Riktig mat & hälsa

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer.
Det är ett långt men läsvärt inlägg.
Mia
Om syra-basbalansen och varför vår kost är så viktig för hälsan och immunförsvaret
Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorium. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.
Man utsöndrar vanligtvis syra överskott (koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.
Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och i leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Kalcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera pH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.
Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur viktigt syre är för kroppens basiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö.
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellmembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremolekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa  processer.  En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt pH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.

Genom luften vi andas, genom huden samt av det vi äter får vi i oss gifter. Och med dagens kost ofantligt mycket mer än förr då grödor idag är oerhört besprutade med gifterDet är  jätteviktigt att man äter en näringsrik, gärna ekologisk föda och intar vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation. Ett syrefattigt blod försämrar denna process.I tarmen behöver också pH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

Leverns uppgift
Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det kan bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.
Vi människor bör äta 70 procent basisk föda och 30 procent sur. Idag äter vi oftast tvärt om. Basisk föda är helt enkelt till största del grönsaker och frukt. Sur föda är snabbmat och färdigmat, animalier, mejerier, alkohol, nikotin, sötsaker och snabba kolhydrater som gluten, bröd, pasta och vitt ris. Man kan även få överskott av syra om man är sjuk eller stressar mycket. Därför är det viktigt att se till att man äter en varierad kost och har mycket grönt på tallriken.
När vi äter snabbmat, färdigmat och processad mat som inte innehåller den näring våra kroppar behöver får vi inte längre i oss livsviktiga bakterier för vårt immunsystem från naturen eller maten Detta slår ut vår tarmflora och det är just i magtarmkanalen och till största delen i tjocktarmen vårt immunförsvar sitter.
Modern matproduktion innehåller bakteriefientliga besprutningsrester, man pastöriserar maten, packar i skyddad atmosfär, besprutar maten med växtgifter och snabbproducerar grödor på näringsfattiga jordar.
Utarmade jordar och export, gör så att maten blir näringsfattig på vitaminer och mineraler. Därför är det livsviktigt att äta tillskott för att gynna vårt immunförsvar. Regelbunden motion aktivera tarmens rörelser och matsmältning. Även att äta regelbundet och tugga maten ordentligt är oerhört viktigt.
Magen är vår andra hjärna
Och kroppen vi har består av ett helt universum av olika celler.
Ett indiskt ordspråk säger: Ta först hand om din mage- sedan kommer allt annat.
Och läkarkonstens fader, Hippocrates förkunnade 160 f kr: Låt din mat vara din medicin och din medicin din mat.
Tarmfloran är kroppens största organ. Cirka 90 procent av kroppens celler utgörs av tarmbakterier och mikroorganismer.
Tarmens immunsystem är en stor del av kroppens immunapparat. Cirka 75 procent av kroppens immunförsvar finns i tarmen och mängden tarmbakterier hos en vuxen människa uppgår till drygt ett kilo. Bakteriefloran består av mellan 300-1000 olika arter.
Vår mage och tarm är i ständig kommunikation med vår hjärna.
I mag- tarmkanalen  finns mer än 100 miljoner nervceller det så kallade Enteriska (ENS) nervsystemet som även kallas den andra hjärnan. Via dessa nervtrådar- celler kan tarmen skicka signaler till de delar av hjärnan som styr bland annat känslor, minnet, motivation och psykiskt mående. En frisk tarmflora är därför ytterst viktig för vår psykiska och kognitiva funktion. För den med känslig tarm är samspelet mellan hjärna och mage avvikande och där kan man hitta hjälp i kosten. I framtiden kanske man förhoppningsvis kan skräddarsy kosten för att behandla symtomen med mat utskrivet på recept.
För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga.
Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln. Ett väldigt bra sätt att få i sig dessa bakterier är att mjölksyra-fermentera grönsaker.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
När man syrar grönsaker är det första som händer en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Senare sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan.
 
Viktiga bakterier i tarmen
För att man ska kunna ta upp näringsämnen från mat och kostillskott är det viktigt att försöka bibehålla en frisk tarmflora och gynna de goda bakterierna i mag-tarmsystemet.
 
