Riktig mat & hälsa

Coronasnack och Limemarinerade jordgubbar med kokosgrädde&passionsfrukt

Egentligen har jag inte lust att skriva ett endaste ord om corona, det är så mycket prat om det ändå.
Jag är så trött på att hela tiden läsa och höra om viruset så förra veckan flydde jag in i serier. Jag såg 38 avsnitt av "Bron" på mindre än en vecka bara för att slippa coronasnacket och alla tankar som blir där av. Det var faktiskt skönt att fly verkligheten ett tag.

Så här i virustider och karantän är det många som bakar, lagar mat eller ägnar sig åt någon hobby. Min hobby är att sjunga och det gör vi i min kör, men på distans. Vi sjunger precis som vanligt varje tisdagskväll,. Det känns ovanligt och konstigt att sjunga tillsammans via datorn och  nätet. Ändå är det välkommet att det går att göra så, annars hade vi inte kunnat sjunga alls. Och det är så mysigt att ändå kunna "träffas", om än bara i cyberrymden.
Egentligen skulle vi- Rönninge Show Chorus, ha  åkt till Louisville i USA i höst, men viruset satte stopp för det som för mycket annat  just nu. Hela världen håller andan.

Jag har hållit mig frisk (peppar, peppar) och  jobbar på precis som vanligt. Men jag är ändå försiktig. Jag håller avstånd, håller mig på hemmaplan, tvättar och spritar händerna hundra gånger om dagen känns det som, och boostar mig med höga doser C-vitamin, zink och gurkmeja. Jag tar även L-lysin, probiotika och humussyra i förebyggande syfte och även andra vitaminer och bra fettsyror förstås, men dessa ovannämnda känner jag är viktigast. Det gäller att försöka hålla ett bra immunförsvar ifall man skulle bli smittad, så kroppen bättre kan stå emot.

Jag kan dock tycka att detta börjar bli jobbigt. Jag vill träffa min mamma till exempel. Sitta i hennes kök och fika, inte stå under hennes balkong för att kunna prata med henne. Men det är ändå jobbigast för de äldre och  de i riskgrupp som sitter i karantän och som kanske inte kan eller får gå ut. Det måste kännas väldigt isolerat. Även de som är sjuka i corona och måste hållas isolerade. Det kan  vara väldigt långdraget, upp till flera månader i karantän.

Vi håller i och vi håller ut! 

Men nu är sommaren snart här och förmodligen blir allt lättare även om vi kanske får semestra i hemmet och lapa sol på balkongen eller altanen i år. Men man vill väl ändå njuta av god mat som färskpotatis, jordgubbar och andra färska råvaror i säsong trots att corona sätter stopp för resandet och sammankomster. Här har jag gjort en ljuvligt god dessert med jordgubbar och kokosgrädde som jag smaksatte med vaniljpulver. Kanske som efterrätt i helgen?

Ha en trevlig helg!

// Mia

Limemarinerade jordgubbar med vaniljkokosgrädde och passionsfrukt
4 portioner
500 g jordgubbar
1 lime, skal och saft
1 msk honung
3 dl kokosgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mandlar
1 dl vatten
1 msk honung
4 st passionfrukter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar. Skölj och riv skalet- det gröna från limen och pressa ut saften. Blanda skal och saft med honung. Lägg med jordgubbarna och låt marinera i minst 30 minuter. Mixa mandel med vatten och honung.
Platta ut till en tunn kaka. Lägg på bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen så att mandelmassan får färg, ca 5- 10 minuter.  Bryt i mindre bitar. Vispa kokosgrädden med vaniljpulvret.
Fördela de marinerade jordgubbarna i 4 glas. Toppa med kokosgrädde och skeda över passionsfrukt och smulad, bakad mandelmassa.

Fiskgratäng med ingefära, lime och kokos

Fiskgratäng , haricovert och blomkålsmos på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Nu har jag lite bråda dagar känner jag. Om två veckor tävlar vi,  Rönninge Show Chorus i Nordiska mästerskapen i barbeshop i Karlstad.
Jag ser jättemycket fram mot det, för det ligger mycket hårt arbete bakom. Och vi har inte tävlat sedan vi vann världsmästerskapen på Hawaii 2013. Lite pirrigt är det, och jag känner att de bekanta fjärilarna i magen-tävlingsnerverna, börjar göra sig påminda! Som vi brukar säga: Helhet, drill och glädje! För det är verkligen glädje att få tillhöra denna makalösa kör! 🙂 Det är mitt livselixir!

