och kunde inte vrida dem som det står i receptet, eftersom att degen är mer svårjobbad utan gluten. Kanske jag hade mätt fel när jag vägde mjölet De blev iallafall lite platta, för degen var otroligt kladdig och lös, men för den sakens skull blev de makalöst goda! Supergott!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

2 Bovetebaugetter
500 g vatten
20 g jäst
1 tsk salt
50 g majssmjöl
100 g rismjöl
150 g bovetemjöl
1/2 dl pofiber
10 g fiberhusk

bovetemjöl och rapsolja till utbakning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en degblandare i ca 5 minuter till en jämn lös deg.
Låt jäsa i en bunke under bakduk i 2 timmar.
När du ska baka ut degen, smörj händerna ordentligt i rikligt med rapsolja och stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till baugetter, mjöla med bovetemjöl och vrid några varv så att brödet får ett rustikt utseende. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och grädda utan mer jäsning  i 225 grader i 30-35 minuter.

Kantarellsoppa
3-4 portioner:
1 liter trattkantareller
4 st charlottenlök, EKO, finhackad
0.5 dl vatten
1 dl matlagningsvin
3 dl grädde, EKO (Jag använde havregrädde)
1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning, EKO
rapsolja, EKO  till stekning
örtsalt och några stänk tabasco

Gör så här:
Rensa den färska svampen från jord och annat.Hacka charlottenlök.
Värm rapsolja i en gryta och stek löken sakta utan att den fått färg. Låt svampen steka med tills den blivit mjuk. Ta upp hälften av svampen och häll över vatten, matlagningsvin och buljongtärning. Låt koka ca 15 minuter. Ta av plattan och mixa med stavmixer direkt i grytan. Ställ tillbaka soppan på spisen, häll i havregrädde eller annan grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och tabasco. Är soppan för tunn kan du reda av den med exempelvis en matsked  majszena. Lägg ner resterande hel svamp. Servera med brödet.