Riktig mat & hälsa

Värme, giftalger, ALS och ugnsrostad sparris och tomat med örtdressing och friterad vitlök

Vilket härligt sommarväder vi har. Jag såg dock i tidningen att nu ska det komma extremvärme hit från Europa. Jag trodde inte att det var möjligt att det kunde bli värmebölja i Sverige två år i rad, men samtidigt är det nog något vi får vänja oss vid i och med den globala uppvärmningen.
Förra året tog ju vätskeersättningen slut i hela Sverige, så jag vill tipsa om att dricka kokosvatten. Kokosvatten innehåller rikligt med elektrolyter, alltså kalium, kalcium, magnesium, natrium, fosfat och klorid. Naturligt och bra.
ALS och Alzheimer orsakas av giftalger?
Trist är också att giftalgerna redan blommar i Östersjön. När värmen kommer vill man ju kunna bada i havet.
Förra året badade jag väldigt mycket  trots att det är så äckligt med denna alg-gegga. Men naturligtvis ska man passa sig för att bada i vatten med giftalger. Inte bara för att man kan bli magsjuk eller få utslag.
För några år sedan läste jag nämligen att ALS kan orsakas av  cyanobakterier eller blå-gröna alger som man också kallar dem.  Paul Cox som är professor i etnobotanik och forskar på förhållande mellan växter och människor försöker ta reda på om det är så. Paul Cox;s utforskande tog sin början på ön Guam i Stilla havet för 17 år sedan. Där hade 25 procent av befolkningen i olika byar på ön drabbats av symtom liknande ALS, Alzheimer och Parkinsons.
Undersökningar  på personer där som avlidit i sjukdomen visade att de hade hög halt av nervgiftet BMAA som bildas vid algblomning som består av cyanobakterier. Paul Cox hittade Cyanobakterier i rötterna hos kottepalmer vars frön öborna använde att mala mjöl av.
Vår kropp kan missta BMAA för att vara en del av de 20 viktiga proteinerna som bygger upp vår hjärna, och det verkar som att giftet har en förmåga att få andra proteiner i hjärnan att felutvecklas. Just en sådan felutveckling är  en av huvudorsakerna bakom ALS.
Aminosyran L-serin som bromsmedicin?
I jakten på orsakerna bakom ALS har Paul Cox också besökt platser där sjukdomen inte finns. Ön Okinawa i japan, där det hör till vanligheterna att människor blir över 90 år gamla, är en sådan plats.
Paul Cox intresserade sig framför allt om kanske ett svar finns i deras kost då det visade sig att människorna här fick i sig stora mängder av aminosyran L-serin som finns i bland annat bönor och sötpotatis. Det finns ännu inga färdiga studier som pekar på att L-serin kan fungera som bromsmedicin mot ALS, men det spåret följer nu Paul Cox. Men några studier med goda resultat, men de måste upprepas.
Läs hela artikeln här!
Eftersom det i stora delar av landet är förbjudet att grilla på grund av torkan bjuder jag istället på ett recept gjord i ugnen så vi inte orsakar skogsbrand . Det här är ett jättegott tillbehör med sparris och tomat som jag har piffat till med en örtdressing och friterad vitlök.
Ha en trevlig helg!
// Mia
Ugnsrostad sparris och tomat med örtdressing och friterad vitlök
1 knippe grön sparris
1 ask coctailtomater
olivolja
salt och svartpeppar
Örtolja
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 dl olivolja
1/2 citron, saft och skal
salt och svartpeppar
Vitlök
2 solovitlökar
olja till fritering
Gör så här:
Sparris och tomat: Halvera tomaterna och skär av den nedersta träiga delen av sparrisen. Fördela sparris och tomat i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter.
Örtolja: Häll ner olja och örter  i en hög kanna och mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt citron och citronskal och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vitlök: Skala och skiva vitlöken tunt. Heta upp olja  en gryta eller fritös till ca 160 grader. Fritera vitlöken gyllene. Akta så att de inte bränns. Ta upp med hålslev och låt svalna.
Klicka örtoljan över tomater och sparris och strö över den friterade vitlöken. Servera som tillbehör.

Coconut Latte Overnight Oat i ett glas som står på ett vitt fat

Coconut Latte Overnight Oats

Jag kan med säkerhet säga att kaffe är något jag förmodligen aldrig kommer att sluta dricka.
Och varför skulle jag egentligen göra det resonerar jag?
Någon liten last måste man få ha även om jag har reducerat min kaffekonsumtion till två, tre koppar per dag. Förr kunde jag dricka betydligt fler. Dessutom, med nya rön är kaffe nyttigt i måttliga mängder. Så att njuta av en kopp rykande nybryggt kaffe förgyller dagen. Men som sagt bara de där en till två kopparna per dag. Blir de fler smakar de inte lika gott.
Kaffe ska vara kaffe tycker jag! Jag dricker det gärna med en skvätt mjölk eller en sked kokosolja. Jag har svårt med kaffe i exempelvis bakverk eller choklad med moccasmak

Men en återkommande favoritfrukost den senaste tiden har varit en härlig krämig kokos-havrelatte med kaffe.
I den här kokos-havrelatten anas bara kaffesmaken och det passar mig väldigt bra. Dessutom- den underbart krämiga kokosgrädden med lite puder av kanel som topping. Mums! Jag bara älskar den och är helt, helt såld!
Det bästa är att du kan göra i ordning denna latte kvällen innan, för den ska som sagt stå och svälla i minst 3-4 timmar eller över natten i kylskåp.

Ha det fint!

// Mia

Coconut Latte Overnight Oat i ett glas toppad med kokosgrädde och kanel

Foto: Mia Hagenmalm

Coconut Latte Overnight Oats
1 portion
1 1/2 dl glutenfria havregryn, EKO
1/2 dl kokosvatten
1/2 dl + 1 msk bryggt kaffe
1/2 dl + 2 msk mandelmjölk
1 tsk honung
1 nypa vaniljpulver
Till topping:
3 matskedar kokosgrädde
kanel

Gör så här:
Mät upp och blanda alla ingredienser i en mixer. Häll upp i en skål eller i ett glas som du kan täcka över. Låt stå kallt över natten.
Häll en tesked färdigbryggt kaffe och två matskedar mandelmjölk i ett glas och rör om. Ta fram latten ur kylen. Kolla så att den inte är för stampig. Blanda i så fall ner lite mer mandelmjölk. Den ska vara mjuk och följsam men inte jätte rinnig. Häll ner latten i glaset över kaffemjölken. Då får du kaffemjölken runt om.
Vispa kokosgrädden ( det vita hårda överst) fluffigt och spritsa eller skeda grädden över latten. Pudra över kanel. Denna goding, en liten frukt eller grönsakssallad och ett ägg står du dig länge på. 🙂
Tips!
Jag ställer alltid kokosmjölk i kylen några timmar. När man öppnar den har vatten och grädde separerat och den hårda vita grädden ligger överst och kokosvattnet underst i förpackningen. Här tog jag en sked, gjorde hål i översta lagret av grädden och kunde hälla ut kokosvattnet som jag ville ha i latten.