Riktig mat & hälsa
Laxsida med örtgremolata i ugnsfast form

Lax med örtgremolata och rostade rotfrukter

Hela påskhelgen var jag bortbjuden till släktingar på middag, så jag har inte alls behövt laga mat.
Men jag hade handlat hem mat till påsken, så i måndags manade laxsidan som jag köpt till påskafton, att bli tillagad. Den stackarn låg bortglömd inlindad i sitt papper i kylen. Det hade varit synd att behöva kasta den.
Eftersom att jag hade persilja hemma gjorde jag gremolata som jag ”kryddade” laxen med.
Gremolata är fantastiskt fräscht, nyttigt och gott som fyllning eller tillbehör till fisk, kyckling eller kött. Min dotter formligen älskar det- liksom jag.  Detta blev en vårig och lyxig middag!
Jag serverade rostade rotfrukter och grillad grön sparris till.
(Jag var så hungrig att jag glömde att fotografera. Kom på det när jag nästan ätit färdigt. Därför är rätten nästan uppäten på bilden nedan 🙂

Alla ingredienser i rätten är ekologiska förstås. 🙂

Lax och ugnsrostade rotfrukter på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Lax med gremolata och ugnsrostade rotfrukter
4 portioner
8 potatisar
4 morötter
800 g laxsida
1 kruka persilja
1 citron, saft av
1 citron, skal av
1 dl olivolja
3-4 msk vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och vitpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Börja med rotfrukterna. Skala potatisen och morötterna. Skär potatisen i klyftor och morötterna i stavar. Lägg i ugnsfast och smord form. Ringla över rapsolja och blanda om ordentligt med händerna. Strö över flingsalt och sätt i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en smord ugnsfast form. Salta köttsidan av laxen. Mixa 1 dl olivolja med persiljan, citronsaft, skal och vitlök. Blanda ner vatten och smaka av med salt och vitpeppar.
Ringla lite av oljan över laxen. Spara resten av gremolatan som sås till måltiden. Strö över några nypor chiliflakes. Sätt laxen i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.


Potatis med pesto, choritzo och grillad endivesallad

Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag äter ytterst sällan korv, men om jag gör det någon gång så ska det vara en korv med hög kötthalt. En korv med lägre kötthalt innehåller en massa tillsatsämnen och mjöl som inte jag vill ha. Inte särskilt nyttigt!

Till denna goda och mycket fräscha medelhavsinspererade potatis med pesto grillade jag endivesallad på grillpanna och smaksatte med olja, citron, vitlök och balsamico. Detta skulle kunna ha varit ett gott tillbehör till grillat i sommar. Om du äter och hellre vill ha pasta kan du byta ut potatisen mot det.
I pesto brukar man ha pinjenötter, men efter att en gång ha fått så kallad pinjemun, smakar det mig inte längre, så jag bytte ut dem mot mandel vilket funkade utmärkt.

Potatis med pesto, Choritzo och grillad endivesallad
2 portioner
6 medelstora potatisar, skalade och i klyftor, EKO
Olivolja, Eko
Herbamare örtkrydda,
svartpeppar
6 ekologiska coctailtomater, halverade

Pesto:
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Endivesallad på grillpanna

Foto: Mia Hagenmalm

Grillad endivesallad
1 Endivesallad, EKO
1/2 dl olivolja, EKO
1/2 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk vitlöksklyfta, krossad
Balsamico, EKO

Grillad endeivesallad i citrondressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

3 st choritzokorv i slantar, EKO

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och skär i klyftor. Smörj en plåt med olivolja. Lägg i potatis och ringla över med mer olivolja. Salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. När ca 8-10 minuter återstår, ta ut och lägg på tomaterna och ställ in i ugnen igen.

Pesto:
Jag rostade mandeln i en torr het stekpanna innan jag la dem i mixern. Mixa mandel snabbt tillsammans med ruccola. Rör försiktigt ner parmesan och krossad vitlök. Tillsätt sedan olivolja, lite i taget. Det får gärna vara grövre bitar av mandeln, alltså inte helt slätt. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan och låt smakerna sätta sig.

Endivesallad
Skär salladen mitt i tu och grilla i grillpanna på båda sidor tills den är genomstekt. Häll olivolja, pressad citron, vitlök och balsamico på ett fat. Lägg på den färdiga endivesalladen och riktigt mosa in den smaksatt oljan i den.

