Annons
Annons

Tre kryddor som balanserar ditt blodsocker, men som också har andra bra egenskaper.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 september, 2013


Att krydda maten kan vara ett sätt att balansera blodsockret på.

Kanel är en krydda som har använts i århundraden och kommer från det inre barskiktet från träd som växer vilt i tropiska delar av Asien. Kanel har en positiv påverkan på matsmältningen, blodcirkulationen, andningsvägar och urinvägar. Kanel har också enligt studier visat sig balansera blodsockret efter måltid, väldigt bra. Så att ha kanel på gröten eller i maten är faktiskt ingen dum idè! Det beror på att det finns polyfenoler i kanel. Polyfenoler är vattenlösliga antioxidanter som verkar i kroppens muskler och lever med en insulinliknande effekt, vilket gör att kroppen inte behöver lika mycket insulin som vanligt för att balansera blodsockret.

Jag brukar krydda min mat med gurkmeja väldigt ofta, därför att gurkmeja har en mycket stark antiinflammatiorisk effekt. Men det har också visat sig i studier att råttor med diabetes fick ett mer balanserat blodsocker när de fick äta gurkmeja än de som inte fick gurkmeja.

Annons

Curry är också en bra krydda i mat. Curry består ju av olika kryddor och där ingår gurkmeja som ger curry sin gula färg, men ofta även bockhornsköver, som förutom att balansera blodsockret även har många andra bra egensakper. Bockhornsklöver verkar också bra för minnet, huvudvärk och migrän och kan hämma uppkomsten av cancer.

 

Ha en underbar dag/ Mia

Annons
Annons