Riktig mat & hälsa
Kyckling med rabarber och havregrädde i en rund form

Kyckling med rabarber

Vädret tänker alltså fortsätta sin höstlika bana. Här blåser det ordentligt och det är gråmulet och kallt.

Inatt sov jag väldigt dåligt på grund av fullmånen, tror att jag fick ca fyra timmars sömn. Jag somnade dock in ordentligt fram på småtimmarna och när väckarklockan ringde var jag så trött att jag stängde av den och somnade om. Även min dotter som skulle upp till skolan försov sig. Så idag är jag riktigt trött. Men då somnar man desto fortare ikväll! 🙂

Till middag idag blir det kyckling med rabarber! Rabarber finns det ju gott om just nu och denna rätt är så smakrik och enkel att göra. När det är kallt och ruggigt ute, tycker jag att det är gott med något kryddigt och varmt att äta.

Kyckling med rabarber
2 portioner
2 st kycklingfileèr
herbamare örtsalt
2 dl vatten
1/2 buljongtärning (grönsaks eller kyckling
2 dl rabarber, skurna i bitar
2 dl grädde (jag använde havregrädde)
1/2 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl mango
1 msk honung
1 hackad salladslök, nedskuren i bitar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla kycklingen i mindre bitar och krydda med örtsalt och bryn i smör eller kokosfett i en stekpanna. Häll över vatten och buljongtärning och låt koka upp så att buljongen löser sig.
Lägg sedan kyckling med buljong, mango och rabarber i en ugnsfast form. Blanda ihop övriga ingredienser utom salladslök och häll det i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera med salladslök. Servera med fullkorns- eller råris och en sallad.

Ha det fint! // Mia


Fem Middagar

Har du lax kvar efter påsk och inte vet vad du ska göra med den, kan jag tipsa om att när man har lite olika sorters lax att göra en laxpudding!
Det är riktigt lyxigt faktiskt! Och riktigt gott! Hel kyckling är billig mat och soppa på nyttig quinoa går fort att fixa till.

Må så gott! 🙂

Mia 

Auberginegratäng med tomatsås och pesto

Foto: Mia Hagenmalm

Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto/

Laxpudding med skirat smör på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Lyxig laxpudding/

Kyckling med kryddig bulgur och grönsaker på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Helstekt apelsinkyckling med kryddig bulgur/

Soppa i en vit skål

Foto: Mia hagenmalm

Peruansk Quinoasoppa/

Glutenfri spenatpaj i en form och på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Spenatpaj med gorgonzola/


Middagsmeny för hela veckan

Denna vecka har jag föreslagit en vegetarisk måndag med underbart goda vegetariska kåldolmar som det  är lite pyssel med, men de flesta är ju lediga eftersom att det är helg.  
Jerked kyckling som min svärson Johan här ger recept på, är makalöst god tillsammans med isbergsallad eller rotsellerislaw! Kycklingen kan också ta tid så den la jag på fredag.
Den grillade laxen med saffran-och spenatstuvning är helt ljuvligt god och våga testa något nytt som min rawfood lasagne! Jag lovar att du inte blir besviken! 🙂

// Mia

Vegetariska-kåldolmar med sojafärs och kokosgräddsky/

Vegetariska kåldolmar och morotsslantar på ett fat

Foto: Mia hagenmalm

Ugnsrostad pumpa&sötpotatis med kassler och pestosås/

Kassler med ugnsrostade rotfrukter och pestosås på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Grillad lax med saffran och spenatstuvning/

Grillad lax med spenat, potatis och citron på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Raw food lasagne med nötost och spenat/

Rafood lasagne på ett vitt mateusfat

Foto: Mia Hagenmalm

Jerked kyckling med rotsellerislaw eller isbergsallad med grapefrukt/

Jerkded kyckling på en bänk av trä

Foto: Johan Lundberg


Middagstips Vecka 11

Här kommer lite nya middagstips!
Som vanligt en vegetarisk rätt på måndag och en väldigt nyttig grönkålssoppa på onsdag. Ät gärna bröd till soppan! Glutenfritt eller ej, väljer du själv.
Kycklingen på fredag har en sås som ska koka lääääänge, så därför la jag rätten på fredag då man kanske har lite mer tid. Men det är verkligen värt besväret för jordnötssåsen är underbart god!
Ha det gott!

Mia

Måndag: Ratatouille

Grönsakspytt i olika färger

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Mandelpanerad torsk med morotsstomp och ärter

Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Kale-grönkålssoppa

Grönkålssoppa i en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Lasagne

Lasagne med morötter på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Kryddstarka kycklingspett med het jordnötssås

Kycklingspett med grönsaker på ett grönt fat

Foto: Mia Hagenmalm


Veckomeny maträtter V 9

Denna vecka har jag som vanligt vegetarisk måndag! 
Hamburgare! Här har jag gjort en nyttigare variant med hemmagjord dressing och ketchup samt ugnsgratinerade morötter och potatis. Självklart äter du köpt ketchup om du vill. Detta är inget måste, bara ett förslag.
Onsdagens soppa är riktigt nyttig! Själv äter jag inte bröd, men självklart gör DU det om du vill.
Kycklingen på torsdag serverar du med kokt potatis eftersom att det inte står något i receptet!
Jag kör på med så mycket som möjligt av råvaror som är ekologiska, även om jag inte alltid skrivit det i  recepten.
De flesta matrecept är för två personer, men plussa på efter hur många ni är.

Måndag: Varm potatissallad med halloumi och tomatsalsa/

Ljummen grönsakssallad med Halluomi

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Junfood, Hamburgare i en nyttigare variant/

Hemmagjord hamburgare med potatis och morötter

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Krämig soppa på nyttig jordärtskocka/

Jordärtskocksoppa i djup tallrik och ugnsgratinerad ost

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Het kyckling med citron och saffran/

Heta Citronkycklingben i ett lila fat

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:Lax med Lakrits och ljummen potatissallad/

Lax och ljummen potatissallad med grönt på ett svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ha det gott!

Mia


Middagstips för hela veckan

Det är lätt att man bara kör på och tillagar en middag med makaroner och färdiga köttbullar på vardagar när man själv och barnen är trötta efter en hel dag på jobb, skola eller dagis.
En bra ide är att planera sina middagar och göra en inköpslista och handla efter den för hela veckan så slipper man stå där på eftermiddagen och upptäcka att något fattas och planerna går i stöpet.

Här ger jag lite tips på några enkla men goda middagar för hela veckan! Klicka på länkarna så kommer du till receptet. Några av recepten är för 2 portioner. Bara att dubbla ingredienserna om ni är fler.

Måndag: Vegetariskt
zucchinibiffar-med-dill-tsatsiki-/

Zucchinibiffar med dilltsatsiki på en randig tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Fisk
rödspätta på-purjoloksbädd/

Rödspätta med tomat i en form

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag:
Prinsessgryta med zucchinipasta/

Prinsessgryta med riven zucchini på en blå tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:
Nyttig sparris- och ärtsoppa!/

Grön sparris och ärtsoppa toppad med ett ägg i en vit djup tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:
kyckling-med citrus och örtsmor i folie med melonsallad/

Kyckling med en melonsallad på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm