Riktig mat & hälsa
Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol.

Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har jag grillad halluomiburgare, men salladen passar likväl till grillat kött. Pricken över i är en god krämig avokadoröra.
OBS! Vill man göra melonsalladen lite matigare kan man blanda med någon portion kokt quinoa.

Solgul honungsmelon och cantaloupimelon innehåller inga hårda fibrer och trots sin sötma väldigt lite fruktsocker vilket är perfekt för den med känslig mage, exempelvis vid IBS. Cantaluopimelon är rik på karotenoider vilket är bra för huden och ger huden fin färg i sommarsolen. Cantaluopimelon är den melon som innehåller mest kalium. Du kan även läsa om den nyttiga vattenmelonen här:  Vattenmelon: Hälsobomb och lusthöjare

Melonsallad på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Melonsallad med halluomi och avokadoröra
2 portioner
1 paket halluomiburgare 200 g
300 g melon, exempelvis cantaloupmelon, honungsmelon eller vattenmelon. ( jag blandade med två sorter)
1/2 rödlök
saft från 1/2 lime
150 g körsbärstomater
0,5 dl olivolja
150 g blandad sallad, gärna med ruccola
örtsalt och chiliflakes

Grillad Halluomi med avokadoröra och grillade limeklyftor på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Avokadoröra
1 avokado
1 vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citronsaft
3 msk cream fraiche ( jag tog havrebaserad)
1 nypa ört- eller havssalt och svartpeppar

Gör så här:
Dela melonerna, kärna ur och skär sedan fruktköttet i mindre bitar. skala rödlöken och strimla eller hacka den, samt dela körsbärstomaterna i halvor. Skölj salladen i vatten och lägg på ett större fat eller skål. Fördela tomat, melon och rödlök över. Blanda olivolja med limesaft, örtsalt och chiliflakes. Häll blandninge över salladen och blanda om ordentligt.

Mixa avokadon med pressad vitlök och blanda ner cram fraiche, citronsaft och kryddor.

Grilla halluomiburgarna och servera med melonsallad och avokadoröra samt eventuellt grillade citron eller limeklyftor.