Riktig mat & hälsa

Fiskgratäng med ingefära, lime och kokos

Fiskgratäng , haricovert och blomkålsmos på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Nu har jag lite bråda dagar känner jag. Om två veckor tävlar vi,  Rönninge Show Chorus i Nordiska mästerskapen i barbeshop i Karlstad.
Jag ser jättemycket fram mot det, för det ligger mycket hårt arbete bakom. Och vi har inte tävlat sedan vi vann världsmästerskapen på Hawaii 2013. Lite pirrigt är det, och jag känner att de bekanta fjärilarna i magen-tävlingsnerverna, börjar göra sig påminda! Som vi brukar säga: Helhet, drill och glädje! För det är verkligen glädje att få tillhöra denna makalösa kör! 🙂 Det är mitt livselixir!

Som vanligt på tisdagr, skyndade jag mig hem efter jobbet för att laga middag åt mig och min dotter innan körrepet.
Fisk stod på matsedeln och jag fixade till en gratäng med det jag hade hemma. Ingefära, lime och kokos. Lite asiatiska smaker! Riktigt gott blev det. Till det gjorde jag blomkålsmos eftersom att jag hade vare sig ris eller potatis hemma. Men det är ju upp till var och en att ha vilket tillbehör man vill. 🙂

Fiskgratäng med ingefära, lime och kokosmjölk
2 portioner
400g torskfile, KRAV
2 dl kokosmjölk, eko
1 bit purjolök, eko
1/2 dl ingefära, riven, eko
1/2 lime, saft och skal, eko
1 dl fiskbuljong
smör
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Tina torsken. Sätt ugnen på 250 grader
Koka upp kokosmjölken med buljongen och ingefäran. Tillsätt limesaft och skal samt svartpeppar. Lägg torsken i en smörad ugnsfast form. Krydda den med örtsalt. Skär purjolök i skivor och lägg över torsken. Slå på kokosmjölken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Blomkålsmos
1 mindre blomkålshuvud
(1/2 dl grädde)
blad av  persilja
25 g smör
örtsalt och peppar

Gör så här:
Ta  isär blomkålen i buketter och koka i lite saltat vatten i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Mosa blomkålen med smör, och eventuellt  jag hade inte i någon grädde då gratängen i sig är så ”såsig”grädde. Smaka av med örtkryddor och garnera med persilja! Hur gott som helst.! 🙂

Servera fiskgratängen med haricovert eller sallad.

 


Exotisk citron-lime och kokossmoothie med ingefära

Citron och limesmoothie med ingefära, toppad med hallon i ett vinglas

Foto: Mia Hagenmalm

Jag kom över billiga ekologiska citroner häromdagen! Jag använder mycket av den varan. Dels har jag det i mitt vatten för att göra det mer basiskt och dels har jag citron i maten. I morse fick den ingå i en god smootie tillsammans med kokosmjölk, lime och ingefära! Det blev en väldigt exotisk smak. Och god!

Kokos- lime-och citronsmoothie med ingefära
2 glas
2 dl kokosmjölk
1 apelsin, saften av
1 banan
1/2 citron
1 lime, saften av
2 cm ingefära, skalad och riven

Mixa och häll upp i glas. Toppa med bär om du vill!

// Mia


Citroncreme med krispig-nöt-och-fröblandning & granatäpple

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag! Mysigt! Slutade tidigt i dag. Och tidigt i morgon bitti åker jag på stjärnjulsinternat till Tammsvik, för att sjunga både lördag och söndag! Det ska bli skoj! Alla låtar brukar sätta sig, och vi träffar ofta gästartisterna och får öva med dem. Eftersom att både Rönninge Show Chorus och The EntertainMen sjunger barbershop i vanliga fall, blir vi coachade av dirigenter som kommer utifrån. Te x för klassiska stycken har vi musikproducenten och dirigenten Bo Aurehl som i flera år arrangerat adventskonserter i Blå Hallen/ Stadshuset och som numer är VD för Helsingborgs symfoniorkester. Oj vad han får oss att sjunga vackert! När vi sjunger gospel coachar Hans Lindetorp,  musiklärare på Kungliga musikhögskolan. Hasse tycker att vi ska sjunga fult! 🙂 Det behövs coaching när man sjunger olika musikstilar som vi gör i Stjärnjul-Kören. Åker på internat gör vi varje år, och det har blivit som en tradition, i alla fall för mig, som är precis lika viktig som konserterna och som själva julen. Jag tycker att det infinner sig en mysig känsla. Snart är det advent, och sen julkonserterna och efter det står julen för dörren. Och Stjärnjulskonserterna är något alldeles, alldeles extra. Har du inte sett våra konserter missar du en av julens i särklass bästa och mest underbara, glittrigaste vackraste, häftigaste och mest originella (Stjärnjul) konsert! Intet öga torrt. Ingen oberörd!

Foro: Hèlena Strandell

Till ikväll har jag gjort en liten efterrätt. Den är mumsig, syrlig och inte så mäktig. Ingrediensen är lemon curd, och eftersom att lemon curd man köper, innehåller så mycket socker, valde jag att göra den själv. Men det gör man ju som man vill.

Lemon Curd utan vitt socker:
50 g smör
1 ägg
1/2 dl sukrin
1/2 dl agavesirap
1 citron

Gör så här:
Tvätta citronen väl och riv skalet. Pressa ur saften från citronen.
Smält smöret i en kastrull, häll ner agavesirap, saften och skalet från citronen och koka upp. Låt svalna.

Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda det med citronkrämen. Sjud försiktigt på svag värme tills du får en tjock kräm. OBS! Det får inte koka.
Häll upp på en ren burk. Det håller sig ca 10 dagar i kylskåpet. Gott att ha istället för marmelad.

Citroncreme: 2 glas
2 dl yoghurt, turkisk
1 msk lemon curd
1 dl grovhackade blandade nötter, ex. cashew, pumpafrön, mandel
1 msk agavesirap
1 msk smör
1/2 granatäpple
1/2 citron

Gör så här:
Lägg nötterna på en bakplåtspapper i en ungfast form. Ringla över agavesirap och lägg på smöret. Ställ in i ugnen på 250 grader i ca 5-10 minuter. Ta ut när du ser att det bildas stekbubblor. Låt svalna.

Blanda Yoghurt med lemon curd i en skål och fördela i två glas.
Toppa med de rostade karamelliserade nötblandningen, gröp ur granatäpplet och fördela över nötterna. Riv lite citronskal överst och servera genast.