Skär korven i slantar och stek den i stekpanna.
När potatisen är färdig, blanda ner peston och rör om ordentligt. Tillsätt den stekta korven. Severa med endivesallad eventuellt ett gott bröd om du äter det och ett glas citronvatten.

// Mia

 

 


Ta bort lössen naturligt! Avlusningsdagar i helgen!

Nu i helgen, den 6-8 februari är det avlusningsdagar runt om i landet!
Man ska alltså kamma igenom alla i familjens hår jättenoga och kolla så att barnen eller man själv inte går omkring med dess små kliande kryp i huvudet!

                                        Kamma du också!

Det är väldigt bra att man infört dessa avlusningdagar, för Nu går det löss vill jag lova! I flera orter förekommer en lusepedimi utan dess like. Och dessa små kryp är dessutom resistenta mot många avlusningsmedel på apoteken.

Själv vill jag inte rekommendera dessa giftiga medel. Jag skulle inte vilja ha dem i huvudet och inte mina barn heller.

Huvudlöss har ökat under 1900-talet och framför allt barn i 3-12 år drabbas.
Oftast bryter en epedimi ut vid terminstarterna på skolor och förskolor.
Löss smittar med närkontakt av till exempel hår mot hår, genom hårborstar, kammar, mössor och kan sprida sig till hela familjen.
Löss håller sig nära hårbotten och kan vare sig hoppa eller flyga.
Jag brukar tvätta håret med tea tree-shampoo när lössen härjar och blanda ut några droppar tea tree samt lavendelolja och dra genom håret på mig och min dotter. Lössen gillar inte lukten och vill inte komma dit.

Om man nu fått löss, hur får man bort dem
Kväv de små krypen!
Nu finns det visst medel på apoteket som innehåller olja och siliconer. Jag vet dock inte vad för mer ämnen dessa produkter innehåller, men det kväver lössen och de kan inte bli resistenta mot kvävning.! Om du undrar om man kan lägga skallen under vatten en halvtimme istället så funkar det tyvärr inte. Löss kan stänga av sina andningsvägar mot vatten i timmar utan att dö. Därför ska man alltid sätta lusmedel i ett torrt hår, annars håller lusen andan under behandlingen och klarar sig.

Vårdguiden rekomenderar olja i första hand eftersom att lössen blivit resistenta mot andra medel! 
Vill man ta bort dem naturligt kan man använda ekologisk olivolja blandat med Neemolja. Ta två delar olivolja och en del Neemolja, häll i några droppar tea tree och lavendelolja och smörj in hårbotten noga. Var extra noga i nacke och bakom öronen. Se till att olja in håret ända ut i hårtopparna. Låt sitta i minst 8 timmar eller över natten. Tvätta ur med ett ekologiskt shampoo, gärna med lavendel, tea tree eller rosmarin. Balsam behövs för att lösa upp den feta  oljan. Kamma därefter håret noga för att få bort de döda lössen och äggen. Återupprepa efter en vecka, ifall det skulle finnas ägg kvar som vaknar till liv som lus och börjar lägga nya ägg!

Kamma! Varje dag kammar man håret noga med luskam.
Inte bara kamma igenom, utan en grundlig kamning, bena för bena. Skölj under vatten efter varje kamtag. Kamma håret minst trettio minuter varje kväll. Tvätta borstar under ljummet vatten efter användandet och lägg gärnna in dem i en plastpåse i frysen. Det dödar eventuella löss, dock inte ägg, så var noga när du gör rent. Tvätta sängkläder och handdukar i 60 grader efter avlusningen! Och glöm inte mössorna!
När mina barn fick löss en gång, städade jag som en galning! Slängde ut alla täcken, madrasser och kuddar och dammsög sängar och golv plus dammade och våttorkade. Man säger att det är en överdrift, men skulle vi få löss igen tror jag att jag skulle göra så iallafall! 🙂 Det kliar ju redan när jag skriver om dem.!

Den bästa luskammen är Nit-free, en kam som förutom att kamma ur lössen även tar bort äggen från hårstrået. Kammen har långa kamtänder och bättre räckvidd. Vid varje kamtag tar den bort fler löss och ägg än en vanlig luskam. Med en vanlig luskam kan det vara svårt att få bort äggen eftersom att de är fästa vid hårstråna med ett limliknande sekret. Det unika med Nit-Free är att den har microkanaler som gör att äggen skärs loss från hårstrået och skadar dem. Det är även tätt mellan kamtänderna så att de minsta lössen och ägg följer med. Nit-free är lite dyrare, men den håller i evighet. Den är tillverkad i rostfri stål och kokabar!

Mia