Prebiotika betyder; för bakterien, alltså "mat" åt de goda bakterierna.
Prebiotika bryts inte ner av kroppens matsmältningsenzymer utan når tarmen i intakt form. De är komplexa kolhydrater och fungerar som föda åt de probiotiska bakterierna samt gynnar deras tillväxt och förlänger dess verkan. Det finns även stöd för att prebiotika kan motverka tarmcancer.
Probiotika är så kallade mjölksyrande bakterier som stimulerar aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Bakterierna skyddar mot olika typer av infektioner och dämpar tillväxt av skadliga bakterier, virus och svamp. De förbättrar tarmslemhinnas hälsa och minskar inflammatoriska processer i tarmen
Probiotika har även tumörhämmande egenskaper och kan förhindra cancer genom att avgifta produktionen av ämnen som är cancerframkallande.
Vid en antibiotikakur som dödar alla bakterier, även de goda, bör man stödja tarmfloran med goda bakterier- probiotika.
Vitaminer och mineraler för immunförsvaret
A-vitamin
A-vitamin deltar i bildandet av blodkroppar och hjälper kroppen att bekämpa infektioner. Det är även viktig för immunförsvaret, synen, huden och slemhinnor samt bidrar till immunförsvarets  normala funktion. Brist på A-vitamin kan öka infektioner bland annat.
Men det är ytterst sällan vi i Sverige har A-vitaminbrist och ett överskott kan orsaka leverskador då A-vitamin är fettlösligt och kan lagras i kroppen.
B-vitamin
B-vitaminerna utgör en familj av vattenlösliga vitaminer och behövs för hälsan och en lång rad funktioner i kroppen .  Bland annat stärker vitaminerna  immunförsvaret och är viktigt  för nervsystemet, musklerna, celldelning och DNA-tillverkningen i kroppen. Även hår, hud och naglar är beroende av B-vitamin.
Vid brist kan man drabbas av svår trötthet, oro, irritation, få minnesproblem och sömnproblem, depression och koncentrationsproblem.
C-vitamin
C-vitamin har kraftfulla antioxidanta egenskaper . Vitaminet aktiverar funktioner i cellerna som påverkar det ickes-specifika och det specifika immunförsvaret. och påverkar även de vita blodkropparna positivt så att de bättre kan ta hand om virusinfektioner.
Vi människor är en av de få arter som inte själva kan syntetisera- tillverka C-vitamin därför att vi saknar enzymet L-gulanolalaktonoxidas för konvertering. C-vitamin är livsviktigt för din hälsa och för vårt immunförsvar behövs C-vitamin för flera viktiga funktioner i kroppen. C-vitamin dödar nämligen virus och kan även stoppa patogena bakterier och gör bakterieoxinerna vattenlösliga så de kan avlägsnas ur kroppen via urinen. Även olika sorters vita blodkroppar som har i uppgift att förvara kroppen mot infektioner fungerar bättre om man intar C-vitamin.
C-vitamin kan bekämpa virusinfektioner som förkylning och infektioner i luftvägarna. Det kan dessutom motverka influensavirus eller göra sjukdomsförloppet kortare.
Om man äter mycket snabbmat, inte äter frukt och grönsaker eller är rökare har man ökad risk att utveckla brist på vitamin C. Detsamma gäller om man är äldre,  har en långvarig virusinfektion, stressar eller tränar mycket. Man kan också få brist om man har magbesvär som magkatarr eller magsår. För optimal effekt vid virusinfektioner är det bra att kombinera med zink.
D-vitamin
D-vitamin som har många viktiga och centrala funktioner i kroppen.  Det står för ett stabilt  immunsystem, nervsystem, normala hjärtslag och energi. D-vitamin skyddar även mot cancer och diabetes typ 2 där det visat sig att hela 60 procent av de som har just diabetes typ 2 har D-vitaminbrist. Vissa infektion- och kroniska sjukdomar är mer frekventa när man lever närmare Nord- eller Sydpolen vilket förknippas med D-vitaminbrist. Personer som utvecklar cancer har ofta låga halter av D-vitamin i blodet enligt forskning. Och om man lider av kronisk D-vitaminbrist har man större risk att råka ut för benskörhet
D-vitamin minskar även risken för autoimmuna sjukdomar som MS och Parkinson, demens, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, tjock-och ändtarmscancer, ökad canceröverlevnad, mindre problem med sköldkörteln, depression och psykiskt ohälsa. Dessutom minskar D-vitamin risken att drabbas av övervikt och fetma. Det är även bra för huden och kan ge goda resultat på exempelvis psoriasis och eksem.
D-vitamin spelar en viktig roll i att förebygga och lindra luftvägsinfektioner. Flera studier har visat att D-vitaminbrist är vanligt vid KOL och astma.
För att kunna ta upp och tillgodogöra sig D-vitamin i kroppen är det viktigt att äta kalcium, magnesium och K-vitamin då dessa vitaminer och mineraler är i synergi med varandra.
E-vitamin
E-vitaminets antioxidativa egenskaper skyddar cellmembranen, särskilt i lungor och röda blodkroppar. Vitaminet förebygger även hjärt-och kärlsjukdomar
E-vitamin skyddar även andningsorganen från skador av luftföroreningar och hjälper de vita blodkropparna att bekämpa infektioner.
Vid exempelvis strålning, cellgiftsbehandling, exponering av giftiga kemikalier samt rökning kan ett behov av  E-vitamin öka.
 
