Riktig mat & hälsa

Förslag på frukost och tips inför sockerutmaningen!

Snart är det  måndagen den 17/3 och vi börjar vår utmaning!:-) Kul om många hänger på!
Jag kommer att lägga upp tips på Kurera facebook varje morgon, och på kvällen frågar jag hur det har gått för er under dagen! Jag vill att alla som vill anta utmaningen svarar under mitt inlägg och är med hela vägen för att kunna vara med i utlottningen efter utmaningen. 
 

Innan du börjar är det bra att tänka på att:
Inte ha något godis eller socker i någon form lättillgängligt. Rensa och släng eller ge bort godis, kakor,  socker, sirap, sylt osv,  så att du inte faller för frestelsen.

Ersätt aldrig socker med någon konstgjord produkt som aspartam. Söta med naturliga ingredienser som frukt och bär. Exempelvis light-produkter ökar ditt sockersug. Laga din mat från grunden, så slipper du fundera på om det finns socker i någon form i maten. Tänk på att i allafall läsa noga på varje livsmedel med innehållsförteckning.

 

Lär dig sockrets alias: Laktos, Dextros, Melass, Majssirap, Glycos och Sackaros är alla täcknamn för sockerarter Ju längre innehållsförteckning, desto troligare är det att livsmedlet innehåller socker. Bröd är exempelvis ett livsmedel som nästan alltid innehåller socker.

 

Den typiska frukosten består av en sockerbomb i form av snabba kolhydrater och socker, vilket gör att man får en kick som dock snabbt går över och man blir trött och sötsugen hela dagen.
Det är a och o att äta en bra frukost som man står sig på länge. För att man ska hålla sig allert är det bäst att äta en frukost baserad på proteiner och bra fetter.  Lägg till antingen grönsaker eller frukt/bär. Proteiner balanserar blodsockret och ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK, vilket är ett mättnadshormon. Proteiner gör alltså att du håller dig mätt längre, samtidigt som det faktiskt ökar koncentrationsförmågan vilket ju är viktigt när man arbetar eller pluggar. Se därför till att du alltid, oavsett sötsug eller inte, äter en frukost där proteiner ingår.  Ägg i alla dess former är super att äta till frukost. Hommus eller tofu, är en variant för den som inte äter animaliska produkter. Här kommer lite förslag som håller dig mätt fram till lunch. Skulle du ändå bli sötsugen innan lunch, ta ett litet mellanmål i form av  en handfull frön eller nötter.
Mat i sin ursprungliga, naturliga form innehåller oftast inte något processat socker, så laga alltid maten från grunden. Se också till att du får i dig bra näring från maten. Näringsbrist ökar också sockersuget.

 

Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.

Bra fettsyror får du från:
Kokosolja
Avocado
Omega-3
Linfröolja

 

Den här omeletten tycker jag är en bra och god variant.

Omelett med oliver, tomater och fetaost på ett svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Omelett med fetaost och grönsaker
1 portion
2 ägg
1 nypa babyspenat, färsk
3 skivor zucchini
2 coctailtomater i skivor.
2 msk fetaost eller keso
oliver
kokosolja eller smör att steka i
herbamare örtsalt och chiliflakes eller svartpeppar

 

Gör så här:
Vispa samman ägg med kryddor. Stek zucchiniskivorna någon minut på medelhög värme. Lägg sedan i tomater och spenat och häll över äggvispet. Låt stelna till en omelett. Precis innan den är färdig, smula över fetaosten. Servera med några oliver. Drick gärna ett glas vatten till med antingen en citronskiva eller några gurkbitar. Det kan reducera sockersuget och är dessutom basiskt.

Gillar man hummus, kan det vara ett gott proteinrikt alternativ på frukostmackan. Men då ska det vara ett mörkt osötat fullkornsbröd utan vitt vete. På Kureras receptsida och längre tillbaka i min blogg, hittar du recept på frukostbullar och frökex och annat bröd utan vete och socker. Länk till goda frallor utan vete: http://kurera.se/underbara-lchf-frallor/ eller https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2014/02/13/goda-tekakor-bakade-pa-bovete/

Här har jag gjort en stor sats hummus. Det går utmärkt att förvara  en längre tid i kylen, men du kan också frysa den om du vill.

avocado och fröbröd med hummus på bege tallrik.

Foto: Mia Hagenmalm

 

Hummus
10 dl kokta kikärtor.(Koka gärna själv. Det blir godast) Gör som det står på förpackningen
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja
1/2 dl thahini, (sesampasta)
0,75 dl citronsaft, färskpressad
1/2 citron, rivet skal av
1 tsk spiskummin, mald
himalayasalt och vitpeppar

 

Gör så här:
Mixa kikärter tillsammans med vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft och skal samt thahini. Fortsätt mixa.
Smaka av med spiskummin och salt och peppar. Bred ett tjockt lager på smörgåsen. toppa med exempelvis några gurkbitar eller andra grönsaker. Ät yoghurt naturell med gojibär, pumpakärnor och lite hallon till. Ta gärna en matsked kokosfett som avslutning. Det håller sockersuget borta och är även bra för tarmfloran, samt håller ditt immunförsvar på topp!

