Riktig mat & hälsa

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier.

Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss friska. Bakterier vill liksom vi människor leva och överleva. Bakterier är faktiskt väldigt smarta.

Bakterier är biologins minsta fritt levande organismer. De hjälper till med exempelvis matsmältningen och är egentligen viktigare för allt liv på jorden än vad vi människor är. Men ibland kan de påverka vår hälsa negativt då vi även kan bli sjuka av dem.

Antibiotika upptäcktes av en slump 1928 av Alexander Fleming.
Man vidareutvecklade upptäckten  så att det sen kunde ges till människor på 1940-talet. Men överanvändning av antibiotika i många länder har skapat resistenta bakterier. Så nu måste forskarna hitta nya ämnen som kan motverka  dessa bakterier.
I UR-programmet som jag länkat till ovan tittar man på lysiner.
Jag tycker att det är så väldigt intressant då man redan vet att lysin har enorm positiv verkan och god effekt på att motverka herpes vilket ju är ett virus.
Läs mer här: så lindrar du herpes naturligt
L-lysin är en essentitell aminosyra och är  viktig för bland annat omsättningen av proteiner i kroppen och även elasticiteten i artärer, vener, kapillärer och vävnader är beroende av lysin.
Här kan du läsa mer om Aminosyran lysin

Bakteriofagterapi
Bakterier är som sagt väldigt smarta små rackare. De kan använda sig av många olika metoder för att överlista de antibiotikamolekyler som används för att behandla infektionssjukdomar. En anledning till att bakterier snabbt kan bli resistenta mot ny antibiotika är att enzymer kan mutera och lär sig att inaktivera flera olika antibiotikaenzym. Läs mer om det här .
Därför har man nu börjat forska  på alternativa metoder till antibiotika.
Man har börjat forska på att ta människors egna enzym och skapa ett nytt, alternativt läkemedel som ska fungera som antibiotika.
Bakteriofager är ett virus som finns överallt och som attackerar elaka bakterier men faktiskt lämnar nyttiga bakterier i fred.
I bakeriofagterapi använder man bakteriofager som ett läkemedel. Enzymer sätter sig på ytan av bakterien och skickar in sitt DNA som i sin tur skapar kopior av sig själva. När kopian ska ta sig ur bakterien producerar de lysin- ett enzym som tuggar sönder  bakterien inifrån.  Lysiner  bryter väldigt snabbt ner bakteriens cellvägg  så att det går hål på den och bakterien dör. Man har även sett att lysiner går på bakterier som sover, vilket sällan antibiotika gör.

Visst är det intressant?

Mia


Kost och råd vid herpes

Har du herpes och ofta får utbrott kan det bero på att du äter en alltför argininrik kost eller har brist på aminosyran L-lysin!

Herpes är en virusfamilj, ett dubbeltsträngat DNA-virus!
Herpes ger små blåsor i grupper som svider och gör ont. Man kan ha herpes i alla slemhinnor som i munnen, i halsen, i underlivet(genital herpes), men även på huden.Viruset härbergeras i kroppens nervsystem i sitt inaktiva tillstånd.
3 av fem vuxna bär på herpesvirus, men många vet inte om det, eftersom att det inte alltid ger symtom. Herpes smittar genom saliv och genom sex. Viruset blossar ofta upp vid stress, förkylningar, vid exponering av sol eller av vissa läkemedel och många kan ha det väldigt besvärligt.

Men man kan minska utbrotten nämvärt, eller hålla det borta med aminosyran L-lysin tillsammans med vitamin C och D-vitamin.

L-lysin är en essentionell aminosyra som är viktig för fettomsättningen eftersom att lysin är involverad i L-karnetinsyntesen.
Den är viktig för barns tillväxt och utveckling och behövs för omsättningen av proteiner i kroppen. L-lysin är även nödvändig för skelettets styrka och kalciummetabolism, och ingår i bildandet av cellvävnad i ben och brosk och bindväv. Den är även nödvändig för veners, artärers och kapillärers elasticitet. L-lysin hittar du i högkvalitativt protein, vilt, fläsk, kalkon, kyckling, yoghurt, choklad, mjölk, ägg och ost.

L-arginin är en viktig aminosyra för kroppen!
L-argin är en halvessentionell aminosyra.
Har man brist på arginin kan symtomen vara sterilitet, brist på tillväxthormon, övervikt och för tidigt åldrande. Och! Att observera! Har man brist på arginin i kroppen kan det leda till nedsatt insulinutsöndring och förmågan att hantera glucos, och en brist kan även minska leverns förmåga att hantera fett, vilket kan leda till andra problem.
Arginin kan också öka den sexuella funktionen, och skyddar hjärtat.Men har man herpes bör man undvika ett för högt intag av L-arginin i maten och även som kosttillskott. L-arginin finns i höga doser i fläsk, vilt, mejeriprodukter, ägg och kalkon. Den finns även i nötter, russin, karob, vitlök, ginsen,  soja och frön.
L-argini säljs även som kosttillskott för att öka orken, lusten och även den sexuella lusten.

Någonting som är otroligt dumt är att det på tillskott med L-arginin inte brukar finnas information om att L-arginin kan öka herpesutbrott! Jag hade en kund nyss som inte haft ett herpesutbrott på 10 år, men efter att ha ätit ett tillskott med L-arginin i bara några dagar, hade hon fått herpesblåsor runt munnen. Därför, om man äter ett tillskott med L-arginin kan det vara bra att även äta tillskott av L-lysin.

Även vid återkommande utbrott brukar jag rekommendera att äta L-lysin som tillskott och en dagsdos på 500-1000mg/dag tillsammans med C-vitamin 

Vid aktiv herpes eller om man känner att ett utbrott är på gång, kan man öka dosen till 2000-3000 mg L-lysin mellan måltid tillsammans med 1000 mg C-vitamin.
D-vitamin har också visat sig ha en positiv verkan för att mota utbrott av herpes.

 

Mia