Selen
Selen är en kraftig antioxidant som de flesta har brist på i Norden då våra jordar är extremt selenfattiga. Selen är huvudkomponent i antioxidant-enzymet glutationperoxidas.
Mineralen kan skydda från inre oxideringsreaktioner som förstör cellerna. Selen stärker även vävnadens elasticitet samt kroppens immunförsvar via stimulering av antikroppsproduktionen samt stärker även T-cellernas och makrofagernas funktion.
Selen stärker hjärtat och musklernas funktion och förebygger stress, blodpropp, cancer och tidigt åldrande. Selen förstärker också effekten av E-vitamin och höjer immunsystemets skyddande verkan upp till 30 gånger. Mineralen hjälper även levern att avgiftas.
Zink
Zink är den mineral som vi människor lider störst brist på och zink bidrar till över hundra viktiga kroppsfunktioner. Den har också viktiga virusdödande egenskaper och det har visat sig att zinkbrist försvagar det cellförmedlade systemet hos immunsystemet som bl.a. bekämpar sjukdomar där kroppen producerar antikroppar mot kroppsegna proteiner.
Zink tillsammans med C-vitamin är bra för sårläkning och nedsatt immunförsvar som frekventa långdragna luftrörsinfektioner och förkylningar. Mineralen skyddar mor bakterier och infektioner. Zinkbrist kan ge smak- och luktbortfall samt ge diarré och hudbesvär som eksem och acne.
 
Q-10 (Coemzym)
Coenzym Q-10 stärker immunförsvaret och är en kraftig antioxidant som skyddar mot en rad sjukdomar samt minskar dödligheten i hjärt-och kärlsjukdomar och hjärtsvikt. En studie av forskare på Karolinska Universitetssjukhuset har visar att tillskott av Q-10 i kombination med selen minskar risken att dö i hjärtsjukdomar med 50 procent.
Kroppen kan bilda Q-10 själv men redan från ca 20-års ålder sjunker den förmågan och i och med det även energiproduktionen och ansträngningstolleransen minskar.
Q-10 förebygger risken för sjukdomar hos äldre och de med försämrat immunförsvar.

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar.
Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer.
Jag läste just en väldigt intressant artikel om att epilepsi kan lindras av omläggning av just kosten. Jag tycker att man inom vården borde börja beakta maten vi äter och omläggning av kosten och dieter borde enligt mig  skrivas ut på recept i framtiden för olika sjukdomar.

Sedan förra sekelskiftet har kunskapen funnits om att viss diet kan påverka onormal hjärnaktivitet hos patienter med epilepsi. Men nya effektiva mediciner togs fram och metoden föll i glömska så det dröjde nästan hundra år innan den kom i bruk igen. Det var först på 1990-talet som som dieten åter började användas inom den kliniska vården.

25 barn med epilepsi behandlas just nu med ketogen diet på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med fantastiska resultat.
Tove Hallböök som är barnneurolog på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus säger att ketogen kost kan ge lindring när ingenting annat hjälper. 10-20 procent av de som ändrat sin kost har blivit helt fria från epilepsianfall och hos hälften av dem har antalet anfall halverats.

Ketogen diet är extremvarianten av LCHF.
Genom att utesluta alla kolhydrater och minimera protein och äta massor av fett hamnar kroppen i så kallad ketos som är ett tillstånd som är ungefär detsamma som inträffar vid svält. Hjärnan måste, när den inte får socker istället använda sig sig av ketoner som ett alternativt bränsle. Ketoner bildas när fettet bryts ner i levern, och sedan kan passera fritt från blodet till hjärnan.

