Riktig mat & hälsa
Gul härlig Golden Milk Smoothie i glas

Guldmjölk Smoothie

Jag var på påsklunch hos min dotter Jennifer igår.

Hon bjöd som alltid på riktigt god mat och som fördrink denna smoothie.  Härligt läskande god!
(Receptet kommer från tidningen Buffé)

Guldmjölk Smoothie

Smoothien görs i två steg. Gurkmejapastan kan du förbereda flera dagar innan.
Gurkmejapasta:   
1/2 dl ekologisk gurkmeja
1/2 tsk malda kardemummakärnor
1 tsk malen kanel
2 msk finriven ingefära
1 krm svartpeppar
1,5 dl vatten

Gör så här:
Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp.Tillsätt ingefära, kardemumma och kanel. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om. Låt svalna. Du kan förvara pastan i en ren glasburk i kylskåpet. Pastan håller sig då ungefär en vecka.

Smoothie 4 glas:
4 tsk gurkmejapasta
3 dl kokosmjölk
3 dl mandelmjölk
1 banan
250 g mango
1 msk färskpressad citronjuice

Mixa till en härlig len smoothie. Servera i glas.

Ha en underbar påskhelg!
Mia

 


Coconut Latte Overnight Oat i ett glas som står på ett vitt fat

Coconut Latte Overnight Oats

Jag kan med säkerhet säga att kaffe är något jag förmodligen aldrig kommer att sluta dricka.
Och varför skulle jag egentligen göra det resonerar jag?
Någon liten last måste man få ha även om jag har reducerat min kaffekonsumtion till två, tre koppar per dag. Förr kunde jag dricka betydligt fler. Dessutom, med nya rön är kaffe nyttigt i måttliga mängder. Så att njuta av en kopp rykande nybryggt kaffe förgyller dagen. Men som sagt bara de där en till två kopparna per dag. Blir de fler smakar de inte lika gott.
Kaffe ska vara kaffe tycker jag! Jag dricker det gärna med en skvätt mjölk eller en sked kokosolja. Jag har svårt med kaffe i exempelvis bakverk eller choklad med moccasmak

Men en återkommande favoritfrukost den senaste tiden har varit en härlig krämig kokos-havrelatte med kaffe.
I den här kokos-havrelatten anas bara kaffesmaken och det passar mig väldigt bra. Dessutom- den underbart krämiga kokosgrädden med lite puder av kanel som topping. Mums! Jag bara älskar den och är helt, helt såld!
Det bästa är att du kan göra i ordning denna latte kvällen innan, för den ska som sagt stå och svälla i minst 3-4 timmar eller över natten i kylskåp.

Ha det fint!

// Mia

Coconut Latte Overnight Oat i ett glas toppad med kokosgrädde och kanel

Foto: Mia Hagenmalm

Coconut Latte Overnight Oats
1 portion
1 1/2 dl glutenfria havregryn, EKO
1/2 dl kokosvatten
1/2 dl + 1 msk bryggt kaffe
1/2 dl + 2 msk mandelmjölk
1 tsk honung
1 nypa vaniljpulver
Till topping:
3 matskedar kokosgrädde
kanel

Gör så här:
Mät upp och blanda alla ingredienser i en mixer. Häll upp i en skål eller i ett glas som du kan täcka över. Låt stå kallt över natten.
Häll en tesked färdigbryggt kaffe och två matskedar mandelmjölk i ett glas och rör om. Ta fram latten ur kylen. Kolla så att den inte är för stampig. Blanda i så fall ner lite mer mandelmjölk. Den ska vara mjuk och följsam men inte jätte rinnig. Häll ner latten i glaset över kaffemjölken. Då får du kaffemjölken runt om.
Vispa kokosgrädden ( det vita hårda överst) fluffigt och spritsa eller skeda grädden över latten. Pudra över kanel. Denna goding, en liten frukt eller grönsakssallad och ett ägg står du dig länge på. 🙂
Tips!
Jag ställer alltid kokosmjölk i kylen några timmar. När man öppnar den har vatten och grädde separerat och den hårda vita grädden ligger överst och kokosvattnet underst i förpackningen. Här tog jag en sked, gjorde hål i översta lagret av grädden och kunde hälla ut kokosvattnet som jag ville ha i latten.


