Riktig mat & hälsa

Vanliga kryddor kan vara livsfarliga för nötallergiker

En ny omfattande matfuskskandal kan vara i faggorna!
Problemet finns i hela Europa och i Storbritanien varnar man för att det kan vara början till en ny omfattande matfuskskandal!

Detta är riktigt allvarligt därför att människor utsätts för fara.
Vanliga kryddor kan vara livsfarliga för nötallergiker och svenska tillverkaren Santa Maria har nu återkallat ett 50-tal kryddblandningar som innehåller odeklarerad mandel skrev Dagens Nyheter häromdagen.

För ungefär en månad sedan upptäcktes spår av både mandel och jordnötter i kryddan spiskummin hos en tillverkare i Storbritaninen.

Som en säkerhetsåtgärd påbörjade  då svenska smaksättningsföretaget Santa Maria att analysera sina produkter med spiskummin utan att hitta några fel. Dock fortsatte man att analysera även andra kryddor i sortimentet.

Sandra Flodström som är kommunikationschef på Santa Maria berättar att man då helt oväntat hittat mandel i paprikapulver.
I fredags i förra veckan drog därför Santa Maria omedelbart tillbaka ett 50-tal kryddor och kryddblandningar från såväl butikshyllor som storkök på svnska marknaden.

Enligt Livsmedelsverket kan det räcka med microskopiska mängder för att framkalla en allergisk reaktion.

Att det finns mandel odeklarerat i paprikapulver ser vi allvarligt på säger Sandra Flodström, därför drog vi tillbaka alla produkter som innehåller paprika eller innehålller paprikapulver som en ingrediens. Man har ännu ingen förklaring till hur mandel kan ha hamnat i kryddförpackningarna eller hur höga halter det rör sig om.
Den brittiska tidningen The Independent skriver att man i Storbritanien har dragit tillbaka ett 30-tal kryddor och kryddblandningar.
Detta problem är mycket allvarligare än hästköttsskandalen för några år sedan menar proffessor Chris Elliot. Miljontals allergiker i Europa är i riskzonen och det utsätter nötallergiker för potentiell livsfara. Symtom för allergi mot nötter kan variera från nysningar, klåda, svullnad i ansiktet och i extrema fall till döden.

Livsmedelverket misstänker att man kan ha använt samma maskiner till för tillverkning av produkter med nötter och mandlar som kryddor och sedan misslyckats med rengörning av maskinen.

Enligt Sandra Flodström hanterar vare sig Santa Maria eller deras leverantörer nötter eller mandel i produktion.
-Hur mandel ändå har hamnat i våra producter är något som vi verkligen undrar och tar på största allvar, säger hon.
Enligt Sandra Flodström hanterar vare sig Santa Marai eller deras leverantörer nötter eller mandel i produktion.
-Hur mandel ändå har hamnat i våra producter är något som vi verkligen undrar och tar på största allvar, säger hon.

Källa: Dagens Nyheter Ekonomi


Kommer citronsyra E-330 från citroner? Not!

Nej citronsyra är inte som namnet beskriver urvunnet av citroner.
Vill dela med mig av matfuskets inlägg på facebook där de förklarar vad citronsyra är.IMG_50469409275055[1]

Citronsyra finns både i naturlig och kemisk form..
I naturlig form i de flesta frukter och även naturligt i människokroppen.

Kemisk framställd citronsyra, vilket är ett billigare alternativ till vanliga citroner, använder man sig av i livsmedel som surhetsreglerande medel och emugleringsmedel, samt för att en produkt inte ska oxidera lika lätt.  Citronsyra (E-330) är ett kemiskt  framtaget ämne som man utvinner ur majsmelass  eller majsdeg som har möglat med svart husmögel. Och majsdegen i sig kan bestå av genmodifierad majs. Själva citronsyran isolerar man ur majs- och mögelblandningen och med hjälp av antingen ett frätande kemiskt ämne: kalciumhydroxid eller bensen, vilket båda  är både giftigt och anses vara cancerogent, processerar man fram citronsyran.

Många är allergiska mot citronsyra men dock inte mot citroner. Och många med exempelvis astma, hösnuva och andra allergier har blivit av med sina besvär sedan de slutat att konsumera citronsyra. Man misstänker att det beror på att den kemiskt framställda citronsyran kan innehålla rester av framkallningsprocessen.  
Citonsyra kan också sänka kroppens PH-värde vid alltför hög konsumtion och det kan inverkar negativt på hälsan.

Det kan vara svårt att undvika ämnet E-330, alltså kemiskt framställd citronsyra då man tillsätter det i skinka, , fruktyoghurt, dressing, saft, isglass, sylt, ketchup läsk, sportdrycker, bakverk osv.

Men det finns också de som använder sig av naturlig citronsyra från riktiga citroner. Men då står det citronsaft på produkten.

Man kan även hitta citronsyra i en del hudvårdsprodukter, där den verkar uttorkande på huden. Också i en del städvårdsprodukter finner man syran.

Foto: matfusket

Foto: matfusket

Håller du med? 

Källa: Matfusket

// Mia