-Den ketogena kosten kan ha extra stor effekt om det finns en ämnesomsättningsjukdom i bakgrunden. Till exempel om det är fel på transportören som tar in glucos i hjärnan. Ketogen kost kan till och med förhindra hjärnskador, säger Tove Hallböök.

Fettet i kosten fungerar som en alternativ energikälla när hjärnan drabbas av energibrist när den inte får glucos. Retligheten i hjärnan minskar och nervcellerna lugnar ner sig, vilket i sin tur dämpar de epileptiska anfallen eller tar bort dem helt.

Tove Hallböök vill ändå understryka att de bara rekommenderar ketogen kost när de utdömt andra , behandlingsmöjligheter som till exempel epilepsikirurgi. När epilepsi till exempel beror på ärrbildning i hjärnan eller en godartad tumör erbjuds så gott som alltid operation. Man rekommenderar även medicin framför ketogen kost eftersom att kosten i sig kan innebära en stor förändring i vardagslivet. En del föräldrar tycker att de klarar kostomläggningen utan problem medan andra tycker att det är extremt jobbigt.

Det är ett särskilt team runt barnen som behandlas med ketogen kost på drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Det är framförallt dietisterna som gör ett viktigt jobb med att lära ut hur man lagar goda kolhydratfattiga och fettrika måltider.

Kosten innebär mycket cream fraiche och olivolja och minimalt med kolhydrater och protein, och när läkare tillsammans med familjen beslutat att göra ett behandlingsförsök med kosten börjar man alltid med tre månader. om barnet skulle bli bättre, det vill säga får en minskninga av epilepsianfall under den perioden satasar man på att fortsätta med dieten under minst två år. barnet får under tiden gå på regelbundna viktkontroller och kontrollera så att blodfetterna håller sig på en acceptabel nivå.
Tove Hallböök säger att de är förvånade över hur få risker det är med ketogen kost. När de gäller en del av deras patienter diskuterar de en livslång behandling med ketogen diet.

Källa:Fett bra mot epilepsi


Den “sjuka” cancervården

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer!
Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen.
I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande förmåga är fantastisk
och immunförsvaret spelar en stor avgörande roll i försvaret mot sjukdomar och även cancer.
Det finns många friska före detta cancersjuka som genom att lägga om sin kost och prövat alternativa behandlingar, som tagit hand om sig själva både psykiskt och fysiskt faktiskt blivit friska både med och utan sjukvårdens hjälp. Men på det örat vill inte myndigheterna lyssna.

Idag 2017 när var tredje människa får cancer och alla drabbas, tycker man att sjukvården skulle ha kommit längre.
Ändå står de och stampar på samma ställe som för över 50 år sedan, där man endast erbjuder en krigsföring av cellgifter och strålning utan alternativa behandlingar. Cellgifter inte bara dödar cancerceller. Det dödar även friska celler.
Jag tycker att det är märkligt. Så mycket pengar som samlas in till forskning varje år. Har man verkligen inte hittat någon snällare och effektivare metod att stoppa cancer? Jag tror faktiskt att man har det, men Läkemedelsindustrin som gjort och gör miljardvinster på läkemedel vill inte sluta tjäna pengar på sjuka människor. Svenska läkare får heller inte pröva annan cancerbehandling än kirurgi, strålning och cellgifter. De har bara fått lära sig att föreslå kemiska läkemedel och kirurgi.

Jag skulle vilja öppna ögonen på myndigheter. Vända deras snedvridna och negativa syn på naturlig, alternativ vård och behandling de kallar kvacksalveri. Varför kan man inte samarbeta?
Jag vill inte avråda någon att inte gå på vårdens linje när det gäller cellgifter och strålning, men jag skulle vilja se ett modernare tänk, där vetenskapen tar till sig det faktum av att vår nutida kost spelar stor roll för hur vi mår. Vi äter snabbmat, färdigmat och processad mat som inte innehåller den näring våra kroppar behöver.
Vi får heller inte längre i oss livsviktiga bakterier för vårt immunsystem från naturen eller maten.
Detta slår ut vår tarmflora och det är just i magtarmkanalen
och till största delen i tjocktarmen vårt immunförsvar sitter.
Modern matproduktion innehåller bakteriefientliga besprutningsrester, man pastöriserar maten, packar i skyddad atmosfär, besprutar maten med växtgifter och snabbproducerar grödor på näringsfattiga jordar.
Utarmade jordar och export, gör så att maten blir näringsfattig på vitaminer och mineraler. (Den här dokumentären som gick på svt i våras borde varje människa se : Sista skörden