Chiagröt med pepparkakssmak

Chiapudding med pepparkakssmak toppad med klyftor av klementin och lingon i en vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Hur mörkt och trist är det inte denna månad! Vissa dagar känns det som om det är skymmning hela dagen.
Det ska bli mysigt att få sätta upp ljusstakarna hemma nu, så att det bidrar med lite mysbelysning i mörkret! Ja på söndag är det 1:a advent! Tiden går så väldigt fort nu, och snart är det jul igen!

Jag håller som bäst på att öva in julsånger inför kommande konserter med Stjärnjul!
I år har vi gästartisterna Jasmin Kara, hon med vitt och svart hår ni vet, och Fred Johansson samt Stefan Sauk! Jag ser mycket fram emot dessa konserter. Det har blivit en av årets höjdpunkter!

Advent ja! Idag fick min chiapudding som jag tillagat till mellanmål, smaka pepparkaka och jag dekorerade den med klementiner och lingon! Ännu mer smak av jul! Riktigt gott! Och nyttigt! Jag kommer att köra ett pepparkakstema i olika varianter  denna vecka, så kika gärna in om du gillar pepparkakor! 🙂

Chiapudding toppad med klementinklyftor och lingon i en vit djup tallrik på ett brunt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Chiagröt med pepparkakssmak
2 dl mandelmjölk
1 banan
3 msk chiafrön
1 msk färdig  pepparkakskrydda

Gör så här:
Mixa alltsammans till en len välling. Låt stå och svälla i kylskåp några timmar, eller gärna över natten. Servera med exempelvis lingon och klementinklyftor.

Ha det gott! Mia


Bovetegröt med blåbär och mandelmjölk

Usch vad jag tycker att vädret är trist nu.Det är blåsigt och kallt och ett så typiskt januariväder. När det blåser som det har gjort de sista dagarna, vill man knappt sätta näsan utanför dörren, och trots att man byltar på sig både täckbyxor, jacka, vantar och mössa, blir man kall ändå. Men frisk luft måste man ju ändå ha, och min hund måste ut i vilket väder det än må vara. Det är ändå mysigt när man kommer in efter en blåsig morgonpromenad att få något varmt i magen. I morse blev det bovetegröt och blåbär till frukost hos mig. Ett kokt ägg och ett glas nypressad grape med chiafrön slank också ner.

bovetegrot
Bovete är en ört som tillhör syreväxter, men är inte ett sädesslag även om det påminner om det och innehåller inget gluten. Denna ört är rik på både antioxidanter och mineraler och en bra källa för B-vitaminer, kalcium, magnesium, järn, och även rutin, en flavonoid som kan sänka det onda kolestorolet och högt blodtryck. Bovete är basbildande, lättsmält för magen och innehåller alla 8 essentionella aminosyrorna.
Bovete kan med fördel ersätta exempelvis ris och går bra att ha i baket istället för mjöl.
Bovetegröt med äpple och kanel
ca 2-3 portioner
3 dl hel bovete
5 dl vatten
1 äpple, i små bitar
1/2 dl strödaddlar
1 msk linfrön
1 msk chiafrön
1/2 msk kanel
1 krm kardemumma
1 liten nypa himalayasalt
Koka upp vatten och låt bovetet ligga i vattnet ca fem minuter. Skär äpple och plommon i bitar. Slå av vattnet från bovetet och tillsätt nytt. Koka upp och lägg i kryddor, salt och frukt. Koka enligt anvisning på paketet, ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och svälla tio minuter till. Servera med bär, mjölk eller mandelmjölk.
Blåbären som jag tänkte lägga på gröten från början som dom var, fick jag för mig att blanda med avocado och kokosfett, för att få i mig bra fettsyror. Det blev som en god sylt.
mias_bovete
Blåbärssylt med avokado och kokosfett:
1 1/2dl blåbär
1/2 avocado
1 msk kokosfett
Mosa avocadoköttet med kokosfett och blanda ner blåbär. Vill du ha mer sötma, rör ner 1 tsk honung eller agavesirap.
Ha en bra dag! / Mia