Riktig mat & hälsa
Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor!

Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, innan våren är här på riktigt. 😊.

Jag tycker nämligen att det kan sluta snöa och vara kallt nu. Jag längtar väldigt mycket till våren och sommaren.
Visst är det fint med snö- ett tag, men jag lessnar ganska fort. Iallafall när det blir moddigt och slask utav det vita och det blir så där råkallt så det kryper in i ben och märg.
Idag känns det som en så där extra trist februaridag så jag tänker unna mig en underbart god paj med smaker av vårens primörer.

Ha det fint!

Mia
OBS! Det är ju inte säsong för nässlor just nu, men man kan ju fuska och ta spenat istället medan man väntar på att godingarna börjar gro i vår.

Gluenfri sparrispaj med nässelost
4-6 portioner

Pajdeg:
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja
3 msk mandelmjöl
1 nypa salt

Fyllning:
200 g riven ost
80 g nässlor, förvällda och utkramade
1 knippe sparris
1 dl persilja
salt och peppar
3 -4 ägg

Gör så här:
Pajskal
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kikärtor, olivolja, mandelmjöl och salt till en deg.
Tryck ut degen i en smörad eller oljad pajform och nagga den med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.

Fyllning:
Mixa nässlor, vitlök och ost till en smet. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela fyllningen i pajskalet. Skär bort den träiga nederdelen på sparrisen och skär av den en gång på längden. Fördela sparrisbitarna över nässelblandningen och tryck ner dem lätt. Knäck äggen över fyllningen och krydda äggen med salt och peppar.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggen har stannat.


Paj med bär och lavendel

 

Bärpaj på vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Till påsk gjorde jag en riktigt god paj, egentligen till Kureras påskbuffè, men tänkte lägga upp den här i min blogg också, så jag har mina recept på plats. Pajen var otroligt god och hade en försvinnande åtgång.
Så gillar du mörk choklad och hallon, gör den!! kanske gott till helgen? 🙂

 

Botten:
3dl hasselnötter
1 dl mandel
12 dadlar
1/2 tsk vaniljpulver
5 msk kokosolja

Lavendelkräm:
100 g philadelphiaost
1/2 citron, saften av
1 1/2 dl sukrin melis
2 msk torkade lavendelblommor

500g frysta blåbär och hallon

Glasyr:
1 1/2 dl kokosolja
7-8 msk raw kakao
2 tsk agavesirap

 

Gör så här

Mixa hasselnötter och mandel till ett mjöl och lägg sedan ner dadlar och kokosfett och kör en stund så att allt blandas.
Täck en springform med bakplåtspapper. Olja gärna kanterna med kokosfett. Tryck ut nötsmeden jämt i formen.
Låt stå kallt minst en timme.

Vispa philadelphiaosten med övriga ingredienser till lavendelkrämen.
Ställ kallt och låt få dra en timme så att lavendeln börjar ta smak i krämen.

Ta ut formen och bred över lavendelkrämen på nötbotten.
Smält kokosfett och vispa ner raw kakao och agavesirap tills det löser sig. Det ska inte koka.
Lägg på de frysta bären på nötbotten.
Ringla över kokos- och chokladsåsen.
Eftersom bären är frysta så stelnar den direkt.
Låt gärna stå en stund innan du skär upp den.

Servera med vispad grädde.

Ha det gott! // Mia