Vi lever även i en stressad miljö och vårt immunförsvar påverkas djupt av vårt sinneslag och känsloliv, i synnerhet negativa känslor vid en djup känslomässig konflikt eller vid djup oförätt och orättvisa.
En deprimerad människa eller en människa i djup sorg har en benägenhet att även bli fysiskt sjuk.

En älskad närstående till mig har cancer.
Eftersom att jag lever sida vid sida med sjukdomen, kan jag inte låta bli att ge sjuk- och cancervården en känga, för jag blir så förbannad på att ingen onkolog ger några specifik information eller råd gällande kosten eller hur man som cancersjuk bör leva. När hon frågat om hon ska ändra sin kost, har de bara skakat på huvudet
och sagt att hon ska äta som vanligt. Utan att ens fråga hur hennes kosthållning ser ut. För de kan ju inte veta hur hon äter eller vad hon äter. Och när hon får cellgifter varannan vecka blir hon bjuden på kakor, kaffe och saft under tiden.

Cancervården borde veta bättre
och om de inte vet, borde de bli nyfikna, intresserade och inte sätta dövörat till, för någonstans måste de ju ha hört talas om att hälsosam kost utan kolhydrater och socker  förebygger och kan reducera, och i vissa fall bota cancer. För hur kan vården  ha missat socker i dess roll vid bildandet av nya tumörer och metastaser? Idag är det vedertaget att cancerceller producerar
sin energi genom anaerobisk glykos, vilket betyder att cancerceller har ett stort behov av socker för att föröka sig och överleva.
Redan 1931 visade Nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller livnär sig på stora mängder socker och använder 5- 35 gånger mer socker än frisk vävnad och dess energiproduktion. Däremot kan cancerceller inte överleva i en basisk miljö.
En bra pH-balans i kroppen är viktigt för att både förebygga och läka cancer.

Cancerfondens råd till cancersjuka var till igår när jag gick in på deras sida att köpa färdigmat i frysdisken.
Idag när jag gick  in på  hemsidan igen, gjorde jag upptäckten att de uppdaterat sina sidor sen igår och ändrat sina kostråd.
Cancerfonden har alltså uppdaterat sin hemsida med  bättre råd om födan där de inte längre uppmanar till att äta hämtmat, godis och läsk, men samtidigt tycker de att man ska äta energirik mat och hålla sig till lightprodukter och flytande margarin.
Att de ändrat sin sida, beror nog på att flera inlägg senaste tiden handlat just om deras rekommendationer fram till nu. Här kan du läsa ett riktigt bra inlägg: Cancerfondens kostråd är kontraproduktiva)
Läs även på cancerfondens nu uppdaterade sida om nya och bättre kostråd här:Cancerfonden matvanor
Innan cancerfonden uppdaterade sin sida så rekommenderade de färdigmat som innehåller massor av smak- och E-ämnen och socker. Man föreslog också, att om man mår illa av matos vid matlagning,  äta på restaurang eller beställa hämtmat som alternativ, eller knapra på salta kex och chips om man mår illa av sin behandling. Bara man äter så spelar det tydligen ingen roll om maten är näringsriktig eller inte. Tänker de att kroppen inte behöver näring och bara energi när man har cancer?  Ändå är det de råd cancersjuka får. Processad halvfabrikat, färdigmat och socker är inte näring. Socker fyller ingen som helst funktion i kroppen. Socker är ett gift. Det vita giftet ger inflammationer i våra kroppar och inflammationer ökar risken för många sjukdomar, bland annat cancer.
Läs även här: Cancerceller livnär sig på socker
Om man då går efter Cancerfondens råd och rön, skyndar man istället på förloppet av sjukdomen snarare än att läka den.

