Riktig mat & hälsa

Nyponfudge och nyponmjölk+silvergrogg för immunförsvaret

Nyponsmörbollar gjorda på nyponpulver, vatten och kokosolja rullade i pistagenötter på ett grönt fat

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hade vi genrep här hemma i Stockholm inför vår Broadwayshow på Carnegie Hall i New York om  lite drygt en vecka. (Åh hjälp! Det är ju snart)!
Det blev en otrolig feedback, lovord och stående ovantioner i bägge seten. Återigen måste jag lära mig att ta till mig av detta att vi faktiskt är bra!
-En sån musikaltitet och det utan ett endaste instrument! Det var det bästa jag någonsin sett och hört, sa en mycket erfaren person som varit med de stora stjärnorna!
Det är då man förvånat kan sträcka på sig och verkligen ta in lovorden och inse fakta. Sen är det ju så att iallafall jag, är uppvuxen med jantelagen. Jag har svårt att säga och till och med inse att jag är bra. Man vill inte skryta!Men det är inte så lätt när man aldrig sett sig själv mer än på en video. Man står ju och gör det man ska på sina respektive platser. Man får aldrig höra eller se helheten när man inte sitter i publiken. 

Jag har börjat att boosta immunförsvaret inför resan.
Det gäller att hålla sig frisk för att kunna leverera till 100 procent där i USA. Zink och C-vitaminer är bra för immunförsvaret! Och kollodialt silver, som jag faktiskt hört ska kunna bota ebola. Om det är sant eller inte, råder det dock delade meningar om. Själv har jag ingen aning!
 Ja jag ska ju ut och flyga. Och även om det råder hysteri kring sjukdomen ebola  i media just nu, så smittar det ju endast genom kontakt och kontakt med kroppsvätskor. Man får tvätta händerna ofta och undvika att någon nyser eller hostar en i ansiktet tänker jag. Ja inte bara för ebola. Det finns ju andra virus också som härjar. Så en liten hutt med kollodialt silver varje morgon och kväll blir det nu framöver.

Ett bra sätt att få i sig rikligt med C-vitamin är att äta nypon.
Och dessa nyponfudge som jag hittade recept på i en bilaga till expressen, är väldigt enkelt att göra. Bara tre ingredienser dessutom.  Nypon är väldigt rik på C-vitaminer och har inflammationshämmande egenskaper. Kokosolja är jättebra för ditt immunförsvar. Jag tar 2 matskedar varje morgon för att hålla virus borta. Kokosfett gynnar din mag/tarmflora också.
Rulla nyponsmöret  i kokos eller nötter och det blir en god fudgebit till kaffet

Nyponsmör:
1 dl hett vatten
1 dl nyponpulver
3 msk kokosolja

Gör så här:
Värm upp vatten i en kastrull. Vispa ner nyponpulvret ordentligt så att det löser sig. Blanda ner kokosfett. Du har ett nyponsmör.

Cashevmjölk med nyponsmör i en rosarutig kopp som står på ett rosa fat. Över koppen ligger en sked med nyponsmör

Fopto: Mia Hagenmalm

Till Nyponfudge:
Rulla nyponsmöret till små mumsbollar, och rulla i kokos eller nötter och du har goda fudgebitar till kaffet.

Varm cashewmjölk med nyponsmör
Värm cashewmjölk eller vilken mjölk du föredrar. Rör ner en stor klick av nyponsmöret. Rör om tills det har löst sig ordentligt. Njut!

Ha det gott i regnrusket!

Mia

 


Kaneldoftande päron – och nyponsmoothie

Grön päronsmoothie toppad med  kanel i en glasburk

Foto: Mia Hagenmalm

I morse åt jag en riktigt supernyttig, mumsigt godissmoothie med päron och nyponextrakt.
Nyponextrakt äter jag för mina leder därför att det har en jättebra effekt på leder, artros och inflammationer i kroppen. Det är helt suveränt! Det ger verkligen lindring och ökar rörligheten i min onda rygg.

Päron innehåller en mycket kostfibrer vilket hjälper matsmältningen och mättar gott i magen. Päron är en pektinrik frukt och är väldigt blodsockervänlig trots att det innehåller mycket fruktsocker därför att fruktsocker måste passera levern innan det når ut i blodet och blir energi.

Kanel är också bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Dessutom hjälper kanel till med matsmältningen.

Romansallad är ett mycket bättre val i nyttighetssynpunkt än till exempel isbergssallad. Romansallad innehåller rikligt med A-vitamin, samt en del magnesium och folsyra och antioxidanter. Ju mörkare blad, desto mer antioxidanter.

Kaneldoftande Päron&Nyponsmoothie
1 glas
2 dl färskpressad apelsinsaft, EKO
1/2 avocado, EKO
1 moget päron, EKO
4 st romansalladsblad, EKO
1 bit ca 2 cm ingefära, EKO
1 msk nyponpulver
Kanel till topping

Mixa alla ingredienser i mixer. Toppa med kanel

Ha en trevlig fredag!

Mia