I den här gröten använde jag mig av ”grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt med bär i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

 

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon och ät  ett kokt ägg till.

 

Frögröt med banan&hallonröra
1 dl bovete, helt
1 dl quinoa
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
6-8 dl vatten
2 krm salt

 

Bovetegröt i skål med hallon&bananmos

Foto: Mia Hagenmalm

Till servering:
1 halv mosad avocado (På bilden har jag mosat ner en banan. Undvik söt frukt om det triggar ditt sötsug)
1 dl hallon eller andra bär
ev kanel och pumpakärnor, blötlagda i vatten minst en halv timme.

 

Avocado och blåbär ihopmosat

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Bovete och quinoan måste man skölja ordentligt. Bovete  häller du kokande vatten på, eller sköljer i kokhett vatten för att få bort ett rött färgämne(fagoperyn) som annars kan skada ögats slemhinna. Quinoa sköljer du grundligt i varmt vatten för att få bort ett saponiämne som finns ytterst i frönas skal. Annars smakar det väldigt bittert om quinoa. Blanda sedan alla frön och häll på dubbelt så mycket vatten som frön. Låt stå över natten. På morgonen har fröna sugit åt sig vatten, så slå av det som
finns kvar och mät upp nytt. Låt koka cirka 8 minuter.
Mosa avocadon med hallon eller annat bär som tillbehör till gröten. Servera med mandelmjölk eller mjölk, kanel och pumpafrön.

Jag kommer att lägga upp fler tips under helgen, så håll dig gärna a jour!

Trevlig lördag! / Mia


Grattis Kurera och tack för festen!

lite bubbel fanns på kureras release fest

 

Så var dagen D till ända! Dagen D var i dag då Kurera föddes på webben! Stort Grattis på födelsedagen Kurera!

Releasepartyt var väldigt trevligt! Oj vad de som anordnat det här måste ha slitit! Och vad redaktionen har slitit! En eloge till er alla! Känn er nöjda för det var en superfest! Hjärtligt tack!

För oss andra var det bara att svissa in på röda mattan och få ett glas bubblande champagne i handen och mingla lite bland alla leverantörer som demade sina fantastiska produkter. Kl 16 var det nedräkning. Väldigt spännande! Och! Där var den! Kurera på nätet! Vilken grej!

Nu är det bara att köra på som en vän till mig sa på facebook! Och att blogga på Kurera är inte bara att
skriva recept på mat. Det jag vill förmedla är att laga nyttig och god mat från grunden. Skippa alla halvfabrikat! Det är inte svårt. Och det tar inte så lång tid heller. Man kan göra snabbmat som ändå innehåller bra råvaror och som är näringsrik. Jag tar mig tiden att laga den där maten varje dag.


Allt för lång sovmorgon behöver boostad energi!

Min lilla frukost

Foto: Mia Hagenmalm

I dag är det premiär för Kurera på nätet! Ska på releasparty i eftermiddag. Jätte kul och spännande!

Vaknade ganska sent i dag! Hade ställt mobilens alarm på väckning, men lyckades stänga av den helt, för den ringde inte var tioende minut som den brukar  Jag vill oftast ha lång startsträcka på morgonen och  börjar helst dagen med att sitta och ”såsa” med en kopp kaffe och bara vara i min egna lilla värld en halv timme innan jag gör frukost. Men i dag var jag hungrig när jag vaknade. Det blev omelett och smoothie vilket jag vanligtvis äter till frukost. Den här smoothien innehåller banan, mango, spenat och ingefära.Jag skulle kunna göra ett helt upplägg för alla nyttigheter den innehåller, men det blir nog en annan gång. Den är i alla fall  en av mina absoluta favoriter, och väldigt rik på antioxidanter, vitaminer och bra enzymer. Stoppar du dessutom i en sked ekologiskt kokosfett får du i dig bra fettsyror och massor av energi. Den här frukosten står man sig på hela förmiddagen fram till lunch. Smoothien är otroligt fräsch! Smakar som isglass. Mums! I morgonens omelett hade jag några skivade tomater , riven ost och lite gräslök. Ett glas vatten med gurkskivor i, och en skiva surdegsbröd med salami smakade gott till .Och kaffe förstås!

Visste du att gurka är basisk? Det är bra att dricka ett glas gurkvatten till maten om man är lite sur. :-(

Superfräsch grön smoothie:
2 glas.

1/1 banan
1 dl fryst mango
25 gram babyspenat
ca 2 cm ingefära
2 1/2 dl äppel eller apelsinjuice
1 tsk kokosfett utan smak

Gör så här:
Skala ingefäran.
Lägg banan, mango, spenat och ingefära i en mixer. Fyll på med juice och mixa till en slät drink. Ät genast!

Omelett 2 personer:

4 ägg
8 körsbärstomater
lite klippt gräslök
lite riven ost
örtsalt ev svartpeppar

Gör så här:
Vispa äggen med några matskedar vatten, örtsalt och ev. svartpeppar.
Skiva tomaterna i mindre bitar. Stek äggröran i en stekpanna tillsammans med tomaterna. Stick lite i äggen när de börjar stanna så blir den mer krämig. Klipp i lite gräslök när den nästan är klar, och riv över lite ost som får smälta av omelettens egen värme.

Ha en bra dag!