Jag skulle önska att sjukvården och myndigheter arbetade mer förebyggande.
Exempelvis skulle man erbjuda sjuka patienter näringsterapi, näringsdietist (dietister som är utbildade inom alternativt) eller skicka cancerpatienter på hälsohem någon månad innan behandling där de får lära sig lägga om kosten, få råd i vad man kan och inte bör äta. Det skulle vara ett mycket bra sätt för cancerpatienten att bygga upp sitt immunförsvar och stärka kroppen för att bättre klara av en behandling med cellgifter.

Min cancersjuka närstående som är och var mycket sjuk i cancer,  sköt vid beskedet upp sin behandling på sjukhuset. Hon la radikalt om kosten och tog bort allt vad socker och snabba kolhydrater heter. Hon äter bara ekologiskt näringsriktigt och vegetariskt, basar sig själv med pH-balanserad kost och söker löpande alternativa och naturliga kosttillskott och produkter som visat sig mota cancer.
Från att ha varit orkeslös, tappat vikt och varit intill döden trött innan hon fick diagnosen cancer kan jag säga att hon efter bara en månad med denna kost strålade. Hon gick upp i vikt, hennes förut gråbleka hy fick färg och hennes hår blev glansigt och levande. Hon mådde även fysiskt ganska bra. Under den första tiden med cellgifter fick hon heller inga nämnvärda biverkningar. Hon har heller inte tappat sitt hår efter ett år med cellgiftsbehandling och har aldrig behövt använda den peruk hon provade ut innan.
Jag hoppas att sjukvården i framtiden samverkar med alternativt för människors hälsa.

Mia

 

Läs hur Kerstin blev frisk från cancer genom kroppens självläkande förmåga:här!  och även Sven-Erik Nordins resa gällande kosten och hur han blev fri cancer här: http://www.svaradoktorn.se/425407360


Havsutsikt, sång och köttfärsfyllda auberginer!

Köttfärs och grönsaksfyllda auberginer.

Foto: Mia Hagenmalm

Vilken härlig dag det var i går. Det kändes som om vädret ändå ville bjuda
på lite sommarvärme trots att vi kommit in en bit i september. Strålande
sol och varma vindar hade jag på min promenad runt strandvägen här i
Nynäshamn. Det är så fantastiskt vackert här. Man ser havet under hela
promenaden, och det är så rofyllt att bara sätta sig på en klippa och
insupa havets skiftningar och lyssna på vågorna. Det är som healing för kropp och själ och jag tillbringar många stunder där. Jag går även dit när jag behöver en lugn stund att tänka. Och i går ville jag öva på en låt som kören jag sjunger i, ska tävla med i VM på Hawaii nästa höst. Spännande och väldigt mycket jobb, fast på ett positivt sätt. Jag kan inte leva utan sång och musik. Det är mitt liv. Har alltid sjungit och som 9-åring uppträdde jag på min första talangjakt. Nu fokuserar jag mer på min kör, och har lagt solokarriären åt sidan. Att sjunga ger mig energi  och ökar endorfinerna.
Det gör mig lycklig helt enkelt.
Jag blev väldigt hungrig av promenaden, och jag hade inte planerat någon middag ännu. Men kom på att jag hade 2 auberginer i kylen. Det går det ju att göra något smarrigt av. Köttfärs hade jag också i frysen, och jag gjorde en köttfärsröra och smaksatte den med det jag hade i kyskåpet. Man tager vad man haver! Det blev fantastiskt gott som min särbo brukar säga.

Köttfärs och grönsakfyllda auberginer

2 portioner

2 st auberginer
250g nötfärs
1/2 dl vatten
1 tsk örtbuljong örtbuljong
1 stor gul lök
2 msk olivolja
ca 8 st coctailtomater
10 st svarta oliver
1/1/2 dl riven ost
Finmalen havssalt och svartpeppar

Gör så här:

Halvera auberginerna och gröp ur köttet som du sedan skär i små tärningar. Skär oliver lite smått  och dela tomaterna i fyra delar. Finhacka löken och fräs auberginetärningar tillsammans med lök, tomater och oliver i olivoljan tills de mjuknat.  Ta upp grönsakerna och bryn köttfärsen och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda köttfärsen med grönsaksfräset och fyll abuerginehalvorna med köttfärsröran. Fördela den rivna osten överst.

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Obs! Även köttet som är kvar i abuerginerna måste också bli mjukt.

Servera gärna med en citronskiva att pressa över auberginerna och en grönsallad med tomat och rödlök.