Som vanligt på tisdagr, skyndade jag mig hem efter jobbet för att laga middag åt mig och min dotter innan körrepet.
Fisk stod på matsedeln och jag fixade till en gratäng med det jag hade hemma. Ingefära, lime och kokos. Lite asiatiska smaker! Riktigt gott blev det. Till det gjorde jag blomkålsmos eftersom att jag hade vare sig ris eller potatis hemma. Men det är ju upp till var och en att ha vilket tillbehör man vill. 🙂

Fiskgratäng med ingefära, lime och kokosmjölk
2 portioner
400g torskfile, KRAV
2 dl kokosmjölk, eko
1 bit purjolök, eko
1/2 dl ingefära, riven, eko
1/2 lime, saft och skal, eko
1 dl fiskbuljong
smör
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Tina torsken. Sätt ugnen på 250 grader
Koka upp kokosmjölken med buljongen och ingefäran. Tillsätt limesaft och skal samt svartpeppar. Lägg torsken i en smörad ugnsfast form. Krydda den med örtsalt. Skär purjolök i skivor och lägg över torsken. Slå på kokosmjölken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Blomkålsmos
1 mindre blomkålshuvud
(1/2 dl grädde)
blad av  persilja
25 g smör
örtsalt och peppar

Gör så här:
Ta  isär blomkålen i buketter och koka i lite saltat vatten i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Mosa blomkålen med smör, och eventuellt  jag hade inte i någon grädde då gratängen i sig är så "såsig"grädde. Smaka av med örtkryddor och garnera med persilja! Hur gott som helst.! 🙂

Servera fiskgratängen med haricovert eller sallad.

 


Exotisk citron-lime och kokossmoothie med ingefära

Citron och limesmoothie med ingefära, toppad med hallon i ett vinglas

Foto: Mia Hagenmalm

Jag kom över billiga ekologiska citroner häromdagen! Jag använder mycket av den varan. Dels har jag det i mitt vatten för att göra det mer basiskt och dels har jag citron i maten. I morse fick den ingå i en god smootie tillsammans med kokosmjölk, lime och ingefära! Det blev en väldigt exotisk smak. Och god!

Kokos- lime-och citronsmoothie med ingefära
2 glas
2 dl kokosmjölk
1 apelsin, saften av
1 banan
1/2 citron
1 lime, saften av
2 cm ingefära, skalad och riven

Mixa och häll upp i glas. Toppa med bär om du vill!

// Mia


Citroncreme med krispig-nöt-och-fröblandning & granatäpple

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag! Mysigt! Slutade tidigt i dag. Och tidigt i morgon bitti åker jag på stjärnjulsinternat till Tammsvik, för att sjunga både lördag och söndag! Det ska bli skoj! Alla låtar brukar sätta sig, och vi träffar ofta gästartisterna och får öva med dem. Eftersom att både Rönninge Show Chorus och The EntertainMen sjunger barbershop i vanliga fall, blir vi coachade av dirigenter som kommer utifrån. Te x för klassiska stycken har vi musikproducenten och dirigenten Bo Aurehl som i flera år arrangerat adventskonserter i Blå Hallen/ Stadshuset och som numer är VD för Helsingborgs symfoniorkester. Oj vad han får oss att sjunga vackert! När vi sjunger gospel coachar Hans Lindetorp,  musiklärare på Kungliga musikhögskolan. Hasse tycker att vi ska sjunga fult! 🙂 Det behövs coaching när man sjunger olika musikstilar som vi gör i Stjärnjul-Kören. Åker på internat gör vi varje år, och det har blivit som en tradition, i alla fall för mig, som är precis lika viktig som konserterna och som själva julen. Jag tycker att det infinner sig en mysig känsla. Snart är det advent, och sen julkonserterna och efter det står julen för dörren. Och Stjärnjulskonserterna är något alldeles, alldeles extra. Har du inte sett våra konserter missar du en av julens i särklass bästa och mest underbara, glittrigaste vackraste, häftigaste och mest originella (Stjärnjul) konsert! Intet öga torrt. Ingen oberörd!

Foro: Hèlena Strandell

Till ikväll har jag gjort en liten efterrätt. Den är mumsig, syrlig och inte så mäktig. Ingrediensen är lemon curd, och eftersom att lemon curd man köper, innehåller så mycket socker, valde jag att göra den själv. Men det gör man ju som man vill.

Lemon Curd utan vitt socker:
50 g smör
1 ägg
1/2 dl sukrin
1/2 dl agavesirap
1 citron

Gör så här:
Tvätta citronen väl och riv skalet. Pressa ur saften från citronen.
Smält smöret i en kastrull, häll ner agavesirap, saften och skalet från citronen och koka upp. Låt svalna.

Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda det med citronkrämen. Sjud försiktigt på svag värme tills du får en tjock kräm. OBS! Det får inte koka.
Häll upp på en ren burk. Det håller sig ca 10 dagar i kylskåpet. Gott att ha istället för marmelad.

Citroncreme: 2 glas
2 dl yoghurt, turkisk
1 msk lemon curd
1 dl grovhackade blandade nötter, ex. cashew, pumpafrön, mandel
1 msk agavesirap
1 msk smör
1/2 granatäpple
1/2 citron

Gör så här:
Lägg nötterna på en bakplåtspapper i en ungfast form. Ringla över agavesirap och lägg på smöret. Ställ in i ugnen på 250 grader i ca 5-10 minuter. Ta ut när du ser att det bildas stekbubblor. Låt svalna.

Blanda Yoghurt med lemon curd i en skål och fördela i två glas.
Toppa med de rostade karamelliserade nötblandningen, gröp ur granatäpplet och fördela över nötterna. Riv lite citronskal överst och servera genast.