Riktig mat & hälsa
Aubergine med tomat, halluomi

Vegetarisk grillad dubbelmacka utan bröd

Äntligen har jag semester! Riktigt, riktigt skönt ska det bli att få njuta av ledighet.

Min dotter har åkt i förväg till Gotland med min äldre dotter och hennes familj. Jag har dock lite att göra på hemmaplan  innan jag själv reser iväg.
Jag hoppas bara att detta regnväder snart passerar, för det är inte lika mysigt att ha husvagnssemester om det regnar som när det är fint väder. Men miljöombyte förnöjer och jag längtar bort!

Igår bara var jag och tog det riktigt lugnt. Så skönt! Inga måsten alls på agendan mer än att gå ut med hunden.
Och egentligen hade jag, eftersom att jag är ensam hemma, ingen lust att laga något speciellt till lunch. Men äta bör man annars dör man. Jag är en person som mår väldigt dåligt om jag inte äter ordentlig frukost, lunch och middag.
Hittade så lite skojiga recept på mackor utan bröd som florerade på facebook, så jag efterapade ett av dessa recept.
Supergott och vegetariskt på grillad aubergine med tillbehör. Självklart är det fritt fram att lägga på ingredienser som man själv gillar.
Alla ingredienser är förstås ekologiska i min ”macka”.

Vegetarisk grillad dubbelmacka utan bröd
2 portion
1 aubergine
8 champinjoner
4 skivor mozzarella eller halloumi
4 skivor tomat
sallad
några ringar av rödlök

Gör så här:
Skär auberginen på längden mitt itu och skär sedan ytterligare  två skivor till på längden så att du får 4 skivor. Annars blir de för tjocka. Grilla  skivorna på båda sidor tills de är genomstekta. ( Jag använde grillpanna). Vill du ha halloumi, grilla dessa också.
Skär champinjonerna på mitten och grilla eller stek dem. Dekorera aubergineskivorna med sallad, ost, tomat och lök. Lägg på den andra halvan aubergine. Njut! Supersmarrigt!

Mia


Kronärtskocksoppa med broccoli och groddar och tre koppar Pau D Arco per dag!

 

Vit kronärtskocksoppa med broccolibitar och alfa-alfagroddar i svartrandig skål på svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Till min lunch i dag har jag gjort kronärtskocksoppa. Återigen en grönsak som är utrensande. Kronärtskocka finns även i min Methodrain Detox som jag dricker 1 1/2 liter av varje dag nu i 20 dagar. Ville ha soppan lite matig så jag la i några potatisar, broccoli och lite groddar för att få tugga lite. I morgon ska jag börja äta fast föda tänkte jag. Längtar efter att få sätta tänderna i något.
Kronärtskocka är en tistelart rik på betakaroten, kalium och C-vitaminer. Dess hjärta innehåller desstuom inulin, ett probiotiskt ämne som stimulerar tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Bladen i sin tur innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen.

När man detoxar ska ju skiten man har samlat på sig i kroppen ut. På mig har det resulterat i några konstiga utslag, inte acne dock, i ansiktet.De kliar inte heller. I går var hela kinderna fulla, men idag har det lagt sig. De är endast lite bleka plitor kvar. Huvudvärken har gett med sig, och kaffesuget har börjat lagt sig. I morse längtade jag faktiskt efter mitt örtte istället. Tänk om man kunde hålla det efter detoxen också. Det blir lite mycket kaffe på jobbet ibland. 🙂

Jag dricker också några koppar Pau`D Arco-te per dag! Pau`D Arco-te är full av mineraler, spårämnen och järn i lättupptaglig form. Pau D Arco utvinner man från den inre  barken av trädet Lapacho. Lapchobark har använts som naturmedel av sydamerikanska indianer i över 1000 år och är mycket virushämmande och motståndskraftig mot sporer, svamp och parasiter. Att rekommendera vid tillexempel svamp i underlivet eller mot candidasvamp. Ett Superte med andra ord!

Grön påse med paudarcote

Foto: Mia Hagenmalm

Kronärtskocka -och potatissoppa
2 Portioner:

2 kronärtskockor
3 potatisar
1 lagerblad
1/2 citron i klyftor
4 dl vatten
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk timjan
1 ekologisk grönsaksbuljong
1 msk kokosolja till stekning
1 msk citron, saft av
1 msk hackad persilja
 eventuellt örtsalt och chiliflakes
Några broccolibuketter och Alfa-Alfagroddar till servering

Gör så här:
Bryt av skaftet på kronärtskockorna och skölj dem under rinnande vatten.
Koka upp 1 liter lättsaltat vatten med lagerblad och citronklyftan.
Lägg ner kockorna och låt koka i cirka 40 minuter eller tills bladen lossnar lätt från stammen.
Rensa kronärtskockorna från blad.
Skrapa av och spara köttet från den del av bladet som sitter närmast stammen.
Skär även hjärtat i mindre bitar.
Fräs lök och vitlök i smöret tills det mjuknat. De ska inte ta färg.
Lägg ner köttet från kronärtskockorna och låt det fräsa med en stund.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningen och citronsaften. Låt det koka upp.
Skala potatisen och skär i mindre skivor och lägg ner det tillsammans med persilja i soppan.Smaka av med timjan och chiliflakes.
Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Jag toppade med  kokt broccoli som jag förvällde snabbt i  kokande vatten och även  med en nypa Alfa-alfagroddar.

Ha en jätte bra dag!  Mia