Riktig mat & hälsa
Linsbiffar med ugnsrostade grönsaker på ett vitt fat

Gröna linsbiffar med ugnsrostade grönsaker

Linsbiffar med ugnsrostade grönsaker på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Vegetraisk måndag igen! 🙂
Jag äter mycket mindre kött än vad jag någonsin har gjort. Förr blev det en vegetarisk måndag och resten sovel, men nu är det nästan, nästan tvärt om. Men jag mår otroligt bra i kroppen av att skippa kött. Och jag är inte ens sugen faktiskt. Det finns så mycket gott man kan göra av vegetariska rätter. Och fisk!
Här har jag gjort supergoda linsbiffar med cashewnötter som är jätte enkla att göra och till det ugnsrostade grönsaker med smaksättning av balsamico.
Ha en trevlig dag// Mia

Linsbiffar med cashewnötter
ca 8 st
2 dl gröna linser, eko
4 dl vatten+ 1 dl
2 msk tomatpure, eko
1 grönsaksbuljongtärning, eko
2 st vitlöksklyftor, krossade, eko
1 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl potatismjöl
3 msk pofiber
1/2 tsk svartpeppar
Smör eller kokosolja att steka i.

Ugnsrostade grönsaker:
2 portioner
1 1/2 zucchini, eko
1 röd paprika, eko
1 gul paprika, eko
2 knipplök, eko
6 coctailtomater
olivolja
Flingsalt
balsamico

Ugnsrostade grönsaker, zucchini, paprika och lök i en lila ugnsform

Foto: Mia hagenmalm

Gör så här:
1.Skölj linserna noga och koka upp med 4 deciliter vatten och buljongtärningen. Låt koka ca 15 minuter eller enligt anvisning på paketet. Tag åt sidan och låt svalna.

2. Skala zucchinin och skär i mindre bitar. Gör detsamma med paprikan. Klyv löken på mitten och skär bort toppen och lite av skaftet. Skölj och halvera tomaterna. Lägg i en smord ugnsfast form. Krydda med herbamare örtkrydda och svartpeppar och ringla över olivolja. Ställ in i mitten av ugnen på 250 grader i ca 15-20 minuter, eller tills grönsakerna fått färg och mjuknat. Strö över flingsalt och ringla över balsamico.

3.Häll ner linserna i en mixer. Pressa ner vitlöksklyftorna, cashewnötterna, potatismjölet, svartpeppar och pofiber. Rör ut tomatpuren i 1 deciliter vatten och häll ner i linserna.  Mixa. Se till att det inte blir för slät massa. Det får gärna vara grovmixat. Blir smeten för blöt, ha i mer potatismjöl, blir den för torr, ha i mer vatten. Forma till biffar. Du kan provsteka en liten biff för att se om den håller ihop. Gör den inte det, ha i mer potatismjöl i smeten. Stek på medelsvag värme ca 4 minuter sida så att biffarna får en fin stekyta.
Servera med grönsakerna en grönsallad och eventuellt en tomatsalsa.


Middagstips V 10

Här kommer förslag på olika middagar igen och jag hoppas att det kan insperera att trots att man efter en lång arbetsdag orkar fixa en middag lagad från grunden så att man slipper alla tillsatser som finns i färdigmat och halvfabrikat.

I Onsdagens ryska soppa kan du tillsätta  ca 150 g stekt köttfärs, så blir den mer matig och proteinrik, eller servera med ett gott bröd med någopt proteinrikt pålägg! Här hittar du recept på glutenfria baugetter om du undviker gluten, som kan vara gott till soppa. Glutenfria-bovetebaugetter/

Glutenfritt bröd i skivor

Foto: Mia Hagenmalm

Som vanligt är recepten beräknade på 2 portioner. Bara att plussa på om ni är fler.

Måndag: Linsbiffar med honungsyoghurt/

Linsbiffar med honungsyoghurt och sallad på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Potatis med Pesto choritzo och grillad-endivesallad/

Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Vegetariskt borsjtj!Rysk rödbetssoppa/

Rödbetssoppa i en vit djup tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:Amerikanska pannkakor pa-mandelmjöl-och kokosgrädde/

Amerikanska pannkakor med grädde och bär på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Het lyxig lax och räkgryta/

Lax och räkgryta med abuginepytt på en vit vacker tallrik

Foto: Mia Hagenmalm


Linsbiffar med honungsyoghurt

linsbiffar med honungsyoghurt

Foto: Mia Hagenmalm

Mina underbara före detta grannar, Ingrid och Erik, kom och besökte mig på jobbet i dag. Åh vad roligt det var att se och träffa dem. De bjöd på lunch, och jag föreslog Aya Beach Club som ligger alldeles vid vattnet här i Nynäshamn. Det visade sig vara ett bra val. Vi hade en mycket trevlig lunch. Det var länge sen vi träffades så här, så det var fint att få prata och umgås en stund. Och Aya Beach Club hade en överraskande god lunchbuffè.
Jag frossade i inlagd strömming som var otroligt god och åt massor av råkost till. Grönsaksfaten var välfyllda och enormt fräscha. Och så smakade jag deras kycklinggryta. Man har utsikt över vattnet när man äter. Underbart! Där kommer jag absolut att äta lunch igen vid tillfälle.

Eftersom att jag skrev om selen igår, och jag såg att Rawfood-familjen hakade på med att blogga om selenrika paranötter, så tänkte jag bjuda på ett recept med linser som också är rika på selen.

Har ni för övrigt sett vilka underbara recept Rawfoodfamiljen har lagt upp? Jag ska prova att göra några av deras recept och är mycket sugen på att testa deras tårta nästa gång någon i familjen fyller år. Har aldrig vare sig smakat eller gjort en rawfoodtårta förr. Tycker det är spännande med nya smakupplevelser. Helst när det är nyttiga.

 

Linsbiffar ca 8 st:

2 dl röda linser
1/2 ekologisk buljongtärning
1 liten finhackad gul lök
2 morötter finrivna, hackade
1 dl finhackade solroskärnor, rostade
100 g fetaost
3 msk tartex med vitlökssmak
1 msk fiberhusk
0.75 dl pofiber
salt och peppar

Gör så här:

Koka linserna i 4 dl vatten tillsammans med buljongtärningen enligt anvisningar på paketet. Låt svalna lite.
Riv och hacka morötterna tillsammans med löken. Hacka solroskärnorna. Smula ner fetaost och tartex. Blanda samman alla ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar. Jag testade med pofiber, ett potatisextrakt som är glutenfritt och som finns att köpa på dagligvaruhandeln, samt fiberhusk, för att biffarna skulle hålla ihop. Testade lite i taget, men man behövde mer än jag trodde. Ett tips är att provsteka en liten biff för att kolla om den håller ihop, innan man gör och steker normalstora biffar.

Stek på svag värme i  ca 5 minuter sida i rapsolja eller kokosfett utan smak.

Honungsyoghurt:

3 dl Turkisk yoghurt
2 tsk flytande monukahonung
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Blanda och rör om.

Servera med en grönsallad och kanske råris eller quinoa. För att få lite sötma kan man blanda i tex russin eller aprikoser i riset.