Riktig mat & hälsa

Grönare nyårsmeny

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018. 

Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött.

Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska.
Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här tips om olika goda recept på förrätt, varm- och efterrätt. Slänger även med några recept med skaldjur då det faktiskt hör nyår till, tycker jag. Jag älskar nämligen skaldjur och äter det  gärna.

Gott Nytt till er alla! 🙂
Mia

Marinerad portabello med spenat och mozzarella

4 portioner
4 stora portabellosvampar
1 dl cashewnötter
1/2 röd paprika
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Marinad
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk oregano
2 msk tamari (soja)
1 dl citronsaft
1 dl olivolja

Fyllning:
250 g babyspenat
2 vitlöksklyftor, riven
200 g mozzarella, riven

Sötpotaispure:
800 g sötpotatis
smör eller olja
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Hacka cashewnötterna i mindre bitar och rosta i en torr, het stekpanna så nötterna får färg.
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de mjuknar. Häll av vattnet och lägg med en klick smör eller olja. Mosa potatisen med elvisp till en pure. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Marinad:
Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök med soja, citronsaft och olja.
Doppa och vänd runt svampen i marinaden. Ställ sedan svampen med hatten nedåt i smord ugnsfast form. Ringla över resten av marinaden. Låt stå och dra i tio minuter. Skölj under tiden paprikan och skär den i lite större bitar.

Sätt svampen i mitten av ugnen på 200 grader i ca tio minuter. Fräs vitlöksrivet snabbt och tillsätt sedan spenat. Stek tills spenaten mjuknat. Ta ut svampen ur ugnen och fördela spenaten i svampen och överst mozzarella. Lägg paprikabitarna bredvid på fatet och ringla över olivolja. Sätt ugnen på grill och ställ åter in fatet med svamp och paprika i ugnen. Låt stå tills osten smält och paprikan mjuknat och fått färg. Ta ut och toppa med de rostade caschewnötterna. Servera med sötpotatis och en grön sallad.

Tips på förätt:

Kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Foto: Mia Hagenmalm


Cheviche på pilgrimsmusslor

Foto: Mia Hagenmalm


Pilgrimsmusslor på citrusbädd

Foto: Mia Hagenmalm

Hummerpannacotta

Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Foto:Mia Hagenmalm

Päron- och laxtartar med västerbottenostkräm

Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm

Foto:Mia hagenmalm

 

Förslag på efterrätt:

Salt karamell- och tryffeltårta

choklad och karamelltårta

Foto:Mia Hagenmalm

Ingefärsinkokta päron

Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

 


Kantarellsoppa och glutenfria bovetebaugetter

Kantarellsoppa i vit djup tallrik, ett bröd på kanten

Foto: Mia Hagenmalm

Åh! Kantareller är ju för underbart gott!
Jag älskar svamp överhuvudtaget, men smörstekta kantareller är något alldeles extra särskilt. Eller en god kantarellsoppa eller stuvning. Mums! Det slår chaminjoner med  hästlängder!

Häromdagen suktade jag efter en riktigt god kantarellsoppa och är det någon gång jag saknar ett gott bröd, så är det när jag äter soppa.
Annars längtar jag nästan aldrig efter bröd längre. Jag kör mina smoothisar och olika former av ägg till frukost, och det har blivit en god vana. Och eftersom att min mage slår bakut om jag äter gluten och jag vet hur dåligt jag mår av det, är det inte särskilt svårt att låta bli. Dessutom mår hela kroppen bra . Jag är mindre trött, mindre sjuk och känner att mina leder mår mycket bättre sedan jag slutade med gluten.
Men till soppa är det riktigt gott med bröd, så när jag hittade receptet på dessa glutenfria baugetter i min nya bok: “Nytt Bröd” av Jessica Frej och Maria Blohm kunde jag inte låta bli att testa baka dem.
Ja nu fick jag inte till dem som runda härliga bröd, och kunde inte vrida dem som det står i receptet, eftersom att degen är mer svårjobbad utan gluten. Kanske jag hade mätt fel när jag vägde mjölet De blev iallafall lite platta, för degen var otroligt kladdig och lös, men för den sakens skull blev de makalöst goda! Supergott!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

2 Bovetebaugetter
500 g vatten
20 g jäst
1 tsk salt
50 g majssmjöl
100 g rismjöl
150 g bovetemjöl
1/2 dl pofiber
10 g fiberhusk

bovetemjöl och rapsolja till utbakning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en degblandare i ca 5 minuter till en jämn lös deg.
Låt jäsa i en bunke under bakduk i 2 timmar.
När du ska baka ut degen, smörj händerna ordentligt i rikligt med rapsolja och stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till baugetter, mjöla med bovetemjöl och vrid några varv så att brödet får ett rustikt utseende. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och grädda utan mer jäsning  i 225 grader i 30-35 minuter.

Kantarellsoppa
3-4 portioner:
1 liter trattkantareller
4 st charlottenlök, EKO, finhackad
0.5 dl vatten
1 dl matlagningsvin
3 dl grädde, EKO (Jag använde havregrädde)
1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning, EKO
rapsolja, EKO  till stekning
örtsalt och några stänk tabasco

Gör så här:
Rensa den färska svampen från jord och annat.Hacka charlottenlök.
Värm rapsolja i en gryta och stek löken sakta utan att den fått färg. Låt svampen steka med tills den blivit mjuk. Ta upp hälften av svampen och häll över vatten, matlagningsvin och buljongtärning. Låt koka ca 15 minuter. Ta av plattan och mixa med stavmixer direkt i grytan. Ställ tillbaka soppan på spisen, häll i havregrädde eller annan grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och tabasco. Är soppan för tunn kan du reda av den med exempelvis en matsked  majszena. Lägg ner resterande hel svamp. Servera med brödet.