Annons
Annons

Ostchips med lax till helgen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
12 april, 2013
Ostbitar på bakplåtspapper
ostchips med lax och vit röra med örter på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Förra helgen såg jag vårens första tussilago! Äntligen! Nu är det bara lite efterlängtat värme som behövs. Och i helgen åker sommardäcken på.

Har en ledig helg, och i morgon ska jag sy, vilket jag är ganska dålig på. Men jag får som tur är hjälp av en väninna. Vi ska sy våra scenkläder inför sångtävlingar i Karlsta första helgen i maj. Det är lite glittrande detaljer på klänningen som ska på plats. Men de ska sitta på ett visst sätt, och jag har ingen aning om hur. Därför har kostymkommitèn ordnat sygrupper hos några medlemmar som varit bussiga att öppna sina hem för det.

I dag slutar jag tidigt, och i dag är det fredag. Det innebär fredagsmys! Så till kvällen har jag skapat

Annons

chips av ost och ska dekorera dem med det lilla extra. Hade lite lax kvar sen i påskas som behöver förbrukas i det närmaste, så mina chips ska ätas med en bit lax och lite god röra på. Min dotter är inte så förtjust i gravad eller rökt lax så till henne (Och till mig) ska jag göra några goda röror att dippa chipsen i. Så mycket nyttigare fredagsmys utan chips och ostkrokar som innehåller en massa skräp och E-ämnen. Ibland brukar vi dippa grönsaker, eller så gör jag egna potatischips.

Ostbitar på bakplåtspapper
Foto: Mia Hagenmalm

Ostchips med lax och limeostcreme
2 personer:
ca 100 g ost ( jag tog av det jag har hemma: hushållsost, och blandade med parmesan för lite starkare smak).
50 g lax, gravad eller rökt
4 msk philadelphiaost
1 tsk lime, saft av
1tsk lime, rivet skal
örtsalt och peppar

Gör så här:
Hyvla osten i bitar. Lägg 4-5 ostskivor på varandra, och skär dom sen i bitar. Riv eventuellt parmesanost emellan. Lägg osthögarna på ett bakplåtspapper. Eller riv helt enkelt osten och lägg högar av ost på samma sätt. Ha mellanrum mellan ostöarna, för de kommer att smälta ut. Ställ in dem högt upp i ugnen, på 200 grader. Låt osten rinna ut och få ordentlig färg, utan att brännas. Ta ut och låt svalna. Ta försiktigt av ostchipsen med en stekspade. Blanda samman philadelphiaosten med saft och rivet skal av lime. Smaka av med örtsalt och peppar.
Dekorera med en bit lax, en klick av philadelphiaröran och toppa med dill.

Vill du hellre njuta av chipsen som dom är, kanske göra en god dipp, kan du gärna krydda dem med te x örtkrydda, din favoritkrydda eller pensla med olivolja och vitlök. Låt fantasin flöda, och du får underbart goda ostchips som snacks.

Ostchips i blå skål
Foto: Mia Hagenmalm

NJUT! Ha en trevlig helg! Mia 🙂